Жорстка вода: рятуємо волосся

Як жорстка вода впливає на стан волосся та як йому можна допомогти? Збережи здоров’я, красу та колір своїх локонів!

Всі баночки, сантехніка та аксесуари у твоїй ванній кімнаті покриті жахливим білим нальотом?  Шампунь та гель для душу піняться не так добре, як очікувалось? Волосся та шкіра після купання дуже швидко сохнуть? І головне: як би ретельно не був підібраний твій догляд, волосся все одно тьмяне, сухе і без блиску?

Вітаємо, ти вже знаєш всі бенефіти жорсткої води.

Так-так, на жаль, це дуже поширена проблема в сучасному світі, особливо у великих містах. І найперше від неї страждає саме стан твого волосся.

Що таке жорстка вода і як вона впливає на стан волосся?

Жорстка вода — це вода, що містить високу концентрацію мінералів у складі, зокрема, кальцій, магній, залізо та цинк. Ці мінерали накопичуються на волоссі та шкірі голови. Вони притягують на себе пил, бруд та жир, а також утворюють плівку, яка перешкоджає проникненню вологи у волосину. 

До чого це приводить?

  • Шкіра голови швидше брудниться
  • Може з’являтися лупа та підвищена чутливість шкіри голови
  • Волосся втрачає колір та блиск, стає тьмяним 
  • Руйнується кутикула, волосся стає шорстким, збільшується пухнастість та з’являються посічені кінчики
  • Закупорюються пори, порушується секреція себуму, що може призвести до дерматитів
  • Волосся втрачає міцність: з’являються ламкість та посічені кінчики
  • Може посилюватись випадіння волосся

О так, картина невтішна та, на щастя, запобігти цьому можна.

Як вберегти волосся від впливу жорсткої води?

Встановлення в домі спеціальної фільтр-системи для пом’якшення води — це, очевидно, найкраще рішення. Однак ми розуміємо, що це дорого та не завжди можливо реалізувати. Тож розглянемо варіанти як можна нейтралізувати шкоду жорсткої води для волосся.

Кондиціонування волосся.

Це рекомендовано робити незалежно від того якою водою миєш волосся, однак, якщо вода жорстка, кондиціонери і маски — твій мастхев.

Хелатуючі шампуні.

Такі шампуні містять у першій половині складу хелатори — компоненти, які змивають з волосини мінерали. Хелаторами є будь-які кислоти(Citric Acid, Lactic Acid), а також EDTA і яблучний оцет.

Менше термічного впливу.

По-перше, краще забути про гарячу воду і натомість обирати теплу. Також, якщо твоє волосся вже зазнало впливу жорсткої води, рекомендуємо зменшити використання гарячих стайлерів та плойок — вони значно погіршують його стан. Натомість споробуй вкладати волосся феном на браш — воно тобі подякує.

Полоскання оцтом.

Ти можеш подумати, наче це рекомендація в стилі «бабусиних порад», однак насправді у цьому є сенс. Оцет є потужним хелатором, гарно вимиває накопичення солей та мінералів з волосся, пом’якшує та надає блиску. 

Як використовувати?

Для полоскання можна використовувати розчин яблучного оцту: 1 столову ложку розвести літром води. Мінусом такого способу є різкий запах, який може залишатися на волоссі.

Якщо аромат для тебе важливий, радимо звернути увагу на спеціальний косметичний оцет для волосся. В цьому випадку варто дотримуватися інструкції та рекомендацій застосування від виробника конкретного засобу.

Ополіскування оцтом зазвичай достатньо робити один раз на тиждень.