Zuren voor een Vette Huid: Welke Toevoegen aan je Routine?

Laten we het hebben over de zuren die je vette en acnegevoelige huid zeker zal waarderen.

Zuren zijn fantastische actieve ingrediënten voor een seborrheïsche huid. Als je ze aan je routine wilt toevoegen, staan we volledig achter je! Maar met zoveel producten op de markt is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen en iets te kiezen waar je huid misschien niet blij mee is. En als je een cosmeticaliefhebber bent, is de kans groot dat je meerdere producten aanschaft om ze allemaal te testen. We voorspellen dat je op deze manier waarschijnlijk niet het juiste product zult vinden, maar het is een geweldige manier om je huid te beschadigen. Om dit te voorkomen, schrijven we onze artikelen.

Laten we je kennis laten maken met de zuren die perfect passen bij een vette huid!

Salicylzuur

Ondanks de snelle ontwikkeling van de cosmetica-industrie en de opkomst van nieuwe actieve ingrediënten, blijft salicylzuur een topfavoriet voor de seborrheïsche en acnegevoelige huid. En dat is helemaal niet verwonderlijk!

Wat maakt het zo krachtig?

  • Dringt diep door in de poriën en lost talg op
  • Verheldert post-acne littekens en egaliseert de huidskleur
  • Maakt de microstructuur van de huid gladder
  • Is effectief in de strijd tegen mee-eters
  • Remt pathogene micro-organismen
  • Vermindert ontstekingen
  • Reguleert de talgproductie

Hoe gebruik je salicylzuur in je huidverzorging?
Salicylzuur komt het meest voor in toners, serums, peelings en reinigers. Een concentratie van 0,5%-2% in producten is effectief en voldoende voor thuisgebruik. Toners, serums, peelings en andere actieve producten met salicylzuur kunnen elke avond worden gebruikt of een paar keer per week, afhankelijk van de behoeften en gevoeligheid van je huid. Reinigers met salicylzuur kunnen veilig twee keer per dag worden gebruikt: zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Salicylzuur, zoals elk ander zuur, moet worden aangebracht op volledig droge, eerder gereinigde huid en gevolgd worden door herstellende producten.

Belangrijke Tip #1: Salicylzuur verstoort de huidmicrobiota niet en verhoogt de fotosensibiliteit van de huid niet, maar zonbescherming moet altijd deel uitmaken van je ochtendroutine.

Belangrijke Tip #2: Als je huidbarrière beschadigd is, kan salicylzuur (zoals de meeste andere zuren) ontstekingen stimuleren in plaats van ze te kalmeren. Zorg er dus voor dat je huidbarrière klaar is voordat je het in je routine opneemt.

Glycolzuur

Glycolzuur is de favoriet voor de rijpe en pigmentgevoelige huid. Het blijft een van de favorieten onder de AHA-zuren, vooral als het gaat om huidvernieuwing en het bestrijden van tekenen van fotoveroudering. Als je doel een gladde, stralende en egale huid is, kan glycolzuur een essentieel onderdeel worden van je huidverzorging.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Verwijdert effectief dode huidcellen
  • Verheldert pigmentvlekken en post-acne littekens
  • Verzacht fijne lijntjes en rimpels
  • Verbetert de microstructuur en textuur van de huid
  • Egaliseert de huidskleur en geeft een glow-effect

Hoe gebruik je glycolzuur in je huidverzorging?
Glycolzuur komt het meest voor in toners, peelings en serums. Een concentratie van 5% tot 10% is effectief voor thuisgebruik, maar beginners zouden moeten beginnen met lagere concentraties om irritaties te voorkomen. Toners en serums met glycolzuur kunnen elke avond worden gebruikt of een paar keer per week, afhankelijk van je huidtype en de reactie van je huid. Onthoud dat AHA-zuren, inclusief glycolzuur, moeten worden aangebracht op volledig droge, eerder gereinigde huid en gevolgd worden door hydraterende en herstellende producten.

Belangrijke Tip #1: Glycolzuur verhoogt de fotosensibiliteit van de huid, dus zonnebrandcrème ‘s ochtends is een must.

Belangrijke Tip #2: Vanwege de hoge doordringbaarheid heeft glycolzuur een hoog irriterend potentieel, dus het is beter om het te vermijden voor de gevoelige huid, acnegevoelige huid of huid die vatbaar is voor rosacea. Het is ook beter om je zuuravontuur niet te beginnen met glycolzuur, maar te kiezen voor mildere opties.

Belangrijke Tip #3: Voordat je glycolzuur in je routine opneemt, is het verstandig om te werken aan het versterken van de huidbarrière en het microbioom van de huid. Als de huidbarrière beschadigd is, is er een hoog risico op irritatie en verslechtering van de huidconditie.

Mandelinezuur

Mandelinezuur is een mild en zacht AHA-zuur, ideaal voor de vette huid, vooral voor degenen die net beginnen met zuren. Vanwege zijn grote moleculaire gewicht werkt het langzamer en zachter, wat het risico op irritaties minimaliseert, waardoor het een uitstekende keuze is voor de gevoelige en probleemhuid. Trouwens, als je huid vatbaar is voor acne maar niet goed reageert op salicylzuur, is mandelinezuur een geweldige alternatieve keuze.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Zacht exfolieert
  • Vermindert ontstekingen dankzij antibacteriële eigenschappen
  • Egaliseert de textuur en microstructuur van de huid
  • Verheldert post-acne littekens
  • Egaliseert de huidskleur en elimineert dofheid
  • Reguleert de talgproductie (het enige AHA-zuur dat dit doet)

Hoe gebruik je mandelinezuur in je huidverzorging?
Mandelinezuur, zoals de meeste AHA-zuren, is verkrijgbaar in toners, peelings of serums. Een concentratie van 5% tot 10% wordt aanbevolen voor beginners. Mandelinezuur verhoogt de fotosensibiliteit niet, dus het is een van de weinige zuren die niet alleen ‘s avonds, maar ook ‘s ochtends kan worden gebruikt. Voor de ochtendroutine is het beter om producten te kiezen met een mandelinezuurconcentratie van minder dan 10%. Zoals alle zuren, moet het worden aangebracht op droge, eerder gereinigde huid en gevolgd worden door hydraterende producten.

Belangrijke Tip #1: In de strijd tegen post-acne littekens vormt een effectief duo zich in combinatie met vitamine C, wat het verhelderende effect versterkt en helpt de huidskleur te egaliseren.

Belangrijke Tip #2: Als je huid gevoelig is of je bent nieuw met zuren, is mandelinezuur de perfecte keuze, omdat het langzamer en zachter werkt dan andere zuren.

LHA-Zuur (Capryloyl Salicylic Acid)

Hoewel je waarschijnlijk al hebt gehoord van de andere zuren die in dit artikel worden genoemd, kan dit een nieuwe ontdekking voor je zijn. LHA (Capryloyl Salicylic Acid) is een innovatieve analoog van salicylzuur die exfoliërende en kalmerende werking combineert. Vanwege de zachte werking is dit zuur ideaal voor de vette maar tegelijkertijd gevoelige huid.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Exfolieert alleen de cellen die geëxfolieerd moeten worden
  • Heeft antimicrobiële eigenschappen
  • Vermindert ontstekingen
  • Reguleert de talgproductie

Hoe gebruik je LHA-zuur in je huidverzorging?
LHA-zuur wordt het meest gevonden in serums en toners. Het is geschikt voor de vette, gevoelige huid die een bijzonder zachte aanpak nodig heeft. LHA moet uitsluitend in de avondroutine worden gebruikt, op eerder gereinigde en droge huid.

Belangrijke Tip #1: Vanwege zijn zachte en selectieve werking verbetert LHA-zuur geleidelijk de conditie van de huid. Zichtbare resultaten van het gebruik ervan verschijnen langzamer dan bij salicylzuur, maar de kans op irritatie wordt tot een minimum beperkt.

Pyrodruivenzuur

Een andere hulp voor de vette huid die nog niet erg populair is, is pyrodruivenzuur. Pyrodruivenzuur is een alfa-ketozuur dat effectief werkt bij de vette en probleemhuid. Het dringt dieper door in de epidermis dan AHA-zuren, maar niet zo diep in de poriën als BHA-zuren. Het combineert eigenschappen die het nuttig maken in de strijd tegen acne, overmatige talgproductie en een ongelijkmatige huidskleur.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Reguleert de talgproductie
  • Verheldert post-acne littekens en egaliseert de huidskleur
  • Heeft antibacteriële eigenschappen
  • Vermindert ontstekingen
  • Verbetert de microstructuur en de textuur van de huid

**Hoe gebruik je pyrodruivenzuur in je huidverzorg

ing?**
Pyrodruivenzuur wordt het meest gevonden in peelings, toners en serums, vaak in combinatie met andere zuren. Het kan meerdere keren per week of elke avond worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van je huid. Het zuur moet worden aangebracht op droge, eerder gereinigde huid en gevolgd worden door hydraterende en kalmerende producten.

Belangrijke Tip #1: Zoals alle zuren verhoogt pyrodruivenzuur de gevoeligheid van de huid voor UV-straling, dus zorg ervoor dat je ‘s ochtends een zonnebrandcrème met SPF gebruikt.

Belangrijke Tip #2: Als je huidbarrière beschadigd is, kan pyrodruivenzuur irritatie veroorzaken.

Kojinezuur

Kojinezuur is zonder twijfel de beste keuze als, naast een vette huid, ook hyperpigmentatie je zorgen baart. Het is een krachtig verhelderend actief ingrediënt dat de melanineproductie beïnvloedt en perfect is voor het corrigeren van post-acne littekens.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Verheldert hyperpigmentatie en egaliseert de huidskleur
  • Heeft een antioxiderende werking
  • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  • Exfolieert dode huidcellen en verbetert de structuur

Hoe gebruik je kojinezuur in je huidverzorging?
Kojinezuur wordt het meest gevonden in serums, crèmes en maskers die zijn ontworpen om hyperpigmentatie te bestrijden. De aanbevolen concentratie voor thuisgebruik is 1-4%. Zoals de meeste zuren, is het beter om het in je avondroutine te gebruiken en altijd ‘s ochtends een zonnebrandcrème aan te brengen.

Belangrijke Tip #1: Kojinezuur is effectief, maar de werking ervan kan langzaam zijn, dus resultaten moeten worden verwacht bij regelmatig gebruik gedurende enkele weken.

Belangrijke Tip #2: Kojinezuur verhoogt de fotosensibiliteit van de huid, dus zonnebrandcrème moet een essentieel onderdeel van je routine zijn.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur is een universeel actief ingrediënt dat geschikt is voor veel huidtypes, inclusief de gevoelige en acnegevoelige huid. Het is een comfortabel en multifunctioneel ingrediënt dat zelfs wordt gebruikt in acnebehandelingsschema’s.

Wat maakt het zo krachtig?

  • Vermindert ontstekingen en kalmeert de huid
  • Bestrijdt bacteriën die acne veroorzaken
  • Verheldert post-acne littekens en hyperpigmentatie
  • Vermindert de talgproductie
  • Verbetert de huidtextuur
  • Ondersteunt een gezond microbioom

Hoe gebruik je azelaïnezuur in je huidverzorging?
Azelaïnezuur wordt meestal gebruikt in crèmes en gels met een concentratie van 15% of 20%. Als je huid het goed verdraagt, kan azelaïnezuur dagelijks worden gebruikt. Kies voor azelaïnezuur als je, naast een vette huid, ook last hebt van puistjes, roodheid en post-acne littekens. Het egaliseert effectief de huidskleur en vermindert ontstekingen.

Belangrijke Tip #1: Houd er rekening mee dat het de gevoeligheid van de huid kan verhogen, dus voor degenen die het voor de eerste keer gebruiken, wordt aangeraden om te beginnen met minder frequente toepassingen om mogelijke irritaties te voorkomen.

Belangrijke Tip #2: Net als bij andere actieve ingrediënten is regelmaat de sleutel tot het bereiken van de beste resultaten. Azelaïnezuur werkt geleidelijk, met zichtbare veranderingen die verschijnen na enkele weken regelmatig gebruik.

Meer over zuren en hun belang in huidverzorging — lees hier