Hoe je je haar op de juiste manier wast

We onthullen de geheimen van het haarwasritueel die je zullen helpen om de conditie en gezondheid van je lokken te behouden.

Je haar wassen lijkt misschien een gewone dagelijkse routine. Voor de meesten van ons, druk bezig met dagelijkse taken en deadlines, is het een puur mechanisch proces waar we niet over nadenken. Echter, de manier waarop je je haar wast, heeft een grote invloed op de schoonheid van je haar en de gezondheid van je hoofdhuid.

Dus, wat is de juiste manier? Laten we het uitzoeken!

Voorbereiding op het haarwassen

Het is verrassend, maar zelfs zo’n gewone procedure als het wassen van je haar vereist een zorgvuldige voorbereiding: het kiezen van de juiste producten, weten hoe je je haar moet kammen zonder de strengen te beschadigen en begrijpen hoe vaak je je haar moet wassen.

De belangrijkste helpers kiezen: Shampoo en Conditioner

Bij het kiezen van een shampoo moet je je richten op je hoofdhuidtype.

  • Voor een vette hoofdhuid, kies shampoos met talgregulerende en ontstekingsremmende ingrediënten zoals munt en eucalyptus. Vermijd een overmatig gebruik van oliën, omdat deze vettigheid kunnen veroorzaken.
  • Aanbevolen: Lador root re-boot activating shampoo cica & tea tree, Daeng Gi Meo Ri shampoo for oily scalp
  • Voor een droge hoofdhuid, zoek naar hydraterende ingrediënten en vermijd agressieve oppervlakteactieve stoffen.
  • Aanbevolen: YOPE shampoo hydrate for dry skin, La’dor Triplex Natural Shampoo

Meer over het kiezen van de juiste shampoo vind je hier.

Wat de conditioner betreft, moet deze worden gekozen op basis van de conditie en behoeften van je haar, en niet op basis van labels zoals “voor vet haar”, “voor droog haar” of “voor normaal haar”.

  • Als je haar gladheid en zachtheid nodig heeft, zoek dan naar vette alcoholen, kationische oppervlakteactieve stoffen, siliconen, moisturizers en plantaardige oliën in de conditioner.
  • Aanbevolen: Lador Damage Protector Acid Conditioner, YOPE 3-in-1 mask hydrate for dry hair, DAENG GI MEO RI Mise E Scene damage care rinse
  • Als je je haar wilt verdikken en je krullen wilt definiëren, zoek dan naar proteïnen en vermijd siliconen.
  • Aanbevolen: EVO derm hair balm moisturization and nutrition, EVO derm restorative hair mask with coconut oil and proteins

Meer over het kiezen van de juiste conditioner lees je in dit artikel.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Spoiler: was je haar als het vuil wordt. Dit is voor de hand liggend maar vaak vergeten. Er is een mythe: “Als je je haar minder vaak wast, wordt het na verloop van tijd minder vet.”

Onthoud: je kunt de talgklieren niet trainen om minder talg te produceren op deze manier. In het begin kan het lijken alsof je hoofdhuid minder vet wordt, maar dat komt omdat de talgproductie wordt verstoord, waardoor het dik en kleverig wordt en de poriën verstopt. Dit leidt tot de ontwikkeling van seborroïsche dermatitis.

Kammen of niet kammen?

Om klitten te voorkomen, wordt aangeraden je haar te kammen voordat je het wast. Over het algemeen is het het beste om je haar van de punten naar de wortels te kammen, geleidelijk en voorzichtig de knopen uit te werken. Als je lang haar hebt, is deze methode het minst schadelijk.

Voor kort haar dat niet snel klit, kun je het gerust van de wortels naar de punten kammen.

Krullend haar mag niet droog worden gekamd als je frizz en klitten wilt vermijden. In plaats daarvan wordt aanbevolen krullend haar te kammen tijdens het aanbrengen van de conditioner, met veel conditioner/masker en water. Op deze manier behoud je de schoonheid en elasticiteit van de krullen.

Je haar correct wassen: stap voor stap

Hoe was je je haar correct om de hoofdhuid grondig te reinigen zonder de lengte te beschadigen? Wat is de optimale watertemperatuur en hoe gebruik je conditioner op de juiste manier? Verrassend genoeg weten maar weinig mensen de antwoorden op deze vragen, maar dit zijn een van de sleutels tot mooi en gezond haar!

Stel de watertemperatuur in

De temperatuur van het water beïnvloedt de conditie van je haar en hoofdhuid aanzienlijk. Te heet water droogt je haar uit, beschadigt de structuur en veroorzaakt overmatige talgproductie en roos. Koud water daarentegen maakt het moeilijk om de hoofdhuid grondig te reinigen, omdat shampoo niet goed schuimt en uitspoelt.

De optimale watertemperatuur voor het wassen van je haar is 36-40°C (iets boven lichaamstemperatuur).

Breng de Shampoo aan

Voordat je shampoo aanbrengt, maak je je haar grondig nat. Breng nooit shampoo direct vanuit de fles aan op je haar! Dit is niet economisch en moeilijk gelijkmatig te verdelen.

Breng eerst de shampoo aan op je handpalm, schuim lichtjes en breng het dan aan op de hoofdhuid (niet op het haar). Masseer de hoofdhuid met je vingertoppen. Je kunt ook speciale siliconenborstels gebruiken voor het wassen van je hoofd. Een zachte massage verbetert de bloedcirculatie, wat een positief effect heeft op de haargroei.

Spoel de Shampoo uit

Na het aanbrengen en verdelen van de shampoo, moet je het uitspoelen met veel warm water. Je kunt de shampoo uitspoelen door je hoofd naar achteren of naar voren te kantelen. Als de huid van je rug echter vatbaar is voor acne, is het beter om de shampoo met je hoofd naar voren te spoelen om irritatie te voorkomen en nieuwe uitbarstingen te vermijden.

Blijf tijdens het uitspoelen de hoofdhuid masseren. Wrijf niet over je haar – het wordt perfect schoon met het schuim dat langs de lengte loopt. Aan het einde moet het water helder en transparant zijn.

Breng de Conditioner aan

Na het wassen met shampoo, moet je de pH-balans herstellen, de haarschubben sluiten en de statische elektriciteit verwijderen. Hiervoor zijn conditioners/maskers/balsems nodig. Breng het gekozen product aan over de lengte van je haar, vermijd de wortels, knijp zachtjes in de strengen met je handen om de actieve ingrediënten beter aan het haar te laten hechten. Laat het 2-5 minuten intrekken en spoel het uit. Voor een diepe conditioning kun je het product tot een half uur in het haar laten.

Wat met Extra Verzorging?

Het correct wassen en conditioneren van je haar is de basis voor gezond uitziend haar (naast levensstijl en dieet). Zelfs als je dure professionele producten gebruikt, kun je deze stappen niet overslaan. Maar als je de schoonheid van je haar langer wilt behouden, vergeet dan niet de extra verzorging.

Maskers en Serums voor Haarverzorging

Haarmaskers werken op dezelfde manier als conditioners. Het verschil is dat maskers meestal meer actieve ingrediënten en een rijkere samenstelling hebben. Breng ze aan op schoon haar, vermijd de wortels, laat ze 10-30 minuten inwerken en spoel ze uit.

Onuitwasbare producten zoals serums, melk of crèmes worden aangebracht op schoon, handdoekdroog haar. Ze vormen een beschermende laag op het haaroppervlak, die beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf: temperatuurschommelingen, thermische apparaten, zonnestralen en wind. Bovendien verzachten en gladstrijken ze de haarpunten, waardoor gespleten haarpunten worden voorkomen.

Föhnen of Niet Föhnen?

Een van de meest voorkomende fouten in haarverzorging is het vermijden van de föhn, omdat men denkt dat het haar uitdroogt. In werkelijkheid zijn natte haren veel kwetsbaarder en beschadigen ze gemakkelijker, dus natuurlijk drogen is niet de beste optie. Onthoud: je moet je haar föhnen!

Om dit proces minder schadelijk te maken, hier zijn enkele tips:

  • Kies een föhn met een vermogen van minstens 2000W.
  • Gebruik nooit hete lucht, alleen lauwe, of beter nog, koude lucht.
  • Föhn je haar in de richting van de haargroei om de schubben niet te openen.