Je haar zal het je niet vergeven: 5 subtiele fouten in de haarverzorging

Waarom geeft je haarverzorging niet het verwachte effect? Controleer of je deze fouten maakt!

Eerst zoek je lang naar je ideale verzorging: je kiest zorgvuldig de shampoo op basis van je hoofdhuidtype, de conditioner die aan de behoeften van je haar moet voldoen, en je denkt dat de magie eindelijk zal gebeuren. Maar de magie gebeurt niet… Zelfs na een lange tijd van het gebruik van nieuwe producten, ben je niet tevreden met het resultaat. Maar wees niet te snel teleurgesteld!

We onthullen het geheim: correct gekozen producten zijn slechts de helft van het succes. De andere helft zijn je directe acties en de toepassing van deze producten.

Welke acties kunnen de effectiviteit van je verzorging tenietdoen?

Fout nr.1: Je gebruikt maar één shampoo

Is het je ooit overkomen dat je eindelijk, na talloze experimenten, de shampoo hebt gevonden die perfect bij je past: het wast goed, veroorzaakt geen droogheid of roos, maakt je haar niet zwaar en je hoofdhuid blijft langer schoon. Je bent blij en wilt het niet met een andere veranderen.

Maar na een tijdje komt het moment dat je favoriete “perfecte shampoo” je in de steek begint te laten: het wast niet meer zo goed als voorheen, veroorzaakt jeuk, droogheid en zelfs roos. Je bent teleurgesteld omdat je opnieuw moet beginnen zoeken, en de shampoo die je eerder zo blij maakte, moet je weggooien.

Goed nieuws: je hoeft je favoriete shampoo niet weg te gooien.

Dit “gewoonte-effect” treedt vaak op als je maar één shampoo in je arsenaal hebt. Dit gebeurt omdat dezelfde oppervlakteactieve stoffen en conditionerende toevoegingen zich ophopen op je hoofdhuid.

Hoe dit te vermijden?

Voeg een of twee shampoos met verschillende combinaties van oppervlakteactieve stoffen toe aan je verzorging en wissel ze bij elke wasbeurt af. Op deze manier zullen sommige stoffen de andere wegwassen, waardoor ophoping wordt voorkomen.

Als je vaak stylingproducten gebruikt, raden we aan om elke 2-4 weken een diep reinigende shampoo te gebruiken.

Fout nr.2: Je negeert conditioner en leave-in verzorging

Het wassen van je haar is behoorlijk stressvol voor je haar. Ja, ja, wat de fabrikanten ook op de etiketten schrijven, het enige doel van shampoo is om de hoofdhuid grondig te reinigen. Tijdens het wassen wordt de haarlengte altijd beschadigd, zelfs met de meest zachte shampoo, de schubben van de cuticula openen zich, de pH-waarde wordt verstoord, het haar wordt kwetsbaarder, raakt in de war en gaat pluizen. Dus als je gezond, sterk en mooi haar wilt, moet je de conditionerfase niet overslaan.

Leave-in verzorging beschermt het haar zowel tegen de thermische effecten van stylers als tegen andere negatieve invloeden van de omgeving. Leave-in verzorging helpt gespleten haarpunten te voorkomen.

Fout nr.3: Je kamt de conditioner niet door tijdens het aanbrengen op het haar

Wanneer je conditioner of een masker alleen met je handen aanbrengt, kunnen de actieve ingrediënten zich niet gelijkmatig over het haar verdelen, dus het is onwaarschijnlijk dat je het gewenste resultaat krijgt.

We raden aan om het conditioneringsproduct met je handen op nat haar aan te brengen en het te verdelen met een borstel, terwijl je water toevoegt tijdens het proces. Deze methode van conditionering is veel effectiever dan lang in de badkamer te zitten met een masker op je haar.

Fout nr.4: Je houdt de badstof handdoek te lang op je haar

Ja, het is erg handig om je haar na het wassen in een badstof handdoek te wikkelen en je bezig te houden met andere dingen, waardoor je de droogtijd verkort. Badstof absorbeert vocht zeer goed, maar als je het langer dan 5 minuten op je haar houdt, annuleer je het effect van het conditioneringsproduct dat je eerder hebt aangebracht. Maskers en conditioners bevatten ingrediënten die het haar omhullen met een film, het glad maken en beschermen tegen beschadiging en vochtverlies. De badstof handdoek trekt eenvoudigweg al het water uit het haar dat de conditioneringsingrediënten probeerden vast te houden. Het resultaat is droog haar en je denkt dat het masker niet werkt.

Het langdurig dragen van de handdoek heeft ook een negatieve invloed op de hoofdhuid: er ontstaat een broeikaseffect, wat een ideale omgeving is voor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën die roos, irritatie, schilfering en dermatitis veroorzaken.

We raden aan om de handdoek niet langer dan 5 minuten op je hoofd te houden. Idealiter vervang je de badstof handdoek door een microvezel- of zijden handdoek: deze zijn veel zachter voor het haar, drogen het niet uit en voorkomen klitten en breuk.

Fout nr.5: Je gebruikt geen föhn

Er is nog steeds de mythe dat geen föhn gebruiken en natuurlijk drogen een zachte benadering voor het haar is. Dit is echter helemaal niet waar. Het langdurig nat houden van je haar veroorzaakt veel meer schade aan het haar dan drogen met een föhn. Nat haar is kwetsbaarder, rekt uit, er ontstaan barstjes in de cuticula, wat leidt tot breuk, gespleten haarpunten en glansverlies.

Dus als je wilt dat je haar gezond, sterk en glanzend blijft, raden we aan om het met een föhn te drogen (met warme of koude lucht).