“Probleem van tieners”, “het verdwijnt na de bevalling”, “eet minder zoet”: wat is een mythe en wat is de waarheid? Welke uitspraken van ‘bankexperts’ moet je voor altijd vergeten?
10 mythen over acne: we ontkrachten populaire stellingen
Moest je te maken krijgen met acne? We gaan ervan uit dat je bekend bent met het gevoel van schok en de staat van neerslachtigheid op het moment dat je niet weet hoe je je gezonde huid terug kunt krijgen en je begint willekeurig te luisteren naar ‘experts’ en informatie van het internet. Natuurlijk kunnen sommige adviezen nuttig zijn, maar veel zijn onzinnig en zelfs schadelijk.
Wat zijn de meest populaire mythen over acne? Let’s go!
Mythe nr. 1. Acne is een probleem van tieners
Acne is een chronische terugkerende aandoening van de talgklieren. Het kan op elke leeftijd optreden als gevolg van verschillende factoren. Het feit dat je geen uitbraken had op je 14e, geeft absoluut geen garantie dat ze niet op je 30e zullen verschijnen.
Oh ja, het is een echte loterij! Wat is de reden voor deze onrechtvaardigheid? Genetica, natuurlijk!
Mythe nr. 2. De oorzaak van acne is een slecht dieet
“Geen zuivel”, “geen suiker”, “geen vet”.
Kun je raden waar dit je naartoe kan leiden? Juist — naar een eetstoornis!
Voeding is belangrijk, zowel voor mensen met als zonder acne. Sommige soorten voedsel kunnen inderdaad een trigger zijn en de ontstekingsprocessen beïnvloeden, maar dat is niet altijd en niet voor iedereen het geval. Voeding is echter nooit de oorzaak van acne.
Als je merkt dat een bepaald soort voedsel je huid echt verslechtert, dan heeft het zin om het te beperken.
Onthoud: het enige dat je echt niet mag doen met voeding, is het verdelen in ‘goed’ en ‘slecht’ en jezelf straffen voor elke ‘snoepje’.
Zulke zelfkritiek leidt alleen maar tot meer angst en wordt een bron van stress. En stress is trouwens een veel sterkere trigger voor het verergeren van ontstekingen dan een gegeten stukje taart.
In je dieet mag absoluut elk voedsel zitten en dat is oké.
Voeding is een levensstijl, het moet je helpen je beter te voelen. Stel je dieet samen met liefde en zorg voor jezelf, gebaseerd op de vraag: “Wat is het beste voor mij?”, en niet op een willekeurige indeling in ‘toegestaan’ en ‘verboden’.
Mythe nr. 3. Het verdwijnt na de bevalling
Het is ongelooflijk dat er in de 21e eeuw nog steeds beweringen zijn dat zwangerschap ziektes bij vrouwen kan genezen. In dit geval is deze mythe verbonden met het feit dat hormonale veranderingen echt invloed kunnen hebben op het verloop van acne. Dit betekent dat het zowel kan verdwijnen als verergeren, en zelfs verschijnen als het er niet was.
Mythe nr. 4. Uitbraken moeten worden uitgedroogd met alcoholhoudende middelen
Waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om de situatie te verergeren, is het uitdrogen van ontstekingen, of nog erger, het volledig reinigen van het gezicht met alcoholhoudende tincturen, tonics en zelfgemaakte lotions. Op deze manier vernietig je de beschermende barrière van de huid, droog je het uit, waardoor er meer talg wordt geproduceerd, en als gevolg daarvan begint het ontstekingsproces te verergeren.
In werkelijkheid heeft de huid met acne (net als elke andere huid) behoefte aan hydratatie, herstel en ondersteuning van het microbioom.
Mythe nr. 5. Bij acne moet je je vaker wassen
Bij acne moet je je net zo vaak wassen als wanneer je het niet hebt: twee keer per dag (ochtend en avond voor het aanbrengen van verdere verzorging). De reinigingsmiddelen moeten mild zijn, effectief reinigen en geen trekkerig gevoel geven. Let op zure reinigers — ze verlagen de hoge pH van een vette huid, wat helpt het microbioom te ondersteunen.
Vaker dan twee keer per dag wassen leidt tot verstoring van de beschermende barrière. Minder vaak wassen leidt tot ophoping van talg, vuil, verstopte poriën en daarmee tot een verslechtering van de huidconditie.
Mythe nr. 6. Decoratieve cosmetica is taboe
We gaan ervan uit dat deze mythe ontstond toen er nog geen kwalitatieve cosmetica was en het de huid echt negatief beïnvloedde. Tegenwoordig kun je echter geweldige veilige make-up vinden die de poriën niet verstopt, geen uitbraken veroorzaakt en zelfs bepaalde verzorgende eigenschappen heeft.
Onthoud echter, ongeacht je huidtype, of je uitbraken hebt, en hoe kwalitatief je make-up ook is — je moet het altijd verwijderen met speciale middelen als eerste stap van je avondroutine.
Mythe nr. 7. Acne wijst op ziektes van de lever/darmen/alvleesklier/hart
Acne wijst op aandoeningen van de talgklieren. Meer niet. Vaak veroorzaakt een verandering in het microbioom van de darmen een verstoring van de barrièrefunctie van de huid, wat het ontstekingsproces verergert. Maar de oorzaak van acne is het niet. Dus het verbeteren van de darmfunctie zal acne niet genezen, op zijn best verlicht het de symptomen.
Mythe nr. 8. Anticonceptiemiddelen behandelen acne
Als je hyperandrogenie hebt, kunnen gecombineerde orale anticonceptiva inderdaad invloed hebben op het verloop van acne. Maar dat is slechts een bijwerking van het medicijn, geen behandeling. Dus bij het stoppen van anticonceptie komt acne terug.
Mythe nr. 9. De zon verbetert de huidconditie
In eerste instantie kan het lijken alsof zonnebaden de huidconditie verbetert: de teint wordt egaler en uitbraken drogen uit. Maar na verloop van tijd verslechtert de situatie aanzienlijk. Zonneblootstelling vernietigt de beschermende barrière van de huid, veroorzaakt uitdroging en irritatie, waardoor het aantal ontstekingselementen snel toeneemt. Daarom is zonnebescherming het hele jaar door een must.
Mythe nr. 10. Acne kan vanzelf verdwijnen
Een veel voorkomende mythe over tieneracne. In werkelijkheid, als je niet tijdig begint met de behandeling, zal de situatie verergeren en zal het veel moeilijker zijn om het in remissie te krijgen.
Leave a Comment