Hard water: hoe je je haar kunt redden

Hoe beïnvloedt hard water de conditie van je haar en hoe kun je het helpen? Bewaar de gezondheid, schoonheid en kleur van je lokken!

Zijn alle flesjes, sanitair en accessoires in je badkamer bedekt met een vreselijke witte aanslag? Schuimen je shampoo en douchegel niet zo goed als verwacht? Droogt je haar en huid snel uit na het douchen? En het belangrijkste: hoe zorgvuldig je je haarverzorging ook kiest, blijft je haar toch dof, droog en zonder glans?

Gefeliciteerd, je kent nu alle nadelen van hard water.

Ja, helaas is dit een veelvoorkomend probleem in de moderne wereld, vooral in grote steden. En het is vooral de conditie van je haar die er het meest onder lijdt.

Wat is hard water en hoe beïnvloedt het de conditie van je haar?

Hard water is water dat een hoge concentratie mineralen bevat, met name calcium, magnesium, ijzer en zink. Deze mineralen hopen zich op in je haar en op je hoofdhuid. Ze trekken stof, vuil en vet aan en vormen een film die voorkomt dat vocht in het haar doordringt. Wat zijn de gevolgen hiervan?

  • Je hoofdhuid wordt sneller vies.
  • Er kan roos en verhoogde gevoeligheid van de hoofdhuid ontstaan.
  • Je haar verliest kleur en glans en wordt dof.
  • De cuticula wordt beschadigd, waardoor het haar ruw wordt, meer pluist en gespleten haarpunten ontstaan.
  • De poriën raken verstopt, de talgproductie wordt verstoord, wat kan leiden tot dermatitis.
  • Je haar verliest kracht: er ontstaan breekbaarheid en gespleten haarpunten.
  • Haaruitval kan verergeren.

Ja, het plaatje is somber, maar gelukkig is het mogelijk dit te voorkomen.

Hoe kun je je haar beschermen tegen de effecten van hard water?

Het installeren van een speciaal filtersysteem voor het verzachten van water in huis is natuurlijk de beste oplossing. We begrijpen echter dat dit duur is en niet altijd mogelijk. Dus laten we kijken naar manieren om de schade van hard water aan je haar te neutraliseren.

Conditioneren van het haar. Dit wordt aanbevolen, ongeacht met welk water je je haar wast, maar als het water hard is, zijn conditioners en maskers een must-have.

Chelaterende shampoos. Deze shampoos bevatten in de eerste helft van hun samenstelling chelatoren – componenten die mineralen van het haar verwijderen. Chelatoren zijn alle zuren (citroenzuur, melkzuur), evenals EDTA en appelazijn.

Minder thermische invloed. Allereerst is het beter om heet water te vermijden en in plaats daarvan warm water te kiezen. Als je haar al is blootgesteld aan de effecten van hard water, raden we aan om het gebruik van hete stylers en krultangen te verminderen – deze verslechteren de conditie van je haar aanzienlijk. Probeer in plaats daarvan je haar te stylen met een föhn en borstel – je haar zal je dankbaar zijn.

Spoelen met azijn. Je zou kunnen denken dat dit een aanbeveling in de stijl van ‘grootmoeders advies’ is, maar eigenlijk heeft het zin. Azijn is een krachtige chelator, die zout- en mineraalophopingen uit het haar wast, verzacht en glans geeft.

Hoe gebruik je azijn op de juiste manier voor je haar?

Voor het spoelen kun je een oplossing van appelazijn gebruiken: 1 eetlepel verdund in een liter water. Een nadeel van deze methode is de sterke geur, die op het haar kan blijven hangen. Als geur belangrijk voor je is, raden we aan om speciale cosmetische azijn voor haar te gebruiken. In dit geval moet je de instructies en aanbevelingen van de fabrikant van het specifieke product volgen.

Het is meestal voldoende om azijnspoeling één keer per week te doen.