Με ποιες οξέα μπορεί να “συμμαχήσει” το ξηρό δέρμα;

Πιστεύετε ότι το μοναδικό «άνετο» οξύ για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα είναι το υαλουρονικό οξύ; Λοιπόν, έχουμε καλά νέα και ενδιαφέρουσες νέες γνωριμίες για εσάς!

Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι τα οξέα και το ξηρό δέρμα είναι ένας συνδυασμός καταδικασμένος να αποτύχει. Για ορισμένους, ακόμα και η λέξη «οξέα» ακούγεται σαν κάτι πολύ ερεθιστικό. Αν μοιράζεστε αυτές τις απόψεις, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: είναι καιρός να γνωρίσετε τους πιο απαλούς εκπροσώπους αυτών των ενεργών ουσιών.

Ποια οξέα πρέπει να επιλέξετε για το ξηρό δέρμα;

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι ένας αληθινός θησαυρός για όσους έχουν ευαίσθητο και αφυδατωμένο δέρμα. Είναι το πιο απαλό από τα AHA οξέα, απολεπίζει εξαιρετικά απαλά και ταυτόχρονα ενυδατώνει το δέρμα. Χρησιμοποιείται ακόμη και στη φροντίδα δέρματος με ψωρίαση. Προβλέπουμε ότι η σχέση σας με αυτό θα είναι εξαιρετικά άνετη.

Ποια είναι η δύναμή του;

  • Απολεπίζει απαλά χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς
  • Ενυδατώνει, καθιστώντας το δέρμα λείο και ελαστικό
  • Εξομαλύνει την υφή και βελτιώνει την επιφάνεια του δέρματος
  • Φωτίζει τις δυσχρωμίες και εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος
  • Διατηρεί το υγιές επίπεδο pH του δέρματος

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαλακτικό οξύ στη φροντίδα του δέρματος;
Μπορείτε να βρείτε το γαλακτικό οξύ σε τονωτικές λοσιόν, ορούς και πίλινγκ. Οι συγκεντρώσεις για οικιακή χρήση ξεκινούν από 5%, αλλά μόνο τα προϊόντα με 10% γαλακτικό οξύ μπορούν να προσφέρουν απολέπιση των νεκρών κυττάρων και εξομάλυνση της επιδερμίδας. Τα προϊόντα με γαλακτικό οξύ μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμη και καθημερινά, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες και την ευαισθησία του δέρματος. Εφαρμόστε το γαλακτικό οξύ σε εντελώς ξηρό, προηγουμένως καθαρισμένο δέρμα και μετά από 10-15 λεπτά εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα (αν το δέρμα σας είναι πολύ αντιδραστικό, μπορείτε να εφαρμόσετε την κρέμα αμέσως).

Σημαντική λεπτομέρεια #1: Το γαλακτικό οξύ είναι κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα, αλλά οι ατομικές αντιδράσεις δεν αποκλείονται — οποιαδήποτε δυσφορία σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε το προϊόν ή να μειώσετε τη συχνότητα ή τον τρόπο χρήσης του.
Σημαντική λεπτομέρεια #2: Παρά το γεγονός ότι το γαλακτικό οξύ είναι ήπιο, αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, οπότε μην ξεχνάτε το καθημερινό αντηλιακό, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες.
Σημαντική λεπτομέρεια #3: Πριν εισαγάγετε οποιοδήποτε οξύ, ακόμη και το γαλακτικό οξύ, βεβαιωθείτε ότι ο φραγμός του δέρματός σας είναι σε καλή κατάσταση — αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ερεθισμούς και να εξασφαλίσετε άνετη φροντίδα.

Οξέα PHA

Τα οξέα PHA (πολυυδροξυοξέα) είναι ιδανικά για το ξηρό, ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα. Δεν πρέπει να τα θεωρείτε ως απολεπιστικά οξέα με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά καλύτερα να τα τοποθετήσετε στην κατηγορία των ενυδατικών παραγόντων. Αυτά τα οξέα έχουν μεγάλα μόρια και δεν διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, επομένως δεν πρέπει να αναμένετε απολέπιση από αυτά. Οι πιο δημοφιλείς εκπρόσωποι αυτής της ομάδας οξέων είναι η γλυκονική λακτόνη και το λακτοβιονικό οξύ.

Ποια είναι η δύναμή τους;

  • Ενυδατώνουν το δέρμα, βελτιώνουν την υφή και λειαίνουν το ξεφλούδισμα
  • Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες
  • Εξισορροπούν τον τόνο του δέρματος και φωτίζουν τις δυσχρωμίες
  • Είναι κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος με ροδόχρου ακμή
  • Υποστηρίζουν το μικροβίωμα και προάγουν την αναγέννηση

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα οξέα PHA στη φροντίδα του δέρματος;
Τα οξέα PHA συναντώνται συχνά σε τονωτικές λοσιόν, ορούς, μάσκες νυκτός και ενυδατικές κρέμες. Μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμη και σε πολύ ευαίσθητο δέρμα. Σε αντίθεση με άλλα οξέα, τα προϊόντα με PHA μπορούν να εφαρμόζονται σε υγρό δέρμα. Τα οξέα PHA δεν προκαλούν ερεθισμό, αλλά τον μειώνουν, και μπορούν να συνδυαστούν με ρετινοειδή. Δεν αυξάνουν την ευαισθησία στο φως, αλλά το αντηλιακό παραμένει σημαντικό μέρος της ρουτίνας σας.

Σημαντική λεπτομέρεια #1: Τα οξέα PHA λειτουργούν περισσότερο ως ενυδατικοί παράγοντες παρά ως απολεπιστικά, επομένως αν ενδιαφέρεστε για απολέπιση, είναι καλύτερο να επιλέξετε άλλα οξέα (όπως το γαλακτικό οξύ).
Σημαντική λεπτομέρεια #2: Αυτά τα οξέα είναι ιδανικά όχι μόνο για ξηρό δέρμα αλλά και για μεικτό, καθώς βελτιώνουν την υφή και ενυδατώνουν χωρίς να το βαραίνουν.

Περισσότερα για τα οξέα και τη σημασία τους στην περιποίηση του δέρματος — διάβασε εδώ