Як зменшити розширені пори?

Розширені пори: норма чи проблема? На що здатні та не здатні баночки та косметичні процедури в роботі з порами?

Один з найпопулярніших запитів, з яким дівчата звертаються до світу косметології та баночок — розширені пори. А найцікавішим є те, що в більшості випадків цей запит породжується надмірною самокритичністю і є абсолютно безпідставним.

А що відбувається, коли ми вигадуємо собі проблему шкіри? Правильно: стихійне скуповування баночок, та відвідування процедур, які «не працюють» та ще більше розчарування у власній шкірі.

До речі, процедур на звуження пор і засобів є огого як багато. Так само як і косметичних засобів, які обіцяють меджик-ефект. Ще б пак: попит породжує пропозицію! Та чи справді ці процедури мають сенс? І що насправді мають на увазі виробники, коли пишуть, що сироватка/тонер/крем «звужує пори»? Невже це лише маркетинг?

Нумо розбиратись!

Розширені пори: чи справді їх можна позбутися?

Спойлер: пори це нормально. Коли їх видно це також нормально.

Звісно ж, в це важко повірити після того, як надивишся на ідеальні обличчя з ідеальною шкірою в ідеальних соцмережах, однак повір: в цих «ідеальних людей» також є пори, і часто видимі. Вони також стоять вечорами перед дзеркалом і зблизька розглядають шкіру, критикуючи її і думають: «як добре, що камера всього не передає».

Так вже склалося, що ми всі різні, шкіра у всіх різна і пори різні. І будьмо відвертими: мало хто виграв в генетичній лотереї ідеальну шкіру(хоч рекламна індустрія намагається переконати нас в протилежному). Натомість щоб мати здорову шкіру та підтримувати її в гарному стані, варто прийняти її та навчилися розуміти її реальні потреби, а не нав’язані.

І так, правда така, що розмір пор закладений генетично і звузити чи позбутися їх неможливо. А їх видимість зазвичай залежить від типу шкіри. Відтак, на жирному типі шкіри пори більш помітні, ніж на сухому.

То невже доглядові засоби, які обіцяють звуження пор всього лиш маркетинговий хід?

Не зовсім. Однак, доречніше, мабуть, говорити не про «звуження», а про «суттєве зменшення помітності пор з допомогою правильно підібраного догляду»(та це не звучить так привабливо)

Пояснюємо:

Розмір пор закладений генетично і змінити його не можна це факт. Також пори можуть розширюватись з віком через втрату пружності в цьому випадку догляд також магії не зробить. Однак, окрім цього пори здатні закупорюватись(там накопичуються відмерлі клітини разом із себумом та забрудненнями). Закупорені пори розширюються, виглядають більшими. І тут вже правильний догляд впорається на ура.

Нижче ти бачиш два фото:

  1. На першому фото нормальні пори, які не потребують жодних втручань.
  2. На другому пори закупорені, розширені та видимі. Така ситуація без проблем корегується домашнім доглядом.

Догляд для зменшення видимості пор

То які ж меджик-баночки допоможуть зробити пори менш помітними?

Насправді, жодної магії: з цим впорається якісний базовий догляд для себопрофіцитної шкіри:

  • двоетапне очищення
  • ексфоліація
  • зволоження+відновлення
  • санскрін

Очищення : ключовий етап для зменшення пор

Забруднення, залишки макіяжу та себум закупорюють пори. А це не лише робить їх більш помітними, а й провокує появу запальних елементів, утворення комедонів, ну і звісно ж, загальний тон шкіри стає сірим і тьмяним. Тож якщо ти хочеш зберегти шкіру здоровою, якісне очищення двічі на день має стати твоєю звичкою.

Першим етапом вечірньої рутини використовуй гідрофільну олію або бальзам для глибокого очищення пор, зняття макіяжу та SPF. Після чого доочисть шкіру своїм звичним очисником: гелем або пінкою.

Вранці буде достатньо тільки очисника.

Найкращим варіантом для жирного типу шкіри, яка схильна до забивання пор, стануть очисники з кислотами: вони вирівнюють pH і налагоджують мікробіом.

Ексфоліація: тотальне перевтілення шкіри

Найкращим варіантом буде поєднувати в рутині механічне відлущення з допомогою ензимних пудр та хімічне з допомогою кислот. Так, тричі на тиждень рекомендуємо замість свого звичного ранкового очисника використати ензимну пудру. А у вечірню рутину додати засоби з кислотами, зокрема з саліциловою або мигдальною.

Пам’ятай: засоби з кислотами наносимо на очищену і повністю суху шкіру та обов’язково закриваємо відновлювальним кремом.

Зволоження та відновлення

Зволоження та відновлення етап, який власники жирного типу шкіри частенько намагаються уникнути. І дарма, адже жирна шкіра не означає зволожена. Відсутність належного зволоження сприяє порушенню захисного бар’єра, а відтак і загостренню різноманітних шкірних проблем, таких як дерматити і акне. Використовуй комфортні некомедогенні зволожувальні креми або лосьйони і ти одразу помітиш, що шкіра почувається краще.

Сонцезахисний крем: завжди мастхев

Сонцезахист — це must-have у будь-який час року. Ультрафіолет руйнує колаген і робить пори більш помітними з часом. Тому щоденне нанесення санскріну в ранковій рутині — обов’язковий етап догляду.

Сучасні сонцезахисні креми окрім захисту мають ще й безліч доглядових функцій, тож їх можна наносити одразу після сироватки або тонера, не відчуваючи при цьому жодного дискомфорту.