Волосся тобі цього не пробачить: 5 неочевидних помилок у догляді

Чому твій догляд за волоссям не дає очікуваного ефекту? Перевір чи не допускаєш ти цих помилок!

Спершу ти довго шукаєш свій ідеальний догляд: ретельно підбираєш шампунь відповідно до типу шкіри голови, кондиціонер, який мав би закрити запити твого волосся, і думаєш, що нарешті станеться магія. Але магія не стається…Навіть через довгий час використання нових баночок, результат тебе не тішить. Та не поспішай засмучуватися!

Розкриваємо секрет: правильно підібрані засоби — це лише половина успіху. Інша половина — це твої безпосередні дії та застосування цих засобів.

Які ж дії можуть нівелювати ефективність твого догляду?

Помилка №1. Користуєшся одним шампунем

Чи бувало у тебе таке, що ти нарешті, після безлічі експериментів знайшла шампунь, який тобі підходить ідеально: класно промиває, не викликає ні сухості, ні лупи, не обтяжує волосся, і ще й шкіра голови з ним залишається чистою довше. Ти радієш і не хочеш змінювати його на жоден інший.

Однак через деякий час настає той момент, коли твій улюблений «ідеальний шампунь» починає тебе підводити: вже не промиває так класно, як раніше, викликає свербіж, сухість, та навіть лупу. Ти розчаровуєшся, адже пошуки потрібно починати заново, а шампунь, який раніше так тебе тішив, доведеться викинути. 

Трохи тебе потішимо: викидати улюблений шампунь зовсім необов’язково. 

Такий «ефект звикання» виникає доволі часто, якщо у твоєму арсеналі є лише один шампунь. Це відбувається через те, що на шкірі голови накопичуються одні й ті самі поверхнево-активні речовини та кондиціональні добавки. 

Як цього уникнути?

Додай до свого арсеналу догляду ще один або два шампуні з різними комбінаціями поверхнево-активних речовин та чергуй їх кожне миття голови. Так одні ПАР будуть вимивати інші, а отже не будуть накопичуватись.

А якщо ти ще часто використовуєш стайлінгові засоби, рекомендуємо раз на 2-4 тижні використовувати шампунь глибокого очищення.

До речі, про поверхнево-активні речовини та вибір шампуню ти можеш почитати тут.

Помилка №2. Ігноруєш кондиціонування та незмивний догляд

Миття голови — це неабиякий стрес для волосся. Так-так, що б не писали виробники на етикетках, призначення у шампуню виключно одне — якісне очищення шкіри голови. Довжина волосся на етапі миття завжди пошкоджується, навіть від найдбайливішого шампуню, розкриваються лусочки кутикули, порушується pH, волосина стає вразливішою, плутається і пушиться. Тож якщо ти хочеш здорове, міцне та красиве волосся, етап кондиціонування пропускати не варто.

Щодо незмивного догляду, то він захищає волосся як від термічного впливу стайлерів, так і інших негативних впливів зовнішнього середовища. Саме незмивний догляд допомагає уникнути посічених кінчиків.

Помилка №3. Не прочісуєш кондиціонери при нанесенні на волосся

Коли ти наносиш кондиціонер або маску на просто руками, активні компоненти не можуть рівномірно розподілитись по волоссю, а отже ти навряд чи отримаєш від них потрібний результат. 

Рекомендуємо наносити кондиціонуючий засіб на мокре волосся руками і розподілити його щіткою, додаючи при цьому воду. Такий спосіб кондиціонування є значно ефективнішим, ніж коли ти просто довго сидиш з нанесеною на волосся маскою у ванній.

Помилка №4. Довго носиш махровий рушник на волоссі

Так, це дуже зручно — після миття волосся загорнути його в махровий рушник та займатися своїми справами, зменшуючи таким чином час сушіння. Махра дуже добре вбирає вологу, однак якщо ти тримаєш її на волоссі довше ніж 5 хвилин, то нівелюєш весь ефект від кондиціонуючого засобу, який ти наносила попередньо. Маски та кондиціонери містять компоненти які огортають волосину плівкою, що розгладжує, захищає від пошкоджень та втрати вологи. Завдяки цьому твоє волосся стає зволоженим та шовковистим. А махровий рушник просто витягує з волосини всю воду, яку компоненти кондиціонера намагалися затримати. В результаті — волосся сухе, ти думаєш що маска не працює.

Тривале носіння рушника негативно впливає і на шкіру голови: створюється парниковий ефект, який є чудовим середовищем для розвитку грибів та бактерій, що спричиняють появу лупи, подразнень, лущення та дерматитів.

Тож ми рекомендуємо тримати рушник на голові не довше, ніж 5 хвилин. В ідеалі, краще замінити махровий рушник на мікрофібровий або шовковий: вони значно дбайливіші до волосся, не пересушують, запобігають сплутаності та ламкості.

Помилка №5. Не користуєшся феном

Досі побутує міф, що невикористання фену і сушіння природним шляхом — це про дбайливе ставлення до волосся. Однак це абсолютно не так. Тривале перебування волосся в мокрому стані приносить значно більше шкоди волосся, ніж сушіння феном. Мокра волосина є більш вразливою, розтягується, на кутикулі з’являються тріщинки, що згодом приводить ламкості, посіченості та втрати блиску.

Тож, якщо тобі важливо, щоб волосся залишалося здоровим, міцним та блискучим — рекомендуємо сушити його феном(теплим або холодним повітрям).