Vette huid: de geheimen van huidverzorging onthuld

Hoe kun je omgaan met een vette huid? Welke producten moet je kiezen zodat je huid eindelijk straalt van gezondheid in plaats van vetglans?

Als je huid glanst en je hier niet blij mee bent, als je vaak een ondragelijk vettig gevoel hebt, als je constant op zoek bent naar producten die niet verzwaren en het kiezen van een zonnebrandcrème een uitdaging is, dan durven we te wedden dat je een vette huid hebt.

Geef toe, soms irriteert deze vettigheid je zo erg dat je de meest agressieve reiniger (vergelijkbaar met afwasmiddel) wilt pakken, je gezicht wilt wassen met heet water totdat het piept, en vervolgens een crème met de aanduiding “matterend” wilt aanbrengen. En geen vochtinbrenger!


Nou, als je de beschermende barrière wilt vernietigen en dermatitis wilt krijgen, zal dit schema je zeker helpen.
Als een gezonde huid en een comfortabel gevoel je prioriteiten zijn, dan zal ons artikel je helpen.

Reiniging van de vette huid

Als we het hebben over reiniging van (elk type) huid, moeten we onthouden dat we minstens twee producten nodig hebben: een make-up remover en een reiniger.


Make-up remover

Het is belangrijk om een make-up remover als eerste stap van je avondroutine te gebruiken, zelfs als je geen make-up draagt. Het is nodig om de huid te reinigen van zonnebrandcrème en opgehoopte onzuiverheden in de poriën.
Voor make-up verwijdering kun je micellair water, hydrofiele olie of een balsem kiezen.
We weten dat mensen met een vette huid meestal de voorkeur geven aan micellair water omdat ze bang zijn om olieachtige texturen op hun huid aan te brengen. Dit is echter onterecht, aangezien hydrofiele producten dieper in de poriën doordringen en ze beter reinigen. Voor het reinigen van een vette huid kun je het beste kiezen voor vloeibare hydrofiele oliën op basis van niet-comedogene oliën zoals zonnebloem, rozenbottel, saffloer, of druiven- en abrikozenpitolie.


Voorbeelden van hydrofiele oliën voor de vette huid:

Reinigen

Als je huid vet is, heb je de neiging om het grondig te reinigen om eindelijk van die vettigheid af te komen. Je kiest dan agressieve reinigers met harde oppervlakte-actieve stoffen (zoals SLS, SLES), wast je gezicht, ervaart eindelijk het langverwachte gevoel van “schoonheid en matheid” en bent blij…


maar niet voor lang, want je huid, geschokt door deze agressieve reiniging, begint zich te beschermen door nog meer talg te produceren en wordt nog vetter.
Onthoud: een reiniger voor een vette huid moet zacht zijn, goed reinigen en niet uitdrogen.
De basis moet zachte oppervlakte-actieve stoffen bevatten, evenals ingrediënten die de vettigheid reguleren: niacinamide, zink of seboregulerende complexen. Voor intensievere reiniging kun je zure reinigers kiezen – deze normaliseren de hoge pH van een vette huid, wat een positief effect heeft op het microbioom.


Voorbeelden van reinigers voor een vette huid:

Exfoliëren

Regelmatige exfoliatie (het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak) is nodig om:

  • Puistjes en mee-eters te voorkomen;
  • De huidtextuur gelijkmatiger te maken en vergrote poriën minder zichtbaar;
  • De absorptie en effectiviteit van andere verzorgingsproducten te verbeteren;
  • De huid gladder en gezonder te laten stralen;
  • De talgproductie te verminderen (de meeste exfolianten zijn uitstekende seboregulatoren).

Daarom raden we aan om 1-3 keer per week een enzympoeder, een zuurpeeling, pads of een peelinggel in je routine op te nemen.
Belangrijk: gebruik in geen geval scrubs – deze beschadigen alleen maar de huid van je gezicht en veroorzaken ontstekingsprocessen.

Voorbeelden van exfolianten voor een vette huid:

Seboregulatie is essentieel

Mensen met een vette huid zijn vaak gefocust op het matteren van de huid en kopen dus actief producten met de aanduiding “matterend”. Op de achterkant van de etiketten van deze producten vind je vaak klei (Kaolin), houtskool (Charcoal powder), die overtollig talg kunnen absorberen. Hier is niets mis mee, behalve dat het effect van deze producten alleen visueel is: je huid zal tijdelijk minder vet lijken, maar de talgproductie zal niet verminderen.


Daarom raden we aan om seboregulatoren toe te voegen aan je verzorging: producten met niacinamide, zink, vitamine C of seboregulerende complexen. Bij regelmatig gebruik merk je echt een langdurige vermindering van vetheid. Seboregulatoren zijn er in verschillende vormen: serum, toner, crème, zonnebrandcrème. Je kunt ze dus op elk moment van je routine toevoegen en combineren.


Voorbeelden van producten met seboregulerende componenten:

Ondersteuning van het microbioom

Overmatige talgproductie verhoogt de pH van de huid. Dit heeft een negatief effect op het microbioom – het evenwicht tussen nuttige bacteriën en schadelijke micro-organismen die op de huid leven wordt verstoord, wat leidt tot onaangename symptomen zoals droogheid, verhoogde gevoeligheid, puistjes en verschillende soorten dermatitis.
Om het microbioom te ondersteunen, voeg je producten toe die probiotica en prebiotica bevatten. Deze helpen de beschermende barrière van de huid te versterken en verbeteren de algehele conditie ervan aanzienlijk.


Voorbeelden van producten met biotica:

Denk aan hydratatie

Als je denkt dat hydratatie niet nodig is voor een vette huid, bang bent en het negeert, weet dan dat je huid je hier niet voor zal bedanken.
Vetheid en hydratatie zijn verschillende toestanden. Ja, de huid kan vet zijn aan de buitenkant en toch volledig droog van binnen. En als de huid uitgedroogd is, produceert ze meer talg om het vochttekort te compenseren. Hydratatie helpt dus om een optimaal vochtgehalte te behouden, zorgt voor elasticiteit en vermindert overmatige talgproductie.


Het is ook belangrijk om te begrijpen dat hydratatie van de huid door twee soorten producten wordt verzorgd:

  • Producten met een waterige textuur (toners, serums, essences): ze zorgen voor de toevoer van vocht naar de huid;
  • Producten met een romige textuur (crèmes, crème-gels, lotions, emulsies): ze zorgen voor het vasthouden van vocht en ondersteunen de huidbarrière.

Het belangrijkste is dat hydraterende producten comfortabel voor je zijn: ze moeten gemakkelijk in de huid trekken en niet-comedogeen zijn (dat wil zeggen, ze mogen de poriën niet verstoppen en geen puistjes veroorzaken).

P.S. Hydraterende producten zijn dezelfde producten die we als voorbeelden gaven in de blokken over ondersteuning van het microbioom en seboregulatie (en ook zonnebrandcrèmes, die we hieronder noemen).

En hoe zit het met zonnebescherming?

We blijven het herhalen: welk huidtype je ook hebt, zonnebescherming is een must in je ochtendroutine.
We begrijpen dat het kiezen van een comfortabele zonnebrandcrème voor een vette huid een uitdaging is. Maar tegenwoordig is er een enorme verscheidenheid aan zonnebrandproducten op de markt, met verschillende texturen en geweldige verzorgingseigenschappen voor verschillende huidbehoeften – dus je zult zeker jouw perfecte match vinden.


Lees hier hoe je producten met elkaar kunt combineren.