Жирна шкіра: розкриваємо секрети догляду

Як подружитися з жирним типом шкіри? Які баночки обрати, щоб вона нарешті засяяла здоров’ям, а не жирним блиском?

Якщо твоя шкіра блищить, але тебе це не тішить, якщо ти часто відчуваєш нестерпну масність, якщо постійно шукаєш засоби, що не обтяжують, а підібрати санскрін — це ще той челендж, сміливо припускаємо, що у тебе жирний тип шкіри.

Зізнайся, іноді ця масність настільки дратує, що хочеться схопити найагресивніший очисник(склад якого наближений до засобу для миття посуду), вмитися аж до скрипу гарячою водою, а потім нанести крем з позначкою «матуючий». І жодного зволоження!

Ну що ж, якщо ти хочеш знищити захисний бар’єр та отримати дерматит, ця схема тобі однозначно допоможе. 

Якщо ж твій пріоритет здорова шкіра та відчуття комфорту, тобі допоможе наша стаття.

Очищення жирної шкіри

Коли ми говоримо про очищення(будь-якої) шкіри, то маємо пам’ятати, що тут нам знадобиться як мінімум дві баночки: засіб для демакіяжу та засіб для вмивання.

Демакіяж

Засіб для демакіяжу важливо використовувати найпершим етапом вечірньої рутини, навіть якщо ти не користуєшся декоративною косметикою. Він необхідний для того, щоб очистити шкіру від сонцезахисного крему та накопичених в порах забруднень.

Для демакіяжу ти можеш обрати міцелярну воду, гідрофільну олію або бальзам.

Знаємо, що власники себопрофіцитної шкіри зазвичай надають перевагу саме міцелярці, адже бояться наносити масляні текстури на шкіру. І це абсолютно дарма, оскільки гідрофільні засоби проникають в пори глибше та очищають їх більш якісно. Для очищення схильної до жирності шкіри краще обирати максимально рідкі гідрофілки на основі некоменогенних соняшникової, шипшинової, сафлорової олій, або ж олій виноградних та абрикосових кісточок. 

Приклади гідрофільних олій для жирної шкіри:

Вмивання

Коли твоя шкіра схильна до жирності, у тебе може з’являтися імпульсивне бажання очистити її до скрипу, щоб нарешті позбутися цієї масності. Так ти обираєш агресивні очисники з жорсткими поверхнево-активними речовинами(зокрема, SLS, SLES), вмиваєшся, отримуєш довгоочікуване відчуття «чистоти та матовості» і радієш…

однак радієш не довго, адже шокована таким агресивним очищенням шкіра починає захищатися, виробляє ще більше себуму і стає ще жирнішою.

Запам’ятай: засіб для вмивання себопрофіцитної шкіри має бути м’яким, очищати якісно та не пересушувати.

В основі мають бути м’які поверхнево активні речовини, а також компоненти, які регулюють жирність: ніацинамід, цинк або себорегулюючі комплекси. Для більш інтенсивного очищення можеш обрати кислотні очисники — вони нормалізують завищений ph жирної шкіри, що позитивно впливає на мікробіом.

Приклади очисників для жирної шкіри:

Ексфоліація

Регулярна ексфоліація(тобто злущення відмерлих клітин з поверхні епідермісу) потрібна, щоб:

  • запобігти утворенню висипань та чорних цяток;
  • зробити текстуру шкір  більш рівномірною, а розширені пори менш помітними;
  • покращити абсорбцію та ефективність інших доглядових засобів;
  • надати шкірі гладкості та здорового сяяння;
  • знизити секрецію себуму(більшість ексфоліантів є чудовими себорегуляторами).

Тож рекомендуємо 1-3 рази на тиждень вводити у рутину ензимну пудру, кислотний пілінг, пади або пілінг-скатку.

Важливо: в жодному разі не використовуй скраби — вони лише травмують шкіру обличчя та провокують запальні процеси.

Приклади ексфоліантів для жирної шкіри:

Себорегуляція — твій мастхев

Зазвичай, власники жирного типу шкіри сфокусовані саме на матуванні шкіри, тож активно купують засоби з позначкою «матуючий». На звороті етикеток таких баночок у cкладі можна знайти глину(Kaolin), вугілля(Charcoal powder), які здатні абсорбувати надлишок шкірного сала. І в цьому нема абсолютно нічого поганого в цьому нема, єдиний нюанс в тому, що ефект від цих засобів лише візуальний: тобто тимчасово твоя шкіра буде здаватися менш жирною, однак секреція себуму не зменшиться.

Саме тому ми радимо додати у догляд себорегулятори: засоби ніацинамідом, цинком, вітаміном С або себорегулюючими комплексами. При регулярному використанні їх у догляді ти справді помітиш зменшення жирності на довготривалу перспективу. Себорегулятори бувають в різних форматах: сироватка, тонер, крем, сонцезахист. Відтак ти можеш додавати їх на будь-якому етапі рутини, а також поєднувати між собою.

Приклади засобів, що містять себорегулюючі компоненти:

Підтримка мікробіому

Надмірне виділення себуму призводить до підвищення pH шкіри. Це згубно впливає на мікробіом — порушується баланс корисних бактерій та шкідливих мікроорганізмів, що живуть на шкірі, а відтак з’являються такі неприємні симптоми як сухість, підвищена чутливість шкіри, висипання та різного роду дерматити.

Для підтримки мікробіому варто додати у догляд засоби, що містять пробіотики та пребіотики. Вони допомагають зміцнити захисний бар’єр шкіри та суттєво покращують її загальний стан.

Приклади засобів з біотиками:

Пам’ятай про зволоження

Якщо ти думаєш, що жирній шкірі зволоження непотрібне, боїшся та ігноруєш його, знай — твоя шкіра за це не подякує.

Жирність та зволоженість — це різні стани. Так, шкіра може бути жирною зверху та абсолютно сухою всередині. А коли вона зневоднена, то починає виробляти більше жиру, щоб компенсувати нестачу вологи. Відтак, зволоження допомагає підтримувати оптимальний рівень гідратації, відповідає за пружність та зменшує надмірне вироблення себуму.

Важливо також розуміти, що за зволоження шкіри відповідають два типи засобів:

  • ті у яких водяниста текстура(тонери, сироватки, есенції): вони відповідають за доставлення вологи в шкіру;
  • ті у яких кремова текстура(креми, крем-гелі, лосьйони, емульсії): вони забезпечують утримання вологи та підтримку шкірного бар’єра.

Головне, щоб засоби для зволоження були для тебе комфортними: легко проникали в шкіру та були некомедогенними(тобто щоб вони не забивали пори та не викликати висипань).

P.S. Функцію зволоження виконують всі ті ж засоби, які ми додали в приклади до блоків про підтримку мікробіому та себорегуляцію(а також сонцезахисні креми, про які згадуємо далі).

І куди ж без сонцезахисту?

Не втомлюємось нагадувати: який би у тебе не був тип шкіри, сонцезахист — мастхев ранкової рутини.

Розуміємо, що підібрати комфортний санскрін жирній шкірі — ще той челендж. Однак зараз на ринку є величезне розмаїття сонцезахисних засобів, абсолютно різних текстур, з крутими доглядовими властивостями під різні запити шкіри — тож ти точно знайдеш свій.

Про те, як поєднувати баночки між собою читай тут