Місія (не)здійсненна: як вибрати шампунь, а не чергову проблему

Вибір шампуню для тебе справжній челендж? Буває, що начебто знайшла класний, а через деякий час розчаровуєшся?

Як ти зазвичай обираєш шампунь? 

Можливо орієнтуєшся на написи: «для сухого волосся», «для жирного волосся», «проти посічених кінчиків», «для росту волосся», «проти випадіння»? А може дотримуєшся рекомендацій б’юті-блогерів? Чи просто читаєш відгуки покупців  і купуєш засіб з найвищим рейтингом?

Стоп, стоп, стоп — це нікуди не годиться! Ефективність таких методів дорівнює гаданню на кавовій гущі: якщо пощастить — вгадаєш, а як ні — отримаєш чергову порцію проблем зі шкірою голови та волоссям.

Як навчитися підбирати шампунь під свою реальну потребу і припинити пошуки навманння: розвіюємо міфи та ділимось дієвими порадами у цій статті.

Шампунь — це очисник для шкіри голови

Ми звикли, що шампуні поділяють за типами волосся: жирне, сухе, ламке, пошкоджене, з посіченими кінчиками. Запам’ятай: шампунь не вирішує жодних проблем волосся! Він не прискорює ріст, не лікує від випадіння, не склеює кінчики, не реконструює структуру — тобто не робить абсолютно нічого з довжиною.

Основне(і єдине) завдання шампуню: якісно та м’яко очистити шкіру голови. Це все.

*виняток: лікувальні шампуні, що впливають на різного роду грибки 

Отже, головне на що потрібно орієнтуватися при виборі шампуню — це тип і стан шкіри голови.

Визначаємо тип шкіри голови

Тут все просто. Є три типи шкіри голови: жирна, нормальна і суха.

Жирна шкіра:

  • голову доводиться мити щодня 
  • може бути жирна лупа
  • прикореневий об’єм тримається лише кілька годин

Суха шкіра:

  • миєш голову раз на 5-7 днів
  • дискомфорт і стягнутість після миття
  • добре тримається прикореневий об’єм

Нормальна шкіра:

  • миєш голову раз на 2-3 дні
  • свербіж, стягнутість та лупа зазвичай не турбують
  • прикореневий об’єм тримається один день

Пам’ятай: будь-який тип шкіри голови — окей.

Марно намагатися його змінити, як і тип шкіри обличчя. Так жирність шкіри залежить від кількості сальних залоз, які закладені генетично в кожного по-різному, а також від гормонального фону(який може змінюватися, наприклад у підлітковому віці, під час вагітності та прийому певних препаратів). Все, що тобі потрібно — це прийняти, зрозуміти особливості та знайти підхід конкретно до свого типу шкіри.Вміти підбирати такі засоби, з якими буде повний метч. А це, як ти розумієш, це важко зробити, слідуючи навмання порадам блогерів, подруг чи рекламі.

P.S: Існує популярний міф, начебто можна «навчити» шкіру голови масніти менше, якщо мити її рідше.  Так от, якщо ти не хочеш остаточно знищити здоров’я шкіри, краще такого не робити. Внаслідок недостатнього очищення порушується виділення себуму: він стає більш густим і в’язким, погано розподіляється по волосині. Саме через це може видатись, наче зменшилася жирність(а це не так). Єдине, що ти можеш отримати, якщо не будеш мити голову за потребою — це забиті пори, погіршення росту волосся, і на десерт — себорейний дерматит.

Звертаємо увагу на головне

З типом шкіри голови та завданням шампуню розібралися, тепер найцікавіше: шукаємо свій скарб. 

Як ми вже з’ясували, на етикетку та обіцянки виробника дивитись марно, слідувати рекомендаціям соцмереж також, залишається…о так, вчитися читати склад..

Стоп, не поспішай згортати статтю — все значно простіше, ніж здається. В контексті шампуню нас цікавлять лише два типи компонентів: ПАР та кондиціональні добавки. Решта — «білий шум».

ПАР — головні посіпаки у складі шампуню

ПАР або поверхнево-активні речовини — б’юті-посіпаки, що допомагають твоєму шампуню видаляти забруднення, пінитись та легко змиватися водою з поверхні шкіри.  Їх є 4 види: аніонні, амфотерні, катіонні, неіоногенні

Аніонні ПАР

Аніонні поверхнево-активні речовини — найсильніші та найжорсткіші. Очищають до скрипу. На етикетці засобу ти можеш їх впізнати по закінченню -ate. Це і є “поганці” SLS, SLES, яких всі так бояться. Однак боятися не варто. Натомість варто уникати засобів у яких аніонні ПАР виступають соло. Якщо ж вони діють в комбінації з іншими ПАР та пом’якшувачами — можна брати. 

Приклади аніонних ПАР:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Sodium Dodeсyl Sulfate

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

Амфотерні ПАР

Амфотерні поверхнево-активні речовини — вони м’якші. Мають середню промиваючу здатність, дають мало піни. Часто є основою м’яких шампунів та очисників. 

Шампуні, у складі яких лише амфотерні ПАР, можуть недостатньо промивати жирну шкіру голови.

Приклади амфотерних ПАР:

Соcamidopropy! Betaine

Соcamidopropyl Нydroxysultaine

Disodium Cocoamphodiacetate

Disodium Lauroamphodiacetate

Sodium Cocoamphoacetate

Неіоногенні ПАР

Неіоногенні поверхнево-активні речовини — суперм’які. Мають закінчення -ide, -glucoside або DEA, MEA. Їх можна зустріти в шампунях призначених для суперчутливої шкіри або в дитячих. В ідеалі використовуються разом з амфотерними та аніонними ПАР, аби збалансувати склад засобу.

Приклади неіоногенних ПАР:

Соcamide Diethanolamine (DEA)

Соcamide Monoethanolamine(MEA)

Lauramide DЕA

Lauryl Glucoside

Decyl Glucoside

Катіонні ПАР

Катіонні поверхнево-активні речовини — зовсім не призначені для очищення, погано піняться. Зазвичай використовуються в кондиціонерах, адже добре запобігають електризації, закривають лусочки та розгладжують волосся. Їх впізнаєш за закінченням -chloride, -bromide.

Приклади катіонних ПАР:

Behentrimonium Chloride

Benzalkonium Chloride

Cetrimonium Chloride

пам’ятай: чим більше видів ПАР у складі шампуню — тим краще

так ти точно отримаєш комплексне та неагресивне очищення.

Кондиціональні добавки у шампуні — навіщо?

Кондиціональні добавки — це ті помічники, які допомагають балансувати склад та пом’якшують дію ПАР. Без них користуватися шампунем було б доволі неприємно: ми отримували сухе та сплутане волосся. Однак є нюанс: коли кондиціональних добавок у складі забагато, очищення може стати неефективним(особливо, коли йдеться про жирний тип шкіри голови).

Отож, розберемо 4 групи кондиціональних добавок: олії, жирні спирти, силікони та полімери.

Масла/олії — мабуть, найбільш зрозумілий компонент. На початку складу шампуню їх варто уникати усім, а якщо у тебе жирний тип шкіри голови, краще зовсім їх уникати.

Приклади: Coconut Butter, Cocoa Butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter.

Жирні спирти — супер для кондиціонерів, а от в шампуні надмірна їх кількість може обтяжувати.

Приклади: Cetyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetearyl alcohol.

Силікони — гарно розплутують, однак вони можуть обтяжувати і забирати об’єм(що знову ж таки, не сподобається жирному типу шкіри голови)

Приклади: Amodimethicone, Dimethicone, Dimethiconol.

Окрім звичних нам нерозчинних силіконів є також летючі силікони. Зустрічаються значно рідше, однак саме вони не впливають на очищення, не обтяжують та не крадуть об’єм, чудово при цьому розплутуючи. Це справді знахідка для жирного типу шкіри голови. Тож якщо побачиш шампунь з такими силіконами у складі, вважай тобі пощастило.

Приклади: Сyclomethicone, Сyclopentasiloxane, Сyclotetrasiloxane.

Катіонні полімери — запобігають електризації і гарно розплутують. З ними працює те ж правило, що і з іншими кондиціональними добавками — окей, коли в шампуні їх небагато.

Приклади: Polyquaternium-10, Quaternium, Quaternium-18 Bentonite, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride.

Обираємо шампунь

Підсумовуємо: що шукати та чого уникати у складі шампуню?

Для жирного типу шкіри голови шукаємо шампунь, що має більше ПАР, ніж кондиціональних добавок. В ідеалі має бути комбінація різних видів ПАР. Також уникаємо олій та нерозчинних силіконів.

Шампунь для сухого типу шкіри голови має містити в основі амфотерні та неіоногенні ПАР і кондиціональні добавки(будь-які).

Для нормального типу шкіри голови підійде шампунь з рівномірною кількістю різних ПАР та кондиціональних добавок.