Hoe de vergrote poriën te verkleinen

Vergrote poriën: normaal of een probleem? Wat kunnen en kunnen niet worden bereikt met potjes en cosmetische procedures bij het omgaan met poriën?

Een van de meest populaire verzoeken die vrouwen doen aan de wereld van cosmetologie en huidverzorgingsproducten is vergrote poriën. Interessant is dat dit verzoek in de meeste gevallen voortkomt uit overmatige zelfkritiek en volledig ongegrond is.

Dus, wat gebeurt er als we onszelf een huidprobleem aanpraten? Juist: spontaan kopen van huidverzorgingsproducten en ondergaan van procedures die “niet werken”. En daarna volgt nog meer teleurstelling in onze eigen huid.

Overigens zijn er volop procedures en producten beschikbaar voor het verkleinen van poriën. Net zoals er talloze huidverzorgingsproducten zijn die magische effecten beloven. Uiteindelijk creëert vraag aanbod! Maar hebben deze procedures echt zin? En wat bedoelen fabrikanten eigenlijk als ze zeggen dat een serum/toner/crème “poriën verkleint”? Is het gewoon marketing?

Laten we het uitzoeken!

Vergrote poriën: Kunnen ze echt worden geëlimineerd?

Spoiler: Poriën zijn normaal. Het is ook normaal om ze te zien.

Natuurlijk is het moeilijk te geloven na het zien van perfecte gezichten met vlekkeloze huid op perfecte sociale media, maar geloof me: die “perfecte mensen” hebben ook poriën, en vaak zijn ze zichtbaar. Ze staan ook ‘s avonds voor de spiegel, onderzoeken hun huid van dichtbij, bekritiseren het en denken: “Gelukkig laat de camera niet alles zien.”

Het feit is dat we allemaal verschillend zijn, iedereen heeft een andere huid en iedereen heeft verschillende poriën. Laten we eerlijk zijn: heel weinig mensen winnen de genetische loterij van een perfecte huid (hoewel de reclame-industrie ons van het tegendeel probeert te overtuigen). In plaats daarvan, om een gezonde huid te hebben en deze in goede conditie te houden, is het belangrijk om deze te accepteren en te leren begrijpen wat de echte behoeften ervan zijn, niet die welke ons worden opgedrongen.

En ja, de waarheid is dat de grootte van je poriën genetisch bepaald is, en je kunt ze niet verkleinen of ervan afkomen. Hun zichtbaarheid hangt meestal af van je huidtype. Bijvoorbeeld, poriën zijn meer merkbaar op een vette huid dan op een droge huid.

Dus zijn huidverzorgingsproducten die beloven poriën te verkleinen gewoon een marketingtruc?

Niet helemaal. Het is echter waarschijnlijk nauwkeuriger om te spreken over “een aanzienlijke vermindering van de zichtbaarheid van poriën met de juiste huidverzorging” (hoewel dit niet zo aantrekkelijk klinkt).

Uitleg:

De grootte van je poriën is genetisch bepaald en kan niet worden veranderd — dit is een feit. Poriën kunnen ook groter worden met de leeftijd door verlies van elasticiteit — in dat geval zal huidverzorging ook geen wonderen verrichten. Echter, naast dit alles, kunnen poriën verstopt raken (dode huidcellen, talg en onzuiverheden hopen zich erin op). Verstopte poriën worden groter en lijken groter. En hier kan de juiste huidverzorgingsroutine wonderen verrichten.

Hieronder zie je twee foto’s:

  • Op de eerste foto zijn normale poriën te zien die geen enkele interventie nodig hebben.
  • Op de tweede foto zijn de poriën verstopt, vergroot en zichtbaar. Deze situatie kan gemakkelijk worden gecorrigeerd met de juiste huidverzorging.

Huidverzorging om de zichtbaarheid van poriën te verminderen

Welke magische potjes kunnen dus helpen om de zichtbaarheid van poriën te verminderen?

In werkelijkheid is er geen magie: een kwalitatief goede basisverzorging voor een talgrijke huid kan dit aan:

  • Dubbele reiniging
  • Exfoliatie
  • Hydratatie + herstel
  • Zonnebrandcrème

Reiniging: Een cruciale stap bij het verkleinen van poriën

Onzuiverheden, make-upresten en talg verstoppen de poriën. Dit maakt ze niet alleen beter zichtbaar, maar veroorzaakt ook de vorming van ontstekingselementen, comedonen, en natuurlijk wordt de algemene teint van de huid grijs en dof. Dus, als je je huid gezond wilt houden, moet een grondige reiniging twee keer per dag een gewoonte worden.

De eerste stap van je avondroutine zou het gebruik van een reinigingsolie of balsem moeten zijn om de poriën diep te reinigen, make-up en SPF te verwijderen. Daarna reinig je je huid met je gebruikelijke reiniger: gel of schuim.

In de ochtend is alleen een reiniger voldoende.

De beste optie voor een vette huid die gevoelig is voor verstopte poriën is het gebruik van reinigers met zuren: deze balanceren de pH-waarde en reguleren het microbioom.

Exfoliatie: Totale huidtransformatie

De beste optie is om mechanische exfoliatie met enzympoeders te combineren met chemische exfoliatie met zuren in je routine. Bijvoorbeeld, drie keer per week raden we aan om je gebruikelijke ochtendreiniger te vervangen door een enzympoeder. Voeg in je avondroutine producten toe met zuren, vooral met salicyl- of amandelzuur.

Onthoud: producten met zuren breng je aan op een schone en volledig droge huid en sluit je altijd af met een herstellende crème.

Hydratatie en herstel

Hydratatie en herstel zijn stappen die mensen met een vette huid vaak proberen te vermijden. En dat is een vergissing, want een vette huid betekent niet dat ze gehydrateerd is. Een gebrek aan goede hydratatie leidt tot verstoring van de beschermende barrière, en dit verergert verschillende huidproblemen, zoals dermatitis en acne. Gebruik comfortabele niet-comedogene vochtinbrengende crèmes of lotions en je zult onmiddellijk merken dat je huid zich beter voelt.

Zonnebrandcrème: Een must-have in elke situatie

Zonnebescherming is een must-have in elk seizoen. Ultraviolet licht vernietigt collageen en maakt poriën na verloop van tijd beter zichtbaar. Daarom is het dagelijks aanbrengen van zonnebrandcrème in je ochtendroutine een essentieel onderdeel van huidverzorging.

Moderne zonnebrandcrèmes bieden niet alleen bescherming, maar hebben ook veel verzorgende functies, dus ze kunnen direct na een serum of toner worden aangebracht zonder enig ongemak te ervaren.