Missie (on)mogelijk: hoe kies je een shampoo zonder problemen

Is het kiezen van een shampoo een echte uitdaging voor jou? Heb je weleens een geweldige shampoo gevonden, maar was je na een tijdje teleurgesteld?

Is het kiezen van een shampoo een echte uitdaging voor jou? Heb je weleens een geweldige shampoo gevonden, maar was je na een tijdje teleurgesteld?

Hoe kies je meestal een shampoo? Misschien kijk je naar labels zoals: “voor droog haar”, “voor vet haar”, “tegen gespleten haarpunten”, “voor haargroei”, “tegen haaruitval”? Of volg je de aanbevelingen van beautybloggers? Of lees je gewoon klantbeoordelingen en koop je het product met de hoogste beoordeling? Stop, stop, stop — dat werkt niet! De effectiviteit van deze methoden is vergelijkbaar met koffiedik kijken: als je geluk hebt, kies je goed, en anders krijg je weer problemen met je hoofdhuid en haar.

Hoe leer je een shampoo te kiezen op basis van je werkelijke behoefte en stop je met willekeurige keuzes: we ontkrachten mythen en delen effectieve tips in dit artikel.

Shampoo is een reiniger voor de hoofdhuid

We zijn gewend dat shampoos worden ingedeeld naar haartype: vet, droog, breekbaar, beschadigd, met gespleten haarpunten. Onthoud: een shampoo lost geen haarproblemen op! Het versnelt de groei niet, behandelt geen haaruitval, herstelt geen gespleten haarpunten en herstructureert het haar niet — het doet absoluut niets met de haarlengte.

Het enige (en belangrijkste) doel van shampoo is: de hoofdhuid grondig en zacht reinigen. Dat is alles. Uitzondering: medicinale shampoos die invloed hebben op verschillende soorten schimmels.

Dus het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een shampoo is het type en de conditie van je hoofdhuid.

Bepaal het type hoofdhuid

Het is eenvoudig. Er zijn drie soorten hoofdhuid: vet, normaal en droog.

Vet:

  • Je moet je haar elke dag wassen.
  • Mogelijk heb je vette roos.
  • Het volume bij de wortels blijft slechts enkele uren behouden.

Droog:

  • Je wast je haar eens in de 5-7 dagen.
  • Ongemak en een trekkerig gevoel na het wassen.
  • Het volume bij de wortels blijft goed behouden.

Normaal:

  • Je wast je haar eens in de 2-3 dagen.
  • Jeuk, trekkerigheid en roos zijn meestal geen probleem.
  • Het volume bij de wortels blijft een dag behouden.

Onthoud: elk type hoofdhuid is oké. Het heeft geen zin om te proberen dit te veranderen, net zoals het type gezichtshuid. De vetheid van de huid hangt af van het aantal talgklieren, dat genetisch verschillend is voor iedereen, evenals de hormonale balans (die kan veranderen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap en het gebruik van bepaalde medicijnen). Het enige wat je moet doen is accepteren, de kenmerken begrijpen en de juiste benadering vinden voor jouw huidtype. Leer producten te kiezen die perfect passen. Dit is moeilijk te doen door blindelings adviezen van bloggers, vrienden of reclames te volgen.

P.S.: Er is een populaire mythe dat je de hoofdhuid kunt "leren" om minder vet te worden door deze minder vaak te wassen. Als je de gezondheid van je huid niet volledig wilt ruïneren, doe dit dan niet. Door onvoldoende reiniging wordt talg dikker en stroperiger, wat slecht over het haar verspreidt. Het kan lijken alsof de vetheid is verminderd (wat niet het geval is). Het enige wat je krijgt als je je haar niet wast wanneer nodig, zijn verstopte poriën, slechtere haargroei, en uiteindelijk seborroïsch eczeem.

Let op het belangrijkste

We hebben het type hoofdhuid en de taak van shampoo besproken, nu het meest interessante: zoek je schat. Zoals we al hebben ontdekt, heeft het geen zin om naar het etiket en de beloften van de fabrikant te kijken, en ook niet om aanbevelingen van sociale media te volgen. Wat blijft er over… juist, leer de ingrediënten te lezen.

Stop, haast je niet om het artikel te sluiten — het is veel eenvoudiger dan het lijkt. In de context van shampoo zijn we alleen geïnteresseerd in twee soorten ingrediënten: oppervlakte-actieve stoffen en conditionerende toevoegingen. De rest is “witte ruis”.

Oppervlakte-actieve stoffen – de belangrijkste helpers in shampoo

Oppervlakte-actieve stoffen zijn de schoonheidshelpers die je shampoo helpen om vervuiling te verwijderen, te schuimen en gemakkelijk met water af te spoelen. Er zijn 4 soorten: anionische, amfotere, kationische, niet-ionogene.

Anionische oppervlakte-actieve stoffen

Anionische oppervlakte-actieve stoffen zijn de sterkste en hardste. Ze reinigen tot het piept. Op het etiket van het product kun je ze herkennen aan het einde -ate. Dit zijn de “slechteriken” SLS, SLES, waar iedereen bang voor is. Maar je hoeft niet bang te zijn. In plaats daarvan moet je producten vermijden waarin anionische oppervlakte-actieve stoffen alleen werken. Als ze in combinatie zijn met andere oppervlakte-actieve stoffen en verzachters, kun je ze gebruiken.

Voorbeelden van anionische oppervlakte-actieve stoffen:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Dodecyl Sulfate
  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
Amfotere oppervlakte-actieve stoffen

Amfotere oppervlakte-actieve stoffen zijn milder. Ze hebben een gemiddelde reinigende werking, geven weinig schuim. Vaak zijn ze de basis van milde shampoos en reinigers. Shampoos met alleen amfotere oppervlakte-actieve stoffen kunnen onvoldoende reinigen bij een vette hoofdhuid.

Voorbeelden van amfotere oppervlakte-actieve stoffen:

  • Cocamidopropyl Betaine
  • Cocamidopropyl Hydroxysultaine
  • Disodium Cocoamphodiacetate
  • Disodium Lauroamphodiacetate
  • Sodium Cocoamphoacetate
Niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen

Niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen zijn superzacht. Ze eindigen op -ide, -glucoside of DEA, MEA. Je vindt ze in shampoos voor zeer gevoelige huid of voor kinderen. Idealiter worden ze samen met amfotere en anionische oppervlakte-actieve stoffen gebruikt om de samenstelling in balans te brengen.

Voorbeelden van niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen:

  • Cocamide Diethanolamine (DEA)
  • Cocamide Monoethanolamine (MEA)
  • Lauramide DEA
  • Lauryl Glucoside
  • Decyl Glucoside
Kationische oppervlakte-actieve stoffen

Kationische oppervlakte-actieve stoffen zijn niet bedoeld voor reiniging, schuimen slecht. Meestal worden ze gebruikt in conditioners, omdat ze goed werken tegen statische elektriciteit, schubben sluiten en het haar glad maken. Je herkent ze aan het einde -chloride, -bromide.

Voorbeelden van kationische oppervlakte-actieve stoffen:

  • Behentrimonium Chloride
  • Benzalkonium Chloride
  • Cetrimonium Chloride

Onthoud: hoe meer soorten oppervlakte-actieve stoffen in de samenstelling van de shampoo, hoe beter

Zo krijg je een complexe en niet-agressieve reiniging.

Conditionerende toevoegingen in shampoo – waarom?

Conditionerende toevoegingen zijn de helpers die de samenstelling balanceren en de werking van oppervlakte-actieve stoffen verzachten. Zonder hen zou het gebruik van shampoo onaangenaam zijn: we zouden droog en verward haar krijgen. Maar er is een nuance: als er te veel conditionerende toevoegingen in de samenstelling zitten, kan de reiniging ineffectief worden (vooral bij een vette hoofdhuid).

Dus, laten we 4 groepen conditionerende toevoegingen bekijken: oliën, vetalcoholen, siliconen en polymeren.

Oliën — misschien wel het meest begrijpelijke ingrediënt. Vermijd ze aan het begin van de samenstelling van de shampoo, en als je een vette hoofdhuid hebt, vermijd ze dan helemaal. Voorbeelden: Coconut Butter, Cocoa Butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter.

Vetalcoholen — geweldig voor conditioners, maar in shampoo kan een overmaat aan vetalcoholen het haar verzwaren. Voorbeelden: Cetyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetearyl alcohol.

Siliconen — ontklitten goed, maar ze kunnen het haar verzwaren en het volume verminderen (wat weer niet prettig is voor een vette hoofdhuid). Voorbeelden: Amodimethicone, Dimethicone, Dimethiconol.

Naast de gebruikelijke onoplosbare siliconen zijn er ook vluchtige siliconen. Ze komen minder vaak voor, maar ze beïnvloeden de reiniging niet, verzwaren niet en verminderen het volume niet, terwijl ze toch goed ontklitten. Dit is echt een vondst voor een vette hoofdhuid. Dus als je een shampoo met deze siliconen vindt, beschouw jezelf als gelukkig. Voorbeelden: Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane.

Kationische polymeren — voorkomen statische elektriciteit en ontklitten goed. Hetzelfde geldt voor andere conditionerende toevoegingen: oké, zolang ze niet in grote hoeveelheden in de shampoo zitten. Voorbeelden: Polyquaternium-10, Quaternium, Quaternium-18 Bentonite, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride.

Het kiezen van een shampoo

Samenvatting: wat te zoeken en wat te vermijden in de samenstelling van een shampoo?

Voor een vette hoofdhuid zoeken we een shampoo met meer oppervlakte-actieve stoffen dan conditionerende toevoegingen. Idealiter moet er een combinatie van verschillende soorten oppervlakte-actieve stoffen zijn. Vermijd ook oliën en onoplosbare siliconen.

Een shampoo voor een droge hoofdhuid moet amfotere en niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen bevatten, evenals conditionerende toevoegingen (welke dan ook).

Voor een normale hoofdhuid is een shampoo met een gelijkmatige hoeveelheid verschillende oppervlakte-actieve stoffen en conditionerende toevoegingen geschikt.