Τα μαλλιά σου δεν θα το συγχωρήσουν: 5 προφανή λάθη στη φροντίδα

Γιατί η φροντίδα των μαλλιών σου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Έλεγξε αν κάνεις αυτά τα λάθη!

Πρώτα, ψάχνεις για καιρό την ιδανική φροντίδα: επιλέγεις προσεκτικά το σαμπουάν που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας του κεφαλιού σου, το μαλακτικό που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των μαλλιών σου και σκέφτεσαι ότι επιτέλους θα γίνει μαγικό. Αλλά η μαγεία δεν γίνεται… Ακόμα και μετά από καιρό χρήσης των νέων προϊόντων, το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί. Αλλά μην βιαστείς να απογοητευτείς!

Αποκαλύπτουμε το μυστικό: τα σωστά επιλεγμένα προϊόντα είναι μόνο η μισή επιτυχία. Η άλλη μισή είναι οι άμεσες ενέργειές σου και η χρήση αυτών των προϊόντων.

Ποιες ενέργειες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της φροντίδας σου;

Λάθος Νο 1: Χρησιμοποιείς μόνο ένα σαμπουάν

Σου έχει συμβεί ποτέ να βρεις επιτέλους, μετά από πολλές δοκιμές, το σαμπουάν που σου ταιριάζει τέλεια: καθαρίζει τέλεια, δεν προκαλεί ξηρότητα ή πιτυρίδα, δεν βαραίνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μένει καθαρό περισσότερο. Χαίρεσαι και δεν θέλεις να το αλλάξεις με κανένα άλλο.

Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό έρχεται η στιγμή που το αγαπημένο σου «τέλειο σαμπουάν» αρχίζει να σε απογοητεύει: δεν καθαρίζει τόσο καλά όσο πριν, προκαλεί φαγούρα, ξηρότητα και ακόμα και πιτυρίδα. Απογοητεύεσαι γιατί πρέπει να αρχίσεις την αναζήτηση από την αρχή και το σαμπουάν που σε ικανοποιούσε πριν, πρέπει να το πετάξεις.

Σου έχουμε καλά νέα: δεν χρειάζεται να πετάξεις το αγαπημένο σου σαμπουάν.

Αυτό το «φαινόμενο συνήθειας» συμβαίνει συχνά αν έχεις μόνο ένα σαμπουάν στο οπλοστάσιό σου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίδιες επιφανειοδραστικές ουσίες και προσθετικά συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς να το αποφύγεις;

Πρόσθεσε στο οπλοστάσιό σου ακόμη ένα ή δύο σαμπουάν με διαφορετικούς συνδυασμούς επιφανειοδραστικών ουσιών και εναλλάσσε τα σε κάθε λούσιμο. Έτσι, κάποιες ουσίες θα καθαρίζουν τις άλλες, αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους.

Αν χρησιμοποιείς συχνά προϊόντα styling, συνιστούμε τη χρήση σαμπουάν βαθύ καθαρισμού κάθε 2-4 εβδομάδες.

Λάθος Νο 2: Αγνοείς το μαλακτικό και τη φροντίδα χωρίς ξέβγαλμα

Το λούσιμο είναι αρκετό άγχος για τα μαλλιά. Ναι, ναι, ό,τι κι αν γράφουν οι κατασκευαστές στις ετικέτες, ο σκοπός του σαμπουάν είναι μόνο ένας – ο ποιοτικός καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής. Κατά το λούσιμο, το μήκος των μαλλιών πάντα φθείρεται, ακόμα και με το πιο απαλό σαμπουάν, οι φολίδες της επιδερμίδας ανοίγουν, το pH διαταράσσεται, τα μαλλιά γίνονται πιο ευάλωτα, μπερδεύονται και φριζάρουν. Έτσι, αν θέλεις υγιή, δυνατά και όμορφα μαλλιά, δεν πρέπει να παραλείπεις το μαλακτικό.

Η φροντίδα χωρίς ξέβγαλμα προστατεύει τα μαλλιά τόσο από τη θερμική επίδραση των συσκευών styling όσο και από άλλες αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος. Η φροντίδα χωρίς ξέβγαλμα βοηθά να αποφευχθούν οι διχαλωτές άκρες.

Λάθος Νο 3: Δεν χτενίζεις τα μαλακτικά κατά την εφαρμογή στα μαλλιά

Όταν εφαρμόζεις μαλακτικό ή μάσκα μόνο με τα χέρια, τα ενεργά συστατικά δεν μπορούν να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στα μαλλιά, οπότε είναι απίθανο να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συνιστούμε να εφαρμόζεις το μαλακτικό σε βρεγμένα μαλλιά με τα χέρια και να το διανέμεις με βούρτσα, προσθέτοντας νερό στη διαδικασία. Αυτός ο τρόπος είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το να κάθεσαι με τη μάσκα στα μαλλιά στην μπανιέρα για πολύ ώρα.

Λάθος Νο 4: Κρατάς το πετσέτα για πολύ ώρα στα μαλλιά

Ναι, είναι πολύ βολικό να τυλίγεις τα μαλλιά σου με πετσέτα μετά το λούσιμο και να κάνεις τις δουλειές σου, μειώνοντας έτσι το χρόνο στεγνώματος. Οι πετσέτες απορροφούν πολύ καλά την υγρασία, αλλά αν τις κρατάς στα μαλλιά σου περισσότερο από 5 λεπτά, αναιρείς όλη την επίδραση του μαλακτικού που εφάρμοσες προηγουμένως. Οι μάσκες και τα μαλακτικά περιέχουν συστατικά που περιβάλλουν τα μαλλιά με φιλμ, λειαίνοντας τα, προστατεύοντάς τα από φθορές και απώλεια υγρασίας. Η πετσέτα απλά αφαιρεί όλο το νερό που προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα συστατικά του μαλακτικού. Το αποτέλεσμα είναι ξηρά μαλλιά και νομίζεις ότι η μάσκα δεν δουλεύει.

Η παρατεταμένη χρήση της πετσέτας επηρεάζει αρνητικά και το τριχωτό της κεφαλής: δημιουργείται φαινόμενο θερμοκηπίου, που αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν πιτυρίδα, ερεθισμούς, απολέπιση και δερματίτιδες.

Συνιστούμε να κρατάς την πετσέτα στο κεφάλι σου όχι περισσότερο από 5 λεπτά. Ιδανικά, καλύτερα να αντικαταστήσεις την πετσέτα με μικροΐνα ή μετάξι: είναι πολύ πιο απαλές για τα μαλλιά, δεν τα ξηραίνουν, αποτρέπουν το μπέρδεμα και το σπάσιμο.

Λάθος Νο 5: Δεν χρησιμοποιείς πιστολάκι

Υπάρχει ακόμα ο μύθος ότι η μη χρήση πιστολάκι και το φυσικό στέγνωμα είναι μια απαλή προσέγγιση για τα μαλλιά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου αληθινό. Το παρατεταμένο βρέξιμο των μαλλιών προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα μαλλιά από το στέγνωμα με πιστολάκι. Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα, τεντώνονται, εμφανίζονται ρωγμές στην επιδερμίδα, που οδηγούν σε σπάσιμο, διχαλωτές άκρες και απώλεια λάμψης.

Έτσι, αν θέλεις τα μαλλιά σου να παραμείνουν υγιή, δυνατά και λαμπερά, συνιστούμε να τα στεγνώνεις με πιστολάκι.