Кислоти для жирного типу шкіри: які додати в рутину?

Розповідаємо про кислоти з якими точно подружиться схильна до жирності та висипань шкіра

Кислоти – просто суперовий актив для себопрофіцитної шкіри. Хочеш додати їх у рутину – ми тебе підтримуємо! Однак серед такої величезної кількості баночок на ринку дуже легко розгубитися та обрати зовсім не те чого хоче твоя шкіра. А якщо ти ще й належиш до «секти б’юті-маніяків» ситуація ускладнюється ризиком накупити велику кількість банок, щоб тестувати все потрохи. Вангуємо, що ти навряд чи знайдеш підходящий засіб таким чином, однак це непоганий спосіб зіпсувати шкіру. Для того, щоб такого не траплялося ми і пишемо наші статті)

Отож, знайомимо тебе з кислотами, з якими у жирного типу шкіри складеться метч)

Саліцилова кислота

Попри стрімкий розвиток сфери косметології та появу різноманітних нових активів, саліцилова кислота незмінно залишається на найперших позиціях серед улюбленців схильної до висипань себопрофіцитної шкіри. І це зовсім не дивно!

В чому її сила?

  • проникає глибоко в пори та розчиняє себум
  • освітлює постакне та вирівнює тон
  • розгладжує мікрорельєф
  • ефективна в боротьбі з комедонами
  • пригнічує патогенні мікроорганізми
  • усуває запалення
  • себорегулює

Як використовувати саліцилову кислоту в догляді за шкірою?

Саліцилова кислота найчастіше зустрічається у формі тонерів, сироваток, пілінгів та очисників. Ефективною і достатньою для домашнього використання є концентрація саліцилки в засобах 0.5%-2%. Тонери, сироватки, пілінги та інші активні засоби з саліциловою кислотою можна використовувати як у кожній вечірній рутині, так і кілька разів на тиждень залежно від запиту шкіри та її чутливості. Очисники з саліцилкою можеш сміливо використовувати двічі на добу: як вранці та і ввечері. Саліцилова кислота, як і будь-які інші кислоти наноситься на повністю суху, попередньо очищену шкіру і закривається відновлювальними засобами.

Важливий нюанс №1: Саліцилка не руйнує мікробіом та не підвищує фоточутливість шкіри, однак сонцезахист у ранковій рутині повинен бути обов’язково.

Важливий нюанс №2: Якщо твій захисний бар’єр порушений, саліцилова кислота(як і більшість інших) навпаки може стимулювати запалення, а не заспокоювати. Тому, перш ніж вводити її в рутину, переконайся що захисний бар’єр до цього готовий.

Гліколева кислота

Гліколева кислота – улюблениця вікової, схильної до пігментації шкіри. Вона незмінно залишається фаворитом серед AHA-кислот, особливо коли йдеться про оновлення шкіри та боротьбу з ознаками фотостаріння. Якщо твоя мета – гладка, сяюча та рівна шкіра, гліколева кислота може стати ключовим елементом догляду.

В чому її сила?

  • ефективно злущує мертві клітини
  • освітлює пігментацію та постакне
  • розгладжує дрібні зморшки та заломи
  • покращує мікрорельєф і текстуру шкіри
  • вирівнює тон та дарує glow-ефект

Як використовувати гліколеву кислоту в догляді за шкірою?

Гліколева кислота найчастіше зустрічається у формулах тонерів, пілінгів та сироваток. Ефективною для домашнього використання є концентрація від 5% до 10%, але для новачків краще починати з нижчих концентрацій, щоб уникнути подразнень. Тонери та сироватки з гліколевою кислотою можна використовувати в кожній вечірній рутині або кілька разів на тиждень залежно від типу шкіри та її реакції. Пам’ятай, що AHA-кислоти, включаючи гліколеву, наносяться на повністю суху попередньо очищену шкіру, і обов’язково закриваються зволожувальними та відновлювальними засобами.

Важливий нюанс №1: Гліколева кислота підвищує фоточутливість шкіри, тому санскрін вранці – твій мастхев.

Важливий нюанс №2: Через високу проникність гліколева кислота має високий подразнюючий потенціал, тому її краще не використовувати для чутливої шкіри, шкіри з акне або шкіри схильної до розацеа. Також краще не починати знайомство з кислотами з гліколевої кислоти, а натомість обрати м’якші.

Важливий нюанс №3: Перед введенням гліколевої кислоти в рутину варто попрацювати над зміцненням захисного бар’єра та мікробіому шкіри. Якщо шкірний бар’єр порушений, є дуже високий ризик отримати подразнення і погіршити стан шкіри.

Мигдальна кислота

Мигдальна кислота – м’яка та делікатна AHA-кислота, яка ідеально підходить для жирної шкіри, зокрема для тих, хто тільки починає знайомство з кислотами. Завдяки своїй великій молекулярній масі, вона діє повільніше та ніжніше, що мінімізує ризик подразнення, роблячи її чудовим вибором для чутливої і проблемної шкіри. До речі, якщо твоя шкіра схильна до акне, однак не дружить з саліцилкою, мигдальна кислота стане чудовою альтернативою.

В чому її сила?

  • делікатно відлущує
  • усуває запалення завдяки антибактеріальним властивостям
  • вирівнює текстуру та мікрорельєф шкіри
  • освітлює постакне
  • вирівнює тон та усуває тьмяність
  • себорегулює(єдина з AHA-кислот)

Як використовувати мигдальну кислоту в догляді за шкірою?

Мигдальна кислота, як і більшість AHA-кислот, представлена у вигляді тонерів, пілінгів або сироваток. Для новачків рекомендована концентрація від 5% до 10%. Мигдальна кислота не підвищує фоточутливість, тож це одна з небагатьох кислот, яку можна використовувати не лише у вечірній рутині, а й вранці. В ранкову рутину краще брати засоби з концентрацією мигдальної кислоти нижче 10%. Як і всі кислоти, вона наноситься на суху, попередньо очищену шкіру і закривається зволожувальними засобами.

Важливий нюанс №1: В роботі з постакне ефективний тандем утворюється з вітаміном С, що підсилює освітлюючий ефект і допомагає вирівнювати тон шкіри.

Важливий нюанс №2: Якщо твоя шкіра чутлива або ти новачок у кислотах, мигдальна кислота – перфектний вибір, оскільки вона діє повільніше і м’якше, ніж інші кислоти.

LHA-кислота(Capryloyl Salicylic Acid)

Якщо про попередніх героїнь цієї статті тобі скоріш за все доводилося чути, то ця може виявитися відкриттям. LHA (Capryloyl Salicylic Acid) – це інноваційний аналог саліцилової кислоти, що поєднує в собі відлущувальну та заспокійливу дію. Завдяки своїй м’якій дії, ця кислота ідеально підходить для жирної та водночас чутливої шкіри.

В чому її сила?

  • злущує лише ті, клітини, які голові до злущення
  • має антимікробну дію
  • зменшує запалення
  • себорегулює

Як використовувати LHA-кислоту в догляді за шкірою?

LHA-кислоту найчастіше можна зустріти у складі сироваток і тонерів. Вона сподобається жирній, чутливій шкірі, яка потребує особливо делікатного підходу. Використовувати LHA слід виключно у вечірній рутині, на попередньо очищену та суху шкіру.

Важливий нюанс №1: Через свою делікатну вибіркову дію, LHA-кислота сприяє поступовому покращенню стану шкіри. Помітний результат від її використання настає не так швидко, як після саліцилки, однак ймовірність подразнення зводиться до мінімуму.

Піровиноградна кислота

Ще одна помічниця для жирної шкіри, що не може(поки що) похвалитися популярністю — піровиноградна кислота. Піровиноградна кислота — це альфа-кетокислота, яка ефективно працює з жирною та проблемною шкірою. Вона проникає глибше в епідерміс, ніж AHA-кислоти, однак не настільки глибоко в пори як BHA-кислоти. Вона поєднує в собі властивості, що роблять її корисною у боротьбі з акне, надмірним виробленням себуму та нерівним тоном шкіри.

В чому її сила?

  • регулює вироблення себуму
  • освітлює постакне та вирівнює тон
  • має антибактеріальні властивості
  • зменшує запалення
  • згладжує мікрорельєф та покращує текстуру шкіри

Як використовувати піровиноградну кислоту в догляді за шкірою?

Піровиноградна кислота найімовірніше можна зустріти у складі пілінгів, тонерів та сироваток в поєднанні з іншими кислотами. Її можна використовувати кілька разів на тиждень або щовечора, залежно від потреб шкіри. Наносити кислоту слід на суху, попередньо очищену шкіру, після чого завершити рутину зволожувальними та заспокійливими засобами.

Важливий нюанс №1: Як і всі кислоти, піровиноградна підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету, тому вранці обов’язково використовуй сонцезахисний крем з SPF.

Важливий нюанс №2: Якщо твій захисний бар’єр порушений, піровиноградна кислота може викликати подразнення.

Койєва кислота

Койєва кислота – однозначно топовий вибір, якщо окрім жирності тебе ще турбує пігментація. Це потужний освітлювальний актив, який впливає на вироблення меланіну і перфектно підходить для корекції постакне.

В чому її сила?

  • освітлює пігментацію та вирівнює тон шкіри
  • має антиоксидантний ефект
  • має протизапальну дію
  • злущує ороговілі клітини та вирівнює рельєф

Як використовувати койєву кислоту в догляді за шкірою?

Койєва кислота найчастіше зустрічається у складі сироваток, кремів та масок, призначених для боротьби з пігментацією. Рекомендована концентрація в домашніх засобах – 1-4%. Як і більшість кислот, її краще використовувати у вечірній рутині, а вранці завжди наносити сонцезахисний крем.

Важливий нюанс №1: Койєва кислота ефективна, але її дія може бути дещо повільною, тому результати варто очікувати при регулярному використанні протягом декількох тижнів.

Важливий нюанс №2: Койєва кислота підвищує фоточутливість шкіри, тож в твоїй рутині обов’язково має бути санскрін.

Азелаїнова кислота

Азелаїнова кислота — універсальний актив, який підходить для багатьох типів шкіри, в тому числі для чутливої та схильної до висипань. Вона є багатофункціональним інгредієнтом, який використовують навіть у схемах лікування акне.

В чому її сила?

  • зменшує запалення та заспокоює шкіру
  • бореться з бактеріями, що викликають акне
  • освітлює постакне та пігментацію
  • знижує вироблення себуму
  • вирівнює текстуру шкіри
  • підтримує здоровий мікробіом

Як використовувати азелаїнову кислоту в догляді за шкірою?

Азелаїнова кислота найчастіше використовується у кремах та гелях з концентрацією 15% або 20%. Вона може бути застосована локально на проблемні ділянки або на все обличчя. Якщо твоїй шкірі комфортно, азелаїнову кислоту можна використовувати щодня. Обирай азелаїнку, якщо крім жирності шкіри тебе турбують почервоніння та постакне. Вона ефективно вирівнює тон і зменшує запалення.

Важливий нюанс №1: Важливо враховувати, що вона може підвищувати чутливість шкіри, тому для тих, хто вперше починає її використовувати, рекомендується починати з менш частого нанесення, щоб уникнути можливих подразнень.

Важливий нюанс №2: Як і у випадку з іншими активами, для досягнення максимального результату важлива регулярність. Азелаїнова кислота працює поступово, і перші помітні зміни можна побачити через кілька тижнів регулярного використання.

Більше про кислоти у догляді — читай тут