Waarom zonnebescherming jouw must-have is, 365 dagen per jaar

Wie heeft zonnebescherming nodig? Spoiler: iedereen. Iedereen die zijn huid zo lang mogelijk gezond en stevig wil houden.

“Waarom heb ik zonnebescherming nodig als het bewolkt is buiten?”
“Waarom zonnebescherming gebruiken als ik van een kleurtje houd?”
“In mijn foundation zit SPF, dus ik zie geen noodzaak voor een aparte zonnebrandcrème.”

Ja, ondanks dat iedereen praat over de schadelijkheid van de zon, blijft het onderwerp zonnebescherming en het juiste gebruik ervan relevant.

In dit artikel beantwoorden we al jouw “waarom?” en “hoezo?” en helpen we je bevriend te raken met zonnebescherming.

Hoe beïnvloedt de zon jouw huid?

De zon kan je humeur aanzienlijk verbeteren en draagt bij aan de productie van vitamine D, maar het heeft een zeer negatieve invloed op de gezondheid van je huid.
Het eerste en meest voor de hand liggende effect zijn zonnebrand. Veel mensen gebruiken alleen zonnebescherming bij hitte, wanneer de zon fel schijnt, om verbranding te voorkomen, en denken dat dit de enige schade is die zonnestralen kunnen veroorzaken. Helaas is dit niet zo.
Minder voor de hand liggende, maar veel ernstigere “cadeautjes van de zon” zijn:

  • Fotoveroudering: onder invloed van UV-stralen verliest de huid haar elasticiteit, verschijnen rimpels, vlekken en droogheid.
  • Pigmentatie: UV-straling stimuleert de productie van melanine in de huid, wat kan leiden tot pigmentvlekken.
  • Verzwakking van het immuunsysteem van de huid: langdurige blootstelling aan UV-stralen verzwakt het immuunsysteem van de huid, waardoor dermatologische aandoeningen verergeren.
  • Huidkanker: door UV-straling veroorzaakte DNA-schade kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende soorten huidkanker.

Heb je nog twijfels dat bescherming tegen de zon een noodzaak is en geen marketinghype?

Waarom is bescherming tegen de zon het hele jaar door nodig

Ja, bescherming is niet alleen nodig in de zomer op vakantie, maar zelfs bij regen/sneeuw en bewolkt weer: altijd wanneer het buiten licht is.
En hier is waarom:
Er zijn twee soorten ultraviolette straling — UVA en UVB. UVA-stralen zijn het gevaarlijkst: ze veroorzaken fotoveroudering, pigmentatie en celveranderingen. UVA-stralen zijn het hele jaar door actief, ongeacht het weer en kunnen doordringen door wolken en ramen. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het krijgen van een kleurtje en zonnebrand en zijn minder actief bij bewolkt weer.
In feite zijn UVA-stralen de onzichtbare en zeer gevaarlijke vijand die langzaam en onmerkbaar de gezondheid van je huid vernietigen. Het minste wat je kunt doen voor je huid is zonnebrandcrème in je ochtendroutine opnemen.

Hoe kies je een zonnebrandcrème: chemische en fysische filters?

Chemische filters

Als je houdt van lichte, gewichtloze texturen, make-up draagt en niet de mogelijkheid hebt om de bescherming elke paar uur bij te werken, is je keuze chemische filters.
Voordelen: crèmes met chemische filters zijn meestal comfortabel voor de huid, verzwaren niet en laten geen witte sporen achter.
Nadelen: ze kunnen irritatie veroorzaken bij een gevoelige en probleemhuid. Ze moeten niet worden gebruikt bij kinderen en zijn niet de beste keuze voor een vakantie.
Voorbeelden van chemische zonnebrandcrèmes:

  • Missha All Around Safe Block Essence Sun SPF45/PA+++: een lichte essence die betrouwbare bescherming biedt tegen UV-stralen en tegelijkertijd de huid hydrateert.
  • Dr. Ceuracle Cica Regen Vegan Sun Gel SPF50+/PA++++: een gewichtloze zonnebrandcrème-gel met extract van Aziatische centella, die de huid uitstekend kalmeert.
  • Beauty of Joseon Relief Sun Rice Probiotics SPF50+/PA++++: een zonnebrandcrème met probiotica en rijstextract, die de huid goed hydrateert en het microbioom ondersteunt.

Fysische filters

Fysische filters werken als een barrière, waarbij ze UV-stralen van het huidoppervlak weerkaatsen. Ze zijn eenvoudig te vinden in de ingrediëntenlijst: Zinc oxide en Titanium Dioxide.
Voordelen: geschikt voor gevoelige huid, huid met rosacea en ontstekingen, zwangere vrouwen en kinderen, en de beste keuze voor strandvakanties.
Nadelen: ze moeten elke twee uur worden vernieuwd en kunnen een witte waas achterlaten.
Voorbeelden van minerale zonnebrandcrèmes:

  • Dr.Ceuracle 5α Control No Sebum Sun Lotion: een lotion die de talgproductie controleert, geschikt voor de vette huid en huid met acne.
  • Super Air Fit Mild Sunscreen Matte – SPF 50+/PA++++: een zonnebrandcrème met matterend effect, ideaal voor de vette huid.
  • Village 11 Factory daily mineral tinted sun lotion spf 50+ pa++++: een superlichte lotion met een tintje die de huidskleur mooi egaliseert en een foundation kan vervangen.

Hoe gebruik je zonnebescherming op de juiste manier?

Om de juiste bescherming tegen UV-stralen te krijgen, moet je de zonnebrandcrème correct gebruiken.
Onthoud de juiste hoeveelheid. De meeste mensen gebruiken te weinig zonnebrandcrème, waardoor het niet effectief is. De juiste hoeveelheid is 2 ml (een halve theelepel of twee vingers) voor het gezicht en de nek en voor elke andere blootgestelde zone apart.
Breng het van tevoren aan. Breng de zonnebrandcrème 15-30 minuten voor blootstelling aan de zon aan.
Vernieuwen. Vernieuw de bescherming na het zwemmen, overmatig zweten of het afvegen met een handdoek. Zonnebrandcrème met fysische filters moet elke 2 uur worden vernieuwd.
Vergeet de moeilijk bereikbare plaatsen niet. Oren, de achterkant van de nek, de bovenkant van de voeten en andere gebieden worden ook aan de zon blootgesteld en hebben dus bescherming nodig.
Gebruik aanvullende beschermingsmiddelen. Bedekkende kleding, hoeden, petten en zonnebrillen bieden ook bescherming tegen UV-stralen en moeten niet worden verwaarloosd.