Чорні цятки та сальні нитки: в чому різниця?

Досі розглядаєш свій ніс наче під мікроскопом та шукаєш способи зробити його ідеально чистим? Тоді цей матеріал для тебе!

Пригадуєш шалену популярність на чорні маски та смужки для носа, які обіцяли позбавити тебе від ненависних «чорних цяток»? Так-так, саме тих «чорних цяток», які так псують настрій щоразу, коли ти зблизька розглядаєш шкіру в дзеркалі.

Таке не забудеш! Ці смужки з мас-маркету намертво приліплювалися до носа, а здирати їх — справжнісіньке пекло! І звісно ж, все було б не так погано, якби вони давали якийсь результат. Та зазвичай, максимум, що можна було від них отримати — це подразнення.

А найгірше те, що, мабуть, у 95% випадків «чорними цятками» називають безневинні сальні нитки. В такому випадку всі ці екзекуції і догляд «проти чорних цяток» просто втрачають сенс.

Тож час нарешті розібратися, в чому різниця між чорними цятками з якими потрібно боротися і звичайними сальними нитками, які є природною особливістю шкіри, а отже абсолютною нормою.

Сальні нитки це ок

Сальні нитки є абсолютно нормальним явищем. Вони утворюються в результаті постійного вироблення шкірного сала яке на поверхні пори окислюється і стає сірого кольору. Сальні нитки є частиною природного захисту шкіри. Найчастіше їх можна помітити у Т-зоні, де пори ширші і більш помітні.

Що насправді є чорними цятками?

Чорні цятки або ж відкриті комедони утворюються тоді, коли пори забиваються надлишком шкірного сала та відмерлими клітинами шкіри. Така суміш утворює пробку, яка на поверхні окислюється, і стає чорною. Саме це і створює ефект чорної цятки. На відміну від сальних ниток, комедони щільніші, твердіші і значно темніші. Вони є першою стадією акне.

Як відрізнити сальні нитки від чорних цяток?

Візуально чорні цятки мають чітко виражений темний колір і більший діаметр, ніж сальні нитки. При спробі видалити комедон, ти побачиш щільний «корок», який виходить із пори. Сальні нитки ж, при легкому натисканні, видавлюються у вигляді тонкої, майже напівпрозорої субстанції, яка не має твердої текстури і скручується наче нитка.

Сальні нитки розташовані густо і рівномірно переважно в Т-зоні, тоді як комедони більш хаотично.

Нижче ти бачиш два фото: на першому зображені комедони, а на другому сальні нитки.

Чому видалення сальних ниток не має сенсу?

Закріплюємо матеріал: сальні нитки це ок і позбуватися їх не треба. Якщо ти все-таки спробуєш їх це зробити, вони швидко відновляться, адже їхня функція — це підтримка природного балансу шкіри. Видалення таких ниток може призвести до подразнення, пошкодження бар’єрних функцій шкіри, розширення пор і навіть спричинити появу справжніх комедонів, коли пори почнуть активно захищатися від агресивного впливу.

Як правильно доглядати за шкірою, щоб уникнути чорних цяток?

Щоб запобігти утворенню чорних цяток, важливо зосередитися на регулярному очищенні шкіри двічі на день, а також додати в рутину регулярну ексфоліацію(кислоти та ензимну пудру), щоб відлущувати відмерлі клітини. Очищення має бути м’яким, без надмірного тертя та агресивних компонентів, які навпаки лиш підсилюють роботу сальних залоз та виділення себуму.

До речі такий догляд не лише допоможе запобігти появі чорних цяток, а й допоможе зробити світлішими сальні нитки.

А ще мінілайфхак: спробуй менш скрупульозно розглядати свою шкіру у дзеркалі та припини вишукувати недоліки. Пам’ятай: шкіра — це живий організм, який потребує любові, турботи та прийняття. І хто як не ти може їй це подарувати?