Onderzoek je je neus nog steeds alsof je onder een microscoop kijkt, op zoek naar manieren om hem perfect schoon te maken? Dan is dit artikel voor jou!
Mee-eters en talgdraden: Wat is het verschil?
Herinner je je de hype rond zwarte maskers en neustrips die beloofden je van die vervelende “mee-eters” te verlossen? Ja, die “mee-eters” die je humeur bederven elke keer als je je huid van dichtbij in de spiegel bekijkt.
Dat vergeet je niet zomaar! Die strips uit de massamarkt plakten als lijm op je neus, en ze eraf trekken was pure hel! En natuurlijk, het zou niet zo erg zijn geweest als ze daadwerkelijk werkten. Maar meestal was het beste wat je ervan kon verwachten irritatie.
Het ergste is dat in ongeveer 95% van de gevallen wat mensen “mee-eters” noemen, eigenlijk onschuldige talgdraden zijn. In zulke gevallen worden al deze harde behandelingen en “anti-mee-eters” zorg zinloos.
Het is dus tijd om eindelijk te begrijpen wat het verschil is tussen mee-eters, die bestreden moeten worden, en gewone talgdraden, die een natuurlijke eigenschap van de huid zijn en dus volkomen normaal.
Talgdraden zijn prima
Talgdraden zijn een volkomen normaal verschijnsel. Ze ontstaan door de voortdurende productie van talg, dat, wanneer het oxideert op het oppervlak van de poriën, grijs van kleur wordt. Talgdraden maken deel uit van de natuurlijke bescherming van de huid. Ze zijn meestal zichtbaar in de T-zone, waar de poriën wijder en beter zichtbaar zijn.
Wat zijn mee-eters echt?
Mee-eters, of open comedonen, ontstaan wanneer poriën verstopt raken door overtollig talg en dode huidcellen. Dit mengsel vormt een plug die, wanneer het in aanraking komt met lucht, oxideert en zwart wordt, waardoor het effect van een mee-eter ontstaat. In tegenstelling tot talgdraden zijn comedonen dichter, harder en veel donkerder. Ze vormen het eerste stadium van acne.
Hoe onderscheid je talgdraden van mee-eters?
Visueel hebben mee-eters een duidelijk donkerdere kleur en een grotere diameter dan talgdraden. Wanneer je probeert een comedo te verwijderen, zie je een dichte “plug” uit de porie komen. Talgdraden daarentegen kunnen met lichte druk worden uitgeknepen en verschijnen als een dunne, bijna doorschijnende substantie die geen vaste textuur heeft en zich oprolt als een draad.
Talgdraden zijn dicht en gelijkmatig verspreid, voornamelijk in de T-zone, terwijl comedonen meer willekeurig zijn.
Hieronder zie je twee foto’s: op de eerste staan comedonen, en op de tweede talgdraden.
Waarom het verwijderen van talgdraden geen zin heeft
Laten we het samenvatten: talgdraden zijn prima en je hoeft ze niet te verwijderen. Als je toch probeert ze te verwijderen, komen ze snel terug, omdat hun functie is om de natuurlijke balans van de huid te behouden. Het verwijderen van deze draden kan leiden tot irritatie, beschadiging van de barrièrefuncties van de huid, het vergroten van de poriën, en zelfs tot het ontstaan van echte comedonen, omdat de poriën zich gaan verdedigen tegen agressieve behandelingen.
Hoe je je huid op de juiste manier verzorgt om mee-eters te voorkomen
Om de vorming van mee-eters te voorkomen, is het belangrijk om je te concentreren op het regelmatig reinigen van je huid, twee keer per dag, en ook regelmatige exfoliatie toe te voegen (zuren en enzympoeders) om dode huidcellen te verwijderen. De reiniging moet zacht zijn, zonder overmatig wrijven en agressieve ingrediënten, die juist de talgklieren stimuleren en de talgproductie verhogen.
Overigens helpt deze verzorging niet alleen mee-eters te voorkomen, maar maakt het ook de talgdraden lichter.
En hier is een kleine tip: probeer minder nauwkeurig naar je huid in de spiegel te kijken en stop met het zoeken naar onvolkomenheden. Onthoud: de huid is een levend orgaan dat liefde, zorg en acceptatie nodig heeft. En wie kan dat beter geven dan jij?
Leave a Comment