Чому сонцезахист — твій мастхев 365 днів на рік?

Кому потрібен сонцезахист? Спойлер: усім. Усім, кому важливо зберегти шкіру здоровою та пружною якнайдовше.

«Навіщо мені сонцезахист, якщо надворі похмуро?»

«Навіщо сонцезахист, якщо мені подобається засмага?»

«У моєму тональному є SPF, тож я не бачу сенсу в окремому засобі»

О так, попри те, що про шкідливість сонця говорять уже всі, кому не лінь, тема сонцезахисту та правильності його використання залишається гострою.

У цій статті ми відповімо на всі твої «для чого?» і «чому?»  та допоможемо подружитися із захистом від сонця.

Як сонце впливає на твою шкіру?

Сонце здатне неабияк покращити настрій, а також сприяє виробленню вітаміну D, однак на здоров’я шкіри воно впливає вкрай негативно. 

Найперше та найочевидніше — це опіки. Багато хто використовує сонцезахист лише в спеку, коли сонце палюче — саме щоб уникнути опіків, вважаючи, що це єдина шкода, яку можуть заподіяти сонячні промені. Та, на жаль, це не так.

Менш очевидними, однак значно серйознішими «подарунками сонця» є:

фотостаріння: під впливом УФ-променів шкіра втрачає еластичність, з’являються зморшки, плями та сухість;

пігментація: УФ-випромінювання стимулює вироблення меланіну в шкірі, що може призвести до появи пігментних плям;

ослаблення імунної системи шкіри: тривала дія УФ-променів послаблює імунну систему шкіри, внаслідок чого загострюються дерматологічні захворювання;

рак шкіри: пошкодження ДНК, спричинені УФ-випромінюванням, можуть призвести до розвитку різних типів раку шкіри.

Маєш ще сумніви, що захищатися від сонця — це необхідність, а не примха маркетологів?

Чому захист від сонця потрібен круглий рік

О так, захист потрібен не лише влітку на відпочинку, а навіть в дощ/сніг, похмуру погоду: завжди, коли надворі світло.

І ось чому: 

існує два типи ультрафіолетового випромінювання — UVA та UVB. Саме UVA-промені є найбільш небезпечними: вони стають причиною фотостаріння, викликають пігментацію та клітинні зміни. UVA-промені активні цілий рік, незалежно від погоди і можуть проникати через хмари та вікна. А от UVB промені відповідають за появу засмаги та опіки. І вони менш активні, коли похмуро.

Фактично, UVA-промені є тим невидимим і дуже небезпечним ворогом, який повільно та непомітно вбиває здоров’я твоєї шкіри. Тож найменше, що ти можеш для неї зробити — це ввести санскрін, як обов’язкову частину твоєї ранкової рутини

Як обрати сонцезахисний крем: хімічні та фізичні фільтри?

Хімічні фільтри

Якщо ти любиш легкі невагомі текстури, носиш мейк та не маєш можливості поновлювати захист кожні кілька годин, твій вибір — хімічні фільтри.

Плюси: креми на хімічних фільтрах зазвичай комфортні для шкіри, не обтяжують та не залишають білих слідів. 

Мінуси: вони можуть викликати подразнення у чутливої та проблемної запаленої шкіри. Їх не варто використовувати дітям, а також це не найкращий варіант у відпустку.

Приклади хімічних санскрінів:

  • Missha All Around Safe Block Essence Sun SPF45/PA+++: легка есенція, яка забезпечує надійний захист від УФ-променів і водночас зволожує шкіру.
  • Dr. Ceuracle Cica Regen Vegan Sun Gel SPF50+/PA++++: невагомий сонцезахисний крем-гель з екстрактом центелли азіатської, що відмінно заспокоює шкіру.
  • Beauty of Joseon Relief Sun Rice Probiotics SPF50+/PA++++: сонцезахисний крем з пробіотиками та екстрактом рису, який чудово зволожує та забезпечує підтримку мікробіому шкіри.

Фізичні фільтри

Фізичні фільтри працюють як бар’єр, відбиваючи УФ-промені від поверхні шкіри. Знайти у складі їх просто: Zinc oxide та Titanium Dioxide.

Плюси: підходять для чутливої шкіри, шкіри з розацеа та запаленнями, вагітним і дітям, а також є оптимальним вибором для пляжного відпочинку.

Мінуси: потребують поновлення кожні дві години та можуть вибілювати.

Приклади мінеральних санскрінів:

  • Dr.Ceuracle 5α Control No Sebum Sun Lotion: лосьйон, що контролює виділення себуму, підходить для схильної до жирності шкіри, а також шкіри з акне.
  • Super Air Fit Mild Sunscreen Matte – SPF 50+/PA++++: санскрін з матувальним ефектом, що сподобається схильній до жирності шкірі.
  • Village 11 Factory daily mineral tinted sun lotion spf 50+ pa++++: суперлегкий лосьйон з тонувальним ефектом, що класно вирівнює колір обличчя та може замінити тональний засіб.

Як правильно використовувати сонцезахист?

Для того, щоб отримати належний захист від UV-променів, санскрін потрібно використовувати правильно.

Пам’ятай про достатню кількість. Більшість людей наносять занадто мало санскріну, що робить його неефективним. Достатня кількість — це 2 мл (пів чайної ложки або два пальці) на ділянку обличчя та шиї та на кожну іншу відкриту зону окремо.

Нанось заздалегідь. Нанось сонцезахисний засіб за 15-30 хвилин до виходу на сонце.

Поновлення. Поновлюй захист після купання, надмірного потовиділення або витирання рушником. Санскрін на фізичних фільтрах треба поновлювати кожні 2 години.

Не забувай про важкодоступні місця. Вуха, задня частина шиї, верхня частина ступнів та інші ділянки також піддаються впливу сонця, а отже також потребують захисту.

Використовуй додаткові засоби захисту. Закритий одяг, капелюхи, кепки та сонцезахисні окуляри — це також захист від UV-променів і нехтувати ним не варто.