Натуральні олії: друг чи ворог для волосся?

Олії здатні суттєво покращити стан волосся, однак водночас можуть його й знищити: все залежить від того чи правильно ти їх використовуєш.

Згадай ці популярні відео із соцмереж, в яких щедро наносять на волосся та на шкіру голови олії, зокрема кокосову, арганову, касторову. Крім цього, інтернет пропонує безліч рецептів домашніх масок на основі олій на будь-який запит. Так може скластися враження, наче всі проблеми волосся можна вирішити комбінацією олій з супермаркету чи аптеки, а всі ці красиві баночки, що пропонує б’юті-індустрія — велика змова маркетологів, що сприяє лиш схудненню гаманця.

Та чи справді це так? Нумо розбиратись!

В чому суперсила олій у засобах для волосся?

Рослинні олії, які використовуються у доглядових засобах для волосся сприяють відновленню ліпідного шару волосини, завдяки чому роблять її міцнішою та більш стійкою до пошкоджень. Саме тому, більшість засобів для волосся, зокрема, кондиціонери, маски та незмивний догляд містять у складі олії.

Однак миттєвого візуального ефекту від дії олій очікувати не варто. Максимум, який ти можеш помітити це пом’якшення та легкий блиск.

Так, натуральні олії працюють на перспективу та покращують стан волосся поступово. Тож радимо набратися терпіння)

Як використовувати олії для волосся?

Зауваж, ми наголошуємо на корисних властивостях олій як компоненту у косметичних засобах, при цьому рекомендуємо утриматися від нанесення на волосся та шкіру голови олій в чистому вигляді.

О так, на просторах інтернету можна знайти безліч «бабусиних рецептів» та рекомендацій з використання натуральних олій у догляді за волоссям. Хто ж з нас не робив тих чудодійних масок з реп’яхової олії та перцевої настоянки? Хто не наносив на коси кокосову олію, щоб отримати омріяну гладкість?

Хто цього не робив, вітаємо ви заощадили чимало часу та нервових клітин)

Олії в чистому вигляді ворог твого волосся

Правда така, що використання олій в чистому виді у ролі догляду в кращому випадку не дасть бажаного ефекту, а в гіршому може викликати ряд проблем, з якими доведеться звертатися до трихолога. Сумнівна економія коштів, чи не так?

Нанесення чистих олій на шкіру голови: в чому підступ?

Нанесення олій на шкіру голови, зокрема знаменитої реп’яхової спричиняє закупорювання пор. Також, варто брати до уваги те, що для того, щоб змити олійну суміш зі шкіри, традиційних двох промивок шампунем навряд чи вистачить. Тобто доведеться кілька разів намилювати голову шампунем з жорсткими ПАР і не факт, що вдасться одразу вимити олію, яка вже забилася в пори. Очевидно, що це не сприятиме кращому росту волосся, а навпаки лиш погіршить якість волосся, може спровокувати випадіння та інші трихологічні проблеми.

Що не так з нанесенням олій на довжину?

Згадаймо знамениту кокосову олію героїню багатьох легенд про догляд за волоссям. Звідки ж взялися ці міфи про те, що вона робить меджик, і чому ажіотаж минув?

Все дуже просто: молекули кокосової олії налипають на волосину, заповнюють пошкоджені ділянки та утворюють плівку таким чином з’являється ефект гладкості та складається враження, що стан волосся покращився.

Однак, це не зовсім так. Фактично, ти наносиш на волосся просто шар жиру, який запечатує волосину. Він не має сам по собі жодних зволожуючих властивостей, які необхідні для підтримання волосся в гарному стані. Відтак, регулярне нанесення чистих олій на волосся та ігнорування зволожуючих компонентів призводить до його пересушування та ламкості(це стосується не лише кокосової).

Крім цього, накопичення на поверхні волосся шару жирів, робить його тьмяним, важким і менш еластичним. Особливо негативно подібні експерименти відіб’ються на пористому, пошкодженому або кучерявому волоссі, яке потребує більш делікатного догляду.

Тому, якщо ти хочеш, щоб твій догляд для волосся приносив лише приємні емоції і класний ефект, краще обирати розроблені спеціалістами засоби, які мають збалансовані формули, в яких кожен компонент на своєму місці, у правильній формі та пропорціях. А бабусині рецепти краще залиш для кулінарних шедеврів)