Кислоти у б’юті-рутині: ефект та ризики

Які є види кислот та чим вони відрізняються? Ефект, ризики, протипоказання та рекомендації до застосування.

Тобі, мабуть, не раз доводилося чути про кислоти як про чарівну паличку, що здатна магічним чином покращити стан шкіри та закрити безліч б’юті-запитів: освітлити пігментацію, розгладити зморшки, запобігти появі акне, очистити пори…

Так-так, після хвалебних оглядів та відгуків про засоби з кислотами у соцмережах, хочеться одразу спробувати всі. Одразу попереджаємо, що це явно не найкраща ідея, адже кислоти хоч і можуть суттєво покращити стан шкіри, однак, якщо обрати їх неправильно, вони здатні неабияк нашкодити.

Отож, пропонуємо познайомитися з цими б’юті-посіпаками ближче та зрозуміти в чому їх реальна суперсила, а яких надій покладати на них не варто.

Як працюють кислоти та навіщо вони потрібні?

Кислоти допомагають злущувати ороговілий шар шкіри, шляхом руйнування зв’язків між клітинами. Іншими словами, вони наче розчиняють умовний «клей», який зв’язує мертві клітини з шарами шкіри. Цей процес називають хімічною ексфоліацією.

Навіщо злущувати шкіру?

Регулярне відлущування мертвого шару шкіри допоможе тобі зберегти її здоровий вигляд. Тьмяна, позбавлена сяйва шкіра, забиті пори та загострення різноманітних запальних процесів часто є результатом накопичення товстого шару підступних відмерлих клітин на поверхні епідермісу. Звісно ж, шкіра здатна оновлюватися самостійно, однак цей процес суттєво сповільнюється з віком, або порушується через різні фактори, такі як хвороби або вплив навколишнього середовища. Тут тебе і виручить ексфоліація, а кислоти стануть надійними помічниками.

Якого ще ефекту можна очікувати від використання кислот?

Залежно від того яку саме кислоту ти обереш, від її концентрації в засобі, та від того чи правильно ти її використовуєш, ти можеш отримати такі бонуси:

  • освітлення пігментації та постакне
  • розгладження дрібних зморшок
  • вирівнювання тону шкіри
  • зменшення виділення себуму
  • вирівнювання мікрорельєфу
  • усунення висипань
  • краще проникнення активних речовин засобів в шари шкіри

Види косметичних кислот

У світі косметології використовують три види косметичних кислот: альфа-гідроксикислоти (AHA), бета-гідроксикислоти(BHA) та полігідроксикислоти (PHA).

AHA-кислоти

AHA-кислоти — найширша група кислот. Саме до них належать популярні гліколева, молочна, мигдальна, яблучна та винна кислоти.

Ефект:

Вони працюють виключно на поверхні шкіри і використовуються для відлущення ороговілих клітин. Саме AHA-кислоти здатні вирівняти тон шкіри, розгладити мікрорельєф, усунути тьмяність та освітлити пігментацію.

Ризики:

При неправильному використанні AHA-кислоти здатні викликати подразнення, особливо якщо твоя шкіра чутлива. Крім цього, вони підвищують чутливість до сонця, тож якщо ти їх використовуєш, в жодному разі не ігноруй SPF.

BHA-кислоти

BHA-кислоти запам’ятати найлегше, адже у косметології використовується лише один представник цієї групи — саліцилова кислота.

Ефект:

На відміну від AHA-кислот, саліцилова кислота здатна проникати глибоко в пори. Завдяки цьому вона не лише злущує ороговілі клітини, а й очищає пори від накопиченого себуму. Крім цього, саліцилова кислота має антибактеріальні та протизапальні властивості, тож не дивно, що вона незмінно залишається в топах компонентів для себопрофіцитної шкіри з акне.

Ризики:

При надмірному використанні BHA-кислоти можуть пересушувати шкіру. Також високі концентрації саліцилової кислоти здатні викликати подразнення.

PHA-кислоти

PHA-кислоти є новішим поколінням відлущувальних засобів, ніж AHA та BHA. До них належать глюконолактон та лактобіонова кислоти.

Вони мають більші молекули, завдяки чому діють більш м’яко, ніж інші кислоти та не викликають подразнень. Вони діють на поверхні шкіри, відлущують максимально делікатно, а також мають здатність притягувати та утримувати вологу в шкірі.

Ризики:

Оскільки дія PHA-кислот, на відміну від інших є максимально м’якою, ризики від їх використання мінімальні(якщо не враховувати можливість настання індивідуальної реакції). Однак серед недоліків можна назвати менш виражений ефект від використання, порівняно з AHA і BHA

Протипоказання до використання кислот у догляді за шкірою

Попри всі чарівні властивості кислот, іноді все ж, варто утриматись від їх використання.

  1. Чутлива або подразнена шкіра. Якщо у тебе дуже чутлива, подразнена шкіра чи порушений шкірний бар’єр, використання кислот лише погіршить ситуацію. Відтак, тобі варто зробити акцент на відновлення та заспокоєння.
  2. Активні запальні процеси, рани, порізи, екзема. Використання кислот в такому випадку викличе сильне подразнення та може сповільнити процес загоєння.
  3. Схильність до алергії. Схильна до алергії шкіра алергія може абсолютно непередбачувано реагувати кислоти, тож перш ніж наносити їх на обличчя, варто перевірити реакцію на невеликій ділянці шкіри(внутрішня сторона ліктя).
  4. Сонячні опіки. Якщо у тебе свіжий сонячний опік, використання кислот лиш посилить подразнення та суттєво сповільнить процес загоєння.
  5. Нещодавні косметичні процедури. Якщо у тебе нещодавно були агресивні косметичні процедури, такі як лазерне шліфування, хімічні пілінги, депіляція, то використання кислот може пошкодити шкіру і викликати сильне подразнення.

Загальні правила, використання кислот у б’юті-рутині

Для того, щоб твоя дружба з кислотами була комфортною та приносила лише позитивний ефект, запам’ятай(або збережи) ці рекомендації.

  1. Починай з низької концентрації. Якщо ти лише знайомишся з кислотами, починай з нижчої концентрації, щоб уникнути подразнення та зрозуміти наскільки комфортно твоїй шкірі.
  2. Пам’ятай про поступовість. Вводь кислоти у свою рутину поступово, починаючи з використання раз на тиждень і поступово збільшуючи частоту, якщо шкіра добре реагує.
  3. Використовуй кислоти лише у вечірній рутині. Кислоти роблять шкіру більш чутливою до сонця, тому краще використовувати їх у вечірній рутині. Виняток: кислотні очисники.
  4. Комбінування засобів. Пам’ятай: концентрація кислот у засобах сумується. Тож використання кількох кислотних продуктів одночасно може викликати подразнення. Також варто бути обережним та не ризикувати з комбінаціями кислот з іншими активними інгредієнтами.
  5. Пам’ятай про відновлення. Після використання кислот завжди нанось крем, щоб допомогти шкірі відновити бар’єр і зберегти вологу.
  6. Сонцезахист — твій мастхев. Оскільки кислоти підвищують фоточутливість шкіри, відсутність SPF у щоденній рутині може привести до абсолюьно небажаних наслідків.
  7. Прислухайся до своєї шкіри. Якщо ти помічаєш подразнення, нехарактерне почервоніння або лущення, зменш частоту використання кислот або перерви їх застосування на деякий час.
  8. Проведи тест на алергію. Перед першим використанням нового кислотного продукту нанеси його на невелику ділянку шкіри та зачекай 24 години, щоб переконатися, що немає алергічної реакції.
  9. Проконсультуйся з фахівцем. Якщо у тебе є шкірні захворювання або ж невпевненість, як обрати та використовувати кислоти, ти завжди можеш звернутися до дерматолога або фахівця у сфері косметології за порадою.
  10. Зберігай засоби з кислотами правильно. Читай правила зберігання засобів, які виробники вказують на етикетці. Зазвичай їх варто зберігати у прохолодному місці, без доступу сонячних променів(але не в холодильнику).