Natuurlijke oliën: vriend of vijand voor je haar?

Oliën kunnen de conditie van je haar aanzienlijk verbeteren, maar ze kunnen het ook beschadigen – alles hangt af van hoe je ze gebruikt.

Denk aan die populaire video’s op sociale media waarin mensen rijkelijk oliën zoals kokosolie, arganolie of castorolie aanbrengen op hun haar en hoofdhuid. Het internet biedt ook talloze recepten voor zelfgemaakte haarmaskers op basis van oliën die aan elke behoefte voldoen. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat alle haarproblemen kunnen worden opgelost met een combinatie van oliën uit de supermarkt of apotheek, en dat al die mooie verpakkingen die de schoonheidsindustrie aanbiedt slechts een marketingtruc zijn om je portemonnee te legen.

Maar is dat echt zo? Laten we dat uitzoeken!

Wat is de geheime kracht van oliën in haarverzorgingsproducten?

Plantaardige oliën die in haarverzorgingsproducten worden gebruikt, helpen bij het herstellen van de lipidenlaag van de haarschacht, waardoor het haar sterker en beter bestand wordt tegen beschadiging. Daarom bevatten veel haarproducten, zoals conditioners, maskers en leave-in behandelingen, oliën in hun samenstelling.

Je moet echter geen onmiddellijk visueel effect van oliën verwachten. In het beste geval zul je wat zachtheid en een lichte glans opmerken.

Natuurlijke oliën werken op lange termijn en verbeteren geleidelijk de conditie van het haar. Dus, wees geduldig!

Hoe gebruik je oliën voor je haar?

Het is belangrijk om de voordelen van oliën als ingrediënt in cosmetische producten te benadrukken, maar we raden af om oliën in pure vorm op je haar en hoofdhuid aan te brengen.

Oh ja, je kunt op internet talloze “oma’s recepten” en aanbevelingen vinden over het gebruik van natuurlijke oliën voor haarverzorging. Wie van ons heeft niet die magische maskers met klisolie en peperextract geprobeerd? Wie heeft geen kokosolie op zijn haar aangebracht in de hoop die gedroomde gladheid te bereiken?

Als je dit niet hebt gedaan, gefeliciteerd! Je hebt veel tijd en stress bespaard.

Oliën in pure vorm: de vijand van je haar

De waarheid is dat het gebruik van oliën in pure vorm voor haarverzorging in het beste geval niet het gewenste effect zal geven, en in het ergste geval problemen kan veroorzaken waarvoor je een tricholoog moet raadplegen. Twijfelachtige besparingen, nietwaar?

Het aanbrengen van oliën op de hoofdhuid: wat is het addertje onder het gras?

Het aanbrengen van oliën op de hoofdhuid, vooral de beroemde klisolie, kan leiden tot verstopping van de poriën. Bovendien zal het moeilijk zijn om het olieachtige mengsel van je huid te verwijderen met slechts twee keer wassen met shampoo. Dit betekent dat je je haar meerdere keren zult moeten wassen met een shampoo met agressieve reinigingsmiddelen – en het is niet zeker dat je de olie die de poriën al verstopt, meteen kunt verwijderen. Het is duidelijk dat dit de haargroei niet bevordert, maar juist de kwaliteit van je haar zal verslechteren en kan leiden tot haaruitval en andere trichologische problemen.

Wat is er mis met het aanbrengen van oliën op de haarlengte?

Laten we de beroemde kokosolie in gedachten houden – de held van veel haarverzorgingslegendes. Waar komen die mythen over de magische werking vandaan, en waarom is de hype verdwenen?

Het is simpel: de moleculen van kokosolie kleven aan het haar, vullen beschadigde delen op en vormen een laagje – hierdoor ontstaat het effect van gladheid en lijkt het alsof de conditie van het haar is verbeterd.

Maar dat is niet helemaal waar. In werkelijkheid breng je gewoon een laag vet aan op het haar, die de haarschacht verzegelt. Het heeft op zichzelf geen hydraterende eigenschappen die nodig zijn om het haar in goede conditie te houden. Daarom leidt het regelmatig aanbrengen van pure oliën op het haar, zonder hydraterende ingrediënten, tot droogheid en breekbaarheid (en dit geldt niet alleen voor kokosolie).

Daarnaast maakt de opeenhoping van vet op het oppervlak van het haar het dof, zwaar en minder elastisch. Dergelijke experimenten zullen vooral een negatieve invloed hebben op poreus, beschadigd of krullend haar, dat een zachtere verzorging nodig heeft.

Dus, als je wilt dat je haarverzorgingsroutine je alleen maar positieve emoties en geweldige resultaten geeft, is het beter om producten te kiezen die zijn ontwikkeld door professionals, met uitgebalanceerde formules waarin elk ingrediënt op de juiste plaats, in de juiste vorm en verhoudingen zit. En oma’s recepten? Die kun je beter bewaren voor culinaire meesterwerken!