Veilig bruin worden: is het echt mogelijk?

Twijfel je tussen een mooie bruine teint en de gezondheid van je huid? Dan is dit artikel iets voor jou!
P.S. Je hoeft niet meer te kiezen)

Er was een tijd dat zomer en vakantie werden geassocieerd met een mooie bruine teint. Het was als een soort teken dat je een geweldige tijd had gehad. Geen bruine teint? Dan had je blijkbaar niet echt vakantie gevierd. Maar de tijden zijn veranderd. Nu horen we overal over de gevaren van ultraviolette straling, de noodzaak om SPF te gebruiken, beschermende kleding en zonnebrillen te dragen. En natuurlijk zijn zonnebanken verleden tijd. Het lijkt misschien dat in deze tijd van gezondheidsbewustzijn en zelfzorg, een mooie bruine teint iets is wat je moet vergeten.

Maar laten we niet vergeten dat we in een tijd van snelle ontwikkelingen in de schoonheidsindustrie leven, wat betekent dat je een mooie bronzen of chocolade (afhankelijk van je smaak) teint kunt krijgen met weinig moeite, op elk moment van het jaar, zonder je gezondheid op te offeren.

Zoals je misschien al hebt geraden, hebben we het over zelfbruining.

Laten we eens nader bekijken hoe dit product werkt en of het echt veilig en handig is in gebruik.

Hoe werkt zelfbruining en moet je bang zijn om het te gebruiken?

Zelfbruining is niet zomaar een cosmetisch product dat je huid een bruine teint geeft. Het werkt op een heel ander niveau dan de gebruikelijke bronzers, die alleen de oppervlakte van de huid kleuren. Het belangrijkste ingrediënt van zelfbruining is dihydroxyaceton (DHA), dat een chemische reactie in de bovenste laag van de huid veroorzaakt. Hierdoor krijgt de huid de gewenste teint, die enkele dagen aanhoudt.

Zelfbruining heeft verschillende voordelen. Ten eerste schaadt het de huid niet zoals ultraviolette straling dat doet, wat bijdraagt aan vroegtijdige veroudering en zelfs kan leiden tot de ontwikkeling van huidkanker. Deze methode is zelfs veilig voor mensen met veel moedervlekken of die lijden aan hyperpigmentatie. Bovendien kan zelfbruining worden gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat het alleen werkt op het niveau van de hoornlaag van de huid, die van nature met de tijd afschilfert.

Wat zijn de verschillende soorten zelfbruiners?

Zelfbruining is verkrijgbaar in verschillende formaten, speciaal ontworpen voor de specifieke behoeften van verschillende huidgebieden. Er zijn producten speciaal voor het gezicht en aparte producten voor het lichaam. Zelfbruiners voor het gezicht hebben meestal een lichte, waterige textuur en bevatten extra verzorgende ingrediënten zoals hyaluronzuur of antioxidanten. Dit maakt ze zeer comfortabel in gebruik en laat geen onaangename gevoelens achter na het aanbrengen.

De producten voor het lichaam, verkrijgbaar in de vorm van mousses en lotions, zijn meer geconcentreerd. Het is belangrijk om producten te kiezen die passen bij jouw huidtype en de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen voor de beste resultaten.

Hoe kies je de juiste zelfbruiner?

Alles hangt af van jouw voorkeuren en huidtype. Voor moeilijk bereikbare plekken, zoals de rug, zijn sprays het meest handig. Als je een natuurlijke teint op je gezicht wilt krijgen, probeer dan zelfbruiningsdruppels toe te voegen aan je dagcrème – dit helpt om het product gelijkmatig te verdelen en je huid niet te zwaar te belasten.

Onthoud: kies niet meteen de donkerste tint. Het is beter om te beginnen met een lichtere tint en de intensiteit geleidelijk op te bouwen door nieuwe lagen toe te voegen bij volgende toepassingen.

Hoe bereid je de huid voor op het aanbrengen van zelfbruining?

Voordat je het product aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat je huid goed voorbereid is: maak je huid schoon, exfolieer, neem een douche en wacht tot je huid volledig droog is. Op deze manier krijg je een egalere dekking en een langer aanhoudend effect.

Hoe voorkom je vlekken en ongelijke dekking?

De belangrijkste regel is: overdrijf niet met de hoeveelheid. Het is beter om minder product aan te brengen en de procedure na een paar dagen te herhalen dan te proberen alles in één keer te doen. Besteed speciale aandacht aan droge plekken, zoals ellebogen, knieën en enkels – op deze gebieden moet je de minimale hoeveelheid product aanbrengen.

Huidverzorging na het gebruik van zelfbruining

DHA droogt de huid enigszins uit, dus onthoud om dagelijks te hydrateren. Gebruik lichte crèmes of lotions die niet veel oliën bevatten.

Zelfbruining en zonnebrandcrème?

Een donkere huidskleur na gebruik van zelfbruining beschermt je niet tegen ultraviolette straling, dus SPF blijft je trouwe bondgenoot.

Lees hier meer over het belang van het gebruik van zonnebescherming)