Het inpakken van je toilettas voor vakantie

Checklist: Wat moet je in je toilettas doen om je huid en haar comfortabel te houden tijdens de vakantie?

Er zijn twee soorten mensen die hun vakantie plannen: de eerste groep verbeeldt zich al liggend in de zon, zwemmend in de zee, wandelend en mooie foto’s makend… terwijl de tweede groep bezig is met het maken van lange lijsten met essentiële dingen, proberen ze elke mogelijke situatie te voorspellen om volledig voorbereid te zijn op hun vakantie. Ze denken ook na over welke verzorgingsproducten ze in hun toilettas moeten doen om niet te veel in te pakken, maar ook niets belangrijks te vergeten.

Ongeacht tot welke groep je behoort, is het noodzakelijk om goed na te denken over de inhoud van je toilettas, omdat de staat van je huid en haar tijdens en na de vakantie hiervan afhangt.

De juiste producten voor je huid kiezen

Bij het kiezen van gezichtsverzorgingsproducten voor op vakantie, is het belangrijk om te focussen op een goede basis: dubbele reiniging, hydratatie en zonbescherming.

Dus voor de gezichtsverzorging neem je mee:

  • Make-up remover (mini): micellair water of reinigingsolie
  • Reinigingsproduct (mini): schuim of gel
  • Vloeibaar verzorgingsproduct: serum of toner
  • Nachtcrème (mini) voor je avondroutine
  • Zonnebescherming (normaal formaat)
  • Lippenbalsem

Enkele belangrijke tips:

Kies producten die je al kent. De verandering van omgeving en klimaat is al stressvol genoeg voor je huid, dus vermijd extra stress door te experimenteren met nieuwe producten.

Het is aan te raden om miniaturen van gezichtsproducten rechtstreeks bij de fabrikant te kopen in plaats van producten over te gieten van grotere flessen naar kleinere. Overgieten kan de bewaaromstandigheden van het product verstoren, waardoor de kans groter is dat het bederft of zijn effectiviteit verliest. In het ergste geval kan het ongewenste huidreacties veroorzaken.

Voor vloeibare producten kun je kiezen voor een serum met antioxidanten (bijvoorbeeld met vitamine C), dat perfect samengaat met zonnebrandcrème en je huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering.

Zonnebrandcrème moet, in tegenstelling tot andere producten, in een normaal formaat worden meegenomen, omdat het verbruik veel hoger is (twee vingers, oftewel een halve theelepel, voor gezicht en nek). Je kunt ook een zonnebrandcrème in stick- of sprayvorm meenemen voor herapplicatie gedurende de dag.

Overigens kun je ook kiezen voor een lippenbalsem met SPF, aangezien de dunne huid van de lippen ook vatbaar is voor schadelijke zonnestralen.

Wat betreft lichaamsverzorging is het veel eenvoudiger. Neem mee:

  • Douchegel
  • Zonnebescherming
  • Kalmerende en hydraterende gel

Hoewel douchegels meestal in hotels aanwezig zijn, raden we niet aan om erop te vertrouwen. De flesjes zijn meestal erg klein en bevatten vaak agressieve ingrediënten die je huid kunnen uitdrogen. Het is altijd beter om je eigen douchegel mee te nemen. In tegenstelling tot gezichtsproducten kan douchegel worden overgegoten in een kleinere fles (zorg ervoor dat deze schoon en steriel is).

Wat betreft zonnebescherming voor het lichaam, zul je het in grote hoeveelheden nodig hebben, vooral als je naar het strand gaat. Onthoud dat SPF na elk contact met water opnieuw moet worden aangebracht om de schadelijke effecten van UV-stralen op je huid te minimaliseren.

Zon en zeewater kunnen de huid uitdrogen. Om dit te voorkomen, neem een lichte hydraterende crème of een gel met aloë vera mee. Deze trekken snel in en laten geen plakkerig gevoel achter. Bovendien kalmeren en genezen gels met aloë perfect de huid als deze verbrand is door de zon.

Verzorgingsproducten voor je haar

Vergeet ook je haarverzorgingsproducten niet. Zonder de juiste zorg kunnen zeewater en zon je haar droog en broos maken.

Stop in je toilettas:

  • Shampoo
  • Conditioner
  • Leave-in haarverzorgingsproduct

Kies een shampoo die past bij jouw hoofdhuidtype en een conditioner die past bij jouw haartype. Wat betreft leave-in verzorging, je haar zal je dankbaar zijn als je kiest voor een melk of crème met SPF-bescherming.

En hoe zit het met make-up?

Neem make-upproducten mee op vakantie alleen als je dat wilt. Kies wat je normaal gebruikt en waar je zin in hebt. Veel mensen geven er de voorkeur aan om hun huid niet te belasten met make-up tijdens de vakantie. Als make-up echter een belangrijk onderdeel van je stijl is, beperk jezelf dan niet.

Om een zwaar gevoel op je gezicht te voorkomen, raden we aan om in plaats van foundation te kiezen voor lichte BB- of CC-crèmes met SPF. Op deze manier krijg je een lichte dekking en extra bescherming tegen UV-stralen. Vergeet echter niet dat noch BB-, noch CC-crèmes, noch enige andere foundation de plaats kunnen innemen van een volwaardige zonnebrandcrème, omdat ze niet in voldoende hoeveelheden kunnen worden aangebracht om bescherming te bieden. Breng ze dus altijd aan over zonnebrandcrème.