Niet-Comedogene Cosmetica: Hoe te Kiezen?

Wat is comedogeniteit? Voor wie en hoe vormen comedogene producten een risico? Welke ingrediënten moet je vermijden als je gevoelig bent voor verstopte poriën?

“Kies niet-comedogene producten” — deze raad krijgen mensen met een vette huid, die gevoelig is voor puistjes en verstopte poriën, vaak te horen. Maar weinig mensen leggen uit waarom dit belangrijk is, hoe je niet-comedogene producten kunt onderscheiden van comedogene producten, en wat je moet zoeken of vermijden in de ingrediëntenlijst.

Wat is comedogeniteit?

Comedogeniteit verwijst naar het vermogen van bepaalde ingrediënten of producten om poriën te verstoppen en zo comedonen (mee-eters) te veroorzaken. Comedonen zijn er in twee soorten: open (zwarte puntjes) en gesloten (witte bultjes onder de huid). De oorzaak van hun ontstaan is de ophoping van talg, vuil en dode huidcellen in de poriën, wat leidt tot verstopping. Als je producten gebruikt met een hoog niveau van comedogeniteit, neemt het risico op deze ongewenste verschijnselen aanzienlijk toe.

Voor wie is comedogeniteit belangrijk?

Voor mensen met een vette of gecombineerde huid, evenals voor degenen die gevoelig zijn voor acne, is het belangrijk om producten te vermijden die de poriën verstoppen. Het gebruik van dergelijke producten kan de conditie van de huid aanzienlijk verslechteren, nieuwe puistjes veroorzaken en de gevoeligheid verhogen. Als je een droge of normale huid hebt, is het risico op verstopte poriën lager, en is comedogeniteit dus minder relevant.

Hoe bepaal je of een product comedogeen is?

Helaas is er geen officiële schaal of certificaat voor comedogeniteit, dus fabrikanten vermelden deze eigenschap niet altijd op de verpakking. Er is echter een lijst van ingrediënten die als potentieel comedogeen worden beschouwd, waaronder:

  • Kokosolie
  • Isostearyl neopentanoaat / Isostearylalcohol / Isostearylisostearaat
  • Minerale olie
  • Paraffinum Liquidum
  • Isoamyllauraat
  • Was
  • Octylpalmitaat
  • Ethylhexylpalmitaat
  • Myristyl lactaat, myristylmyristaat
  • Petrolatum

Deze ingrediënten worden vaak aangetroffen in zware, dikke crèmes, hydrofiele producten en oliehoudende producten die een vettige film op de huid achterlaten.

Tips voor het kiezen van niet-comedogene producten

Hoewel het praktisch onmogelijk is om nauwkeurig te voorspellen of een product de poriën zal verstoppen, kunnen de volgende tips helpen bij het toevoegen van nieuwe producten aan je schoonheidsroutine:

  1. Controleer de ingrediëntenlijst: Als je aan het begin van de lijst potentieel comedogene ingrediënten ziet, zoek dan beter een ander product.
  2. Let op de textuur: Lichte texturen, zoals serums of gels, zijn minder vaak comedogeen dan dikke crèmes of oliehoudende producten (hoewel niet altijd, dus het is beter om de ingrediënten te controleren).
  3. Begin met een kleine hoeveelheid: Test een nieuw product eerst op een klein deel van de huid voordat je het op je hele gezicht gebruikt om te zien hoe je huid reageert.
  4. Lees reviews: Individuele reacties kunnen variëren, maar als je gevoelig bent voor verstopte poriën, kun je beter producten vermijden die veel klachten over comedogeniteit ontvangen.