Μαύρα στίγματα και σμηγματορροϊκά νήματα: Ποια είναι η διαφορά;

Ακόμα εξετάζεις τη μύτη σου σαν να είναι κάτω από μικροσκόπιο, ψάχνοντας τρόπους να την κάνεις τέλεια καθαρή; Τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Θυμάσαι τη φρενίτιδα με τις μαύρες μάσκες και τις λωρίδες για τη μύτη που υπόσχονταν να σε απαλλάξουν από αυτά τα ενοχλητικά «μαύρα στίγματα»; Ναι, εκείνα τα «μαύρα στίγματα» που χαλάνε τη διάθεσή σου κάθε φορά που εξετάζεις το δέρμα σου στον καθρέφτη.

Δεν μπορείς να το ξεχάσεις! Αυτές οι λωρίδες από την αγορά μαζικής κατανάλωσης κολλούσαν στη μύτη σαν κόλλα, και το ξεκόλλημα τους ήταν μια πραγματική κόλαση! Και φυσικά, δεν θα ήταν τόσο κακό αν έφερναν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά συνήθως, το καλύτερο που μπορούσες να περιμένεις ήταν ερεθισμός.

Το χειρότερο είναι ότι σε περίπου 95% των περιπτώσεων, αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «μαύρα στίγματα» είναι στην πραγματικότητα αθώα σμηγματορροϊκά νήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες αυτές οι επιθετικές θεραπείες και η περιποίηση «κατά των μαύρων στιγμάτων» γίνονται άσκοπες.

Είναι λοιπόν καιρός να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ των μαύρων στιγμάτων, που πρέπει να καταπολεμηθούν, και των απλών σμηγματορροϊκών νημάτων, που είναι φυσικό χαρακτηριστικό του δέρματος και συνεπώς απολύτως φυσιολογικό.

Τα σμηγματορροϊκά νήματα είναι φυσιολογικά

Τα σμηγματορροϊκά νήματα είναι ένα εντελώς φυσιολογικό φαινόμενο. Δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παραγωγής σμήγματος, το οποίο όταν οξειδώνεται στην επιφάνεια των πόρων γίνεται γκρίζο. Τα σμηγματορροϊκά νήματα είναι μέρος της φυσικής άμυνας του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται στη ζώνη Τ, όπου οι πόροι είναι πιο ευρείς και πιο εμφανείς.

Τι είναι πραγματικά τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα, ή αλλιώς ανοιχτοί φαγέσωρες, δημιουργούνται όταν οι πόροι φράσσονται από περίσσεια σμήγματος και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό το μείγμα δημιουργεί έναν φραγμό που όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται και γίνεται μαύρος, δημιουργώντας το αποτέλεσμα του μαύρου στιγμάτος. Σε αντίθεση με τα σμηγματορροϊκά νήματα, οι φαγέσωρες είναι πιο πυκνοί, πιο σκληροί και πολύ πιο σκούροι. Είναι το πρώτο στάδιο της ακμής.

Πώς να διακρίνετε τα σμηγματορροϊκά νήματα από τα μαύρα στίγματα;

Οπτικά, τα μαύρα στίγματα έχουν σαφώς πιο σκούρο χρώμα και μεγαλύτερη διάμετρο από τα σμηγματορροϊκά νήματα. Όταν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε έναν φαγέσωρα, θα δείτε έναν πυκνό «φραγμό» να βγαίνει από τον πόρο. Αντίθετα, τα σμηγματορροϊκά νήματα, με ελαφριά πίεση, εκφράζονται με τη μορφή μιας λεπτής, σχεδόν διαφανούς ουσίας που δεν έχει συμπαγή υφή και τυλίγεται σαν νήμα.

Τα σμηγματορροϊκά νήματα είναι πυκνά και ομοιόμορφα κατανεμημένα κυρίως στη ζώνη Τ, ενώ οι φαγέσωρες είναι πιο ακανόνιστοι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο φωτογραφίες: στην πρώτη απεικονίζονται οι φαγέσωρες και στη δεύτερη τα σμηγματορροϊκά νήματα.

Γιατί η αφαίρεση των σμηγματορροϊκών νημάτων δεν έχει νόημα;

Ας συνοψίσουμε: τα σμηγματορροϊκά νήματα είναι φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσετε. Εάν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε, θα επανέλθουν γρήγορα, καθώς η λειτουργία τους είναι να διατηρούν τη φυσική ισορροπία του δέρματος. Η αφαίρεση αυτών των νημάτων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς, βλάβες στις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος, διεύρυνση των πόρων και ακόμη και στη δημιουργία πραγματικών φαγέσωρων, καθώς οι πόροι αντιδρούν αμυντικά στην επιθετική θεραπεία.

Πώς να φροντίσετε σωστά το δέρμα σας για να αποφύγετε τα μαύρα στίγματα

Για να αποτρέψετε τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στον τακτικό καθαρισμό του δέρματος δύο φορές την ημέρα, καθώς και να εντάξετε στην καθημερινή ρουτίνα σας την τακτική απολέπιση (οξέα και ενζυμικές σκόνες) για να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Ο καθαρισμός πρέπει να είναι απαλός, χωρίς υπερβολικό τρίψιμο και επιθετικά συστατικά, τα οποία αντιθέτως διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και την παραγωγή σμήγματος.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το είδος φροντίδας δεν θα βοηθήσει μόνο στην πρόληψη των μαύρων στιγμάτων, αλλά θα βοηθήσει επίσης στο να φωτίσουν τα σμηγματορροϊκά νήματα.

Και ένα μικρό κόλπο: προσπαθήστε να εξετάζετε το δέρμα σας στον καθρέφτη λιγότερο σχολαστικά και σταματήστε να αναζητάτε ατέλειες. Θυμηθείτε: το δέρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και αποδοχή. Και ποιος καλύτερος από εσάς μπορεί να του το προσφέρει αυτό;