Welke zuren passen bij een droge huid?

Denk je dat het enige “comfortabele” zuur voor een droge, gevoelige huid hyaluronzuur is? Dan hebben we goed nieuws en interessante nieuwe ontdekkingen voor je!

Veel mensen geloven dat zuren en een droge huid een combinatie is die gedoemd is te mislukken. Voor sommigen klinkt het woord “zuren” zelfs alsof het iets zeer irriterends is. Als je deze opvattingen deelt, betekent dit slechts één ding: het is hoog tijd dat je kennismaakt met de zachtste vertegenwoordigers van deze actieve stoffen.

Welke zuren moet je kiezen voor een droge huid?

Melkzuur

Melkzuur is een ware schat voor mensen met een gevoelige en uitgedroogde huid. Het is het mildste AHA-zuur en exfolieert uiterst voorzichtig terwijl het de huid tegelijkertijd hydrateert. Het wordt zelfs gebruikt in de verzorging van psoriasis. We voorspellen dat je relatie met dit zuur uiterst comfortabel zal zijn.

Wat is de kracht ervan?

  • Exfolieert zachtjes zonder irritaties te veroorzaken
  • Bevordert hydratatie, waardoor de huid glad en elastisch wordt
  • Verbetert de textuur van de huid en egaliseert fijne lijnen
  • Verheldert pigmentatie en egaliseert de teint
  • Onderhoudt een gezond pH-niveau van de huid

Hoe gebruik je melkzuur in je huidverzorging?
Melkzuur kan worden gevonden in toners, serums en peelings. Voor thuisgebruik begint de concentratie vanaf 5%, maar om dode huidcellen effectief te exfoliëren en de opperhuid glad te maken, heb je producten nodig met een concentratie van ten minste 10% melkzuur. Melkzuurproducten kunnen zelfs dagelijks worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van je huid en de gevoeligheid ervan. Breng melkzuur aan op volledig droge, gereinigde huid en sluit na 10-15 minuten af met een hydraterende crème (als je huid zeer reactief is, kun je direct een crème aanbrengen).

Belangrijk detail #1: Melkzuur is geschikt voor een gevoelige huid, maar individuele reacties zijn mogelijk — elk ongemak betekent dat je het product moet wijzigen of de frequentie of wijze van gebruik moet aanpassen.
Belangrijk detail #2: Hoewel melkzuur mild is, verhoogt het de gevoeligheid van de huid voor zonlicht, dus vergeet niet elke dag zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen.
Belangrijk detail #3: Voordat je een zuur, zelfs melkzuur, introduceert, moet je ervoor zorgen dat je huidbarrière in goede staat is — dit helpt irritaties te voorkomen en zorgt voor een comfortabele verzorging.

PHA-zuren

PHA-zuren (polyhydroxyzuren) zijn perfect voor een droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Ze worden niet beschouwd als exfoliërende zuren in de traditionele zin, maar vallen beter onder de categorie van hydraterende middelen. Deze zuren hebben grote moleculen en dringen niet diep door in de huid, dus verwacht geen exfoliatie van hen. De meest populaire vertegenwoordigers van deze groep zuren zijn gluconolacton en lactobionzuur.

Wat is hun kracht?

  • Ze hydrateren de huid, verbeteren de textuur en verminderen schilfering
  • Hebben antioxiderende eigenschappen, waardoor ze de huid beschermen tegen vrije radicalen
  • Egaliseren de teint en verhelderen pigmentvlekken
  • Geschikt voor een gevoelige huid, inclusief de huid met rosacea
  • Ondersteunen het microbioom en bevorderen regeneratie

Hoe gebruik je PHA-zuren in je huidverzorging?
PHA-zuren worden vaak gevonden in toners, serums, nachtmaskers en hydraterende crèmes. Ze kunnen dagelijks worden gebruikt, zelfs op zeer gevoelige huid. In tegenstelling tot andere zuren kunnen producten met PHA op een vochtige huid worden aangebracht. PHA-zuren veroorzaken geen irritaties, maar verminderen deze juist, waardoor ze gecombineerd kunnen worden met retinoïden. Ze verhogen de gevoeligheid van de huid voor licht niet, maar zonnebrandcrème blijft een belangrijk onderdeel van je routine.

Belangrijk detail #1: PHA-zuren werken meer als hydraterende middelen dan als exfoliërende zuren, dus als je op zoek bent naar exfoliatie, is het beter om voor andere zuren te kiezen, zoals melkzuur.
Belangrijk detail #2: Deze zuren zijn niet alleen geschikt voor een droge huid, maar ook voor een gemengde huid, omdat ze de textuur verbeteren en hydrateren zonder te verzwaren.

Meer over zuren en hun belang in huidverzorging — lees hier