Як правильно мити голову?

Розкриваємо секрети ритуалу миття голови, які допоможуть зберегти стан та здоров’я твоїх локонів.

Миття голови — начебто звичний буденний ритуал. Для більшості з нас, заклопотаних щоденними справами та дедлайнами — це абсолютно механічний процес, над яким нема сенсу задумуватись. І цілком дарма, адже те, настільки ти правильно миєш голову впливає на красу волосся та здоров’я шкіри голови.

А як правильно? Нумо розбиратись!

Підготовка до миття волосся

Отже, як не дивно, та навіть до такої звичної процедури як миття волосся слід ретельно підготуватися: обрати відповідні засоби, знати як правильно розчісуватись, щоб не травмувати пасма та зрозуміти наскільки часто потрібно мити голову.

Обираємо головних помічників: шампунь та кондиціонер

Коли вибираєш шампунь слід орієнтуватися на тип шкіри голови.

Так для жирної шкіри голови підійдуть шампуні із себорегулюючими та протизапальними компонентами: м’ята, евкаліпт. А от надмірної кількості олій краще уникати, адже вони можуть провокувати масність.

Lador root re-boot activating shampoo cica & tea tree

Daeng Gi Meo Ri shampoo for oily scalp

Якщо ж у тебе суха шкіра голови, звертай увагу на зволожувальні компоненти в складі та уникай жорстких ПАР.

YOPE shampoo hydrate for dry skin

La’dor Triplex Natural Shampoo

Більше про те як правильно вибрати шампунь читай тут

А от кондиціонер варто обирати, орієнтуючись на стан та потреби волосся, а не орієнтуватися на позначки: «для жирного», «для сухого» чи «для нормального».

Якщо локонам бракує розгладження та пом’якшення — у складі кондиціонера мають бути жирні спирти, катіонні ПАР, силікони, зволожувачі та рослинні олії.

Lador Damage Protector Acid Conditioner

YOPE 3-in-1 mask hydrate for dry hair

DAENG GI MEO RI Mise E Scene damage care rinse

Якщо ти хочеш ущільнити волосину та окреслити завиток, шукай на звороті баночки протеїни та уникай силіконів.

EVO derm hair balm moisturization and nutrition

EVO derm restorative hair mask with coconut oil and proteins

Детальніше про те як обрати кондиціонер читай у цій статті

Як часто потрібно мити голову?

Спойлер: мити голову потрібно в міру її забруднення. Очевидно та банально. Та побутує міф: «Якщо мити голову рідше, то з часом волосся маснітиме менше».

Запам’ятай: навчити сальні залози виробляти менше шкірного сала таким чином неможливо. Так, спершу може здатися, що шкіра голови справді жирніє рідше. Однак це лиш тому, що порушується виділення себуму, він стає густим, в’язким та закупорює пори. А це шлях до розвитку себорейного дерматиту.

Розчісувати чи не розчісувати?

Щоб уникнути заплутування волосся, перед миттям рекомендується його розчісувати. Зазвичай найкраще розчісувати волосся від кінчиків до коренів, поступово і м’яко розплутуючи ковтунці. Якщо в тебе довге волосся, саме цей спосіб розчісування буде найменш травматичним.

Якщо ж волосся коротке та не схильне до сплутування, можеш сміливо розчісувати його від коренів до кінчиків.

А от кучеряве волосся взагалі не варто розчісувати в сухому вигляді, якщо не хочеш отримати багато пуху та сплутаність. Натомість кучерявкам рекомендується розчісувати волосся на етапі кондиціонування, використовуючи велику кількість бальзаму/маски/кондиціонеру та води. Так ти зможеш зберегти красу та пружність завитків.

Миємо голову правильно: покроковий туторіал

То як усе ж таки правильно мити голову, щоб якісно очистити шкіру та не пошкодити довжину? Яка температура води оптимальна та як подружитись із кондиціонером? Виявляється, не так багато хто знає відповіді на ці запитання. А це — один із ключів до красивого та здорового волосся!

Налаштуй температуру води

Температура води суттєво впливає на стан волосся та шкіри голови. Надто гаряча вода пересушує волосину, пошкоджуючи її структуру. Також вона провокує надмірне виділення себуму та появу лупи. Тим часом у холодній буде важче якісно очистити шкіру, з нею погано піниться та вимивається шампунь.

Оптимальна температура води для миття волосся — 36–40°C(трішки вище температури тіла).

Нанеси шампунь

Перед нанесенням шампуню добре змочи волосся. У жодному разі не нанось шампунь прямо з банки на волосся! По-перше, це неекономно, а по-друге, його важко буде рівномірно розподілити.

Спершу нанеси на долоню, злегка спінь, і лиш тоді нанеси на шкіру голови(не на волосся). Промасуй шкіру подушечками пальців. Також ти можеш використовувати спеціальні силіконові щіточки для миття голови. Легкий масаж покращує кровообіг, що позитивно впливає на ріст волосся.

Змий шампунь

Після нанесення та розподілення шампуню його необхідно змити великою кількістю теплої води. Ти можеш змивати шампунь як головою назад, так і головою вниз. Однак, якщо шкіра спини схильна до акне — краще змивати шампунь головою вниз, щоб зайвий раз не подразнювати та не провокувати нових запальних елементів.

Змиваючи, продовжуй масувати шкіру голови. У жодному разі не треба терти волосся — воно чудово промиється піною, що стікає по довжині. У кінці вода має стати чистою та прозорою.

Нанеси кондиціонер

Після миття шампунем, необхідно вирівняти pH, закрити лусочки та зняти статику. Саме для цього потрібні кондиціонери/маски/бальзами. Обраний засіб нанеси на довжину, відступаючи від коренів, злегка прожамкай пасма руками, щоб активні компоненти змогли краще налипнути на волосину. Залиш на 2–5 хвилин та змий. Для глибокого кондиціонування можеш залишити засіб на волоссі навіть на пів години.

А як щодо додаткового догляду?

Правильне миття та кондиціонування волосся — основа здорового вигляду волосся(якщо не враховувати спосіб життя та харчування). Без цього не обійтися, навіть якщо ти використовуєш дорогі професійні засоби. Але якщо бажаєш зберегти красу своїх локонів надовше, не забувай про додатковий догляд.

Маски та сироватки для догляду за волоссям

Маски для волосся — діють за принципом кондиціонерів. Різниця лиш у тому, що маски зазвичай мають більше активних компонентів та насичений склад. Наносиш на помите волосся, відступаючи від коренів, залишаєш на 10–30 хвилин та змиваєш.

Незмивні засоби для волосся, такі як сироватка, молочко чи крем наносяться на помите, злегка підсушене рушником волосся. Вони утворюють захисну плівку на поверхні волосини, яка береже від негативного впливу зовнішніх факторів: від коливань температури повітря, від впливу термоприладів, сонячних променів та вітру. Крім цього, вони пом’якшують та згладжують кінчики волосся, запобігаючи посіченості.

Сушити чи не сушити феном?

Одна з найпопулярніших помилок у догляді за волоссям — відмова від фену. Начебто він пересушує довжину. Насправді ж, волосина в мокрому стані стає набагато вразливішою і легше пошкоджується, тому сушка природним способом — далеко не найкращий варіант. Запам’ятай: сушити волосся феном потрібно!

А щоб цей процес не був травматичним, ось кілька порад:

  • обирай фен із потужністю, як мінімум 2000W;
  • ніколи не використовуй гарячий обдув, лише теплий, а краще холодний;
  • суши волосся лише в напрямку його росту, щоб не розкривати лусочки.