Zuren in de Schoonheidsroutine: Effecten en Risico’s

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over zuren als een magisch hulpmiddel dat de conditie van je huid aanzienlijk kan verbeteren en verschillende schoonheidsproblemen kan oplossen: het verlichten van pigmentvlekken, het gladstrijken van rimpels, het voorkomen van acne, het reinigen van poriën, en meer.

Na het lezen van enthousiaste recensies en aanbevelingen over producten met zuren op sociale media, kun je in de verleiding komen om ze allemaal uit te proberen. Maar pas op – dit is misschien niet de beste keuze. Hoewel zuren je huid aanzienlijk kunnen verbeteren, kan de verkeerde keuze ernstige schade veroorzaken.

Laten we dus deze schoonheidshelpers beter leren kennen en begrijpen wat hun werkelijke krachten zijn, en welke verwachtingen je niet van hen moet hebben.

Hoe werken zuren en waarom zijn ze nodig?

Zuren helpen de dode huidlaag te exfoliëren door de bindingen tussen de cellen af te breken. Met andere woorden, ze lossen de “lijm” op die dode cellen aan de huidlagen bindt. Dit proces staat bekend als chemische exfoliatie.

Waarom exfoliëren?

Regelmatige exfoliatie van de dode huidlaag helpt om een gezonde uitstraling te behouden. Een doffe, glansloze huid, verstopte poriën en verergering van verschillende ontstekingsprocessen zijn vaak het gevolg van de opeenhoping van een dikke laag dode huidcellen op het oppervlak van de epidermis. Hoewel de huid zichzelf kan vernieuwen, vertraagt dit proces aanzienlijk met de leeftijd of kan het worden verstoord door factoren zoals ziekten of omgevingsinvloeden. In dat geval komt exfoliatie te hulp, en zuren worden je betrouwbare assistenten.

Welke andere effecten kun je verwachten van het gebruik van zuren?

Afhankelijk van het zuur dat je kiest, de concentratie in het product en het juiste gebruik, kun je de volgende voordelen behalen:

  • Verlichting van pigmentvlekken en acne-littekens
  • Gladstrijken van fijne lijntjes
  • Egaliseren van de huidskleur
  • Vermindering van talgproductie
  • Egaliseren van de huidstructuur
  • Verwijderen van huiduitslag
  • Verbetering van de penetratie van actieve stoffen in de huidlagen

Soorten cosmetische zuren

In de wereld van de cosmetologie worden drie soorten zuren gebruikt: Alpha Hydroxy Acids (AHA), Beta Hydroxy Acids (BHA) en Polyhydroxy Acids (PHA).

AHA-zuren

AHA-zuren vormen de grootste groep zuren. Populaire voorbeelden zijn glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, appelzuur en wijnsteenzuur.

Effecten:
Ze werken uitsluitend op het huidoppervlak en worden gebruikt om dode huidcellen te exfoliëren. AHA-zuren kunnen de huidskleur egaliseren, de huidstructuur gladstrijken, dofheid elimineren en pigmentvlekken verlichten.

Risico’s:
Onjuist gebruik van AHA-zuren kan irritatie veroorzaken, vooral als je een gevoelige huid hebt. Bovendien verhogen ze de gevoeligheid voor de zon, dus als je ze gebruikt, vergeet dan nooit SPF te gebruiken.

BHA-zuren

BHA-zuren zijn het gemakkelijkst te onthouden, omdat er slechts één in de cosmetologie wordt gebruikt: salicylzuur.

Effecten:
In tegenstelling tot AHA-zuren kan salicylzuur diep in de poriën doordringen. Dit betekent dat het niet alleen dode huidcellen exfolieert, maar ook de poriën reinigt van opgehoopt talg. Bovendien heeft salicylzuur antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, wat verklaart waarom het een van de beste ingrediënten blijft voor een vette en acne-gevoelige huid.

Risico’s:
Overmatig gebruik van BHA-zuren kan de huid uitdrogen. Hoge concentraties salicylzuur kunnen ook irritatie veroorzaken.

PHA-zuren

PHA-zuren zijn een nieuwe generatie exfolianten in vergelijking met AHA en BHA. Voorbeelden zijn gluconolacton en lactobionzuur.

Ze hebben grotere moleculen, waardoor ze milder zijn dan andere zuren en minder snel irritatie veroorzaken. Ze werken op het huidoppervlak, exfoliëren zeer zacht en kunnen ook vocht aantrekken en vasthouden in de huid.

Risico’s:
Omdat de werking van PHA-zuren milder is in vergelijking met andere, zijn de risico’s minimaal (behalve de mogelijkheid van een individuele reactie). Een nadeel kan echter zijn dat het effect minder uitgesproken is in vergelijking met AHA en BHA-zuren.

Contra-indicaties voor het gebruik van zuren in huidverzorging

Ondanks alle magische eigenschappen van zuren zijn er momenten waarop het beter is om ze te vermijden.

  • Gevoelige of geïrriteerde huid. Als je een zeer gevoelige, geïrriteerde huid hebt of een beschadigde huidbarrière, zal het gebruik van zuren de situatie alleen maar verergeren. Richt je in dat geval op herstel en kalmering.
  • Actieve ontstekingsprocessen, wonden, snijwonden, eczeem. Het gebruik van zuren in deze gevallen zal ernstige irritatie veroorzaken en kan het genezingsproces vertragen.
  • Neiging tot allergieën. Een huid die gevoelig is voor allergieën kan onvoorspelbaar reageren op zuren, dus test ze eerst op een klein deel van de huid (bijvoorbeeld aan de binnenkant van je elleboog) voordat je ze op je gezicht aanbrengt.
  • Zonnebrand. Als je een verse zonnebrand hebt, zal het gebruik van zuren de irritatie alleen maar verergeren en het genezingsproces aanzienlijk vertragen.
  • Recente cosmetische behandelingen. Als je onlangs agressieve cosmetische behandelingen hebt ondergaan, zoals laserresurfacing, chemische peelings of ontharing, kan het gebruik van zuren de huid beschadigen en ernstige irritatie veroorzaken.

Algemene regels voor het gebruik van zuren in je schoonheidsroutine

Om ervoor te zorgen dat je ervaring met zuren comfortabel is en alleen positieve effecten oplevert, onthoud (of bewaar) deze aanbevelingen.

  • Begin met een lage concentratie. Als je nieuw bent met zuren, begin dan met een lagere concentratie om irritatie te voorkomen en te zien hoe je huid reageert.
  • Onthoud de geleidelijkheid. Introduceer zuren geleidelijk in je routine, beginnend met gebruik één keer per week en langzaam de frequentie opbouwend als je huid goed reageert.
  • Gebruik zuren alleen in de avondroutine. Zuren maken je huid gevoeliger voor de zon, dus het is beter om ze ‘s avonds te gebruiken. Uitzondering: zure reinigers.
  • Producten combineren. Onthoud: de concentratie van zuren in producten telt op. Het gelijktijdig gebruik van meerdere zure producten kan irritatie veroorzaken. Wees ook voorzichtig met combinaties van zuren met andere actieve ingrediënten.
  • Denk aan hydratatie. Na het gebruik van zuren altijd een crème aanbrengen om de huidbarrière te helpen herstellen en vocht vast te houden.
  • Zonbescherming is een must. Omdat zuren de fotosensitiviteit van de huid verhogen, kan het ontbreken van SPF in je dagelijkse routine leiden tot ongewenste gevolgen.
  • Luister naar je huid. Als je irritatie, ongebruikelijke roodheid of schilfering opmerkt, verminder dan de frequentie van zuurgebruik of pauzeer het gebruik tijdelijk.
  • Doe een allergietest. Voordat je een nieuw zuurproduct voor het eerst gebruikt, breng het aan op een klein deel van de huid en wacht 24 uur om er zeker van te zijn dat er geen allergische reactie optreedt.
  • Bewaar zuurproducten correct. Volg de bewaarvoorschriften op het etiket. Meestal moeten ze op een koele plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht (maar niet in de koelkast).