Γιατί η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη 365 ημέρες το χρόνο

Ποιος χρειάζεται αντηλιακή προστασία; Spoiler: όλοι. Όλοι όσοι θέλουν να διατηρήσουν την επιδερμίδα τους υγιή και ελαστική όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Γιατί χρειάζομαι αντηλιακή προστασία αν είναι συννεφιασμένος ο καιρός;»

«Γιατί χρειάζομαι αντηλιακή προστασία αν μου αρέσει το μαύρισμα;»

«Η κρέμα μου έχει SPF, οπότε δεν βλέπω το λόγο να χρησιμοποιώ άλλο προϊόν»

Παρόλο που όλοι μιλούν για τη βλαβερότητα του ήλιου, το θέμα της αντηλιακής προστασίας και της σωστής χρήσης της παραμένει επίκαιρο. Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε όλα τα «γιατί;» και «για ποιο λόγο;» και θα σε βοηθήσουμε να εξοικειωθείς με την αντηλιακή προστασία.

Πώς επηρεάζει ο ήλιος την επιδερμίδα σου;

Ο ήλιος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεσή σου και να συμβάλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, αλλά η επίδραση του στην υγεία της επιδερμίδας είναι εξαιρετικά αρνητική. Το πιο προφανές είναι τα εγκαύματα. Πολλοί χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία μόνο το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι καυτός, για να αποφύγουν τα εγκαύματα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η μόνη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι ακτίνες του ήλιου. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει.

Λιγότερο προφανείς, αλλά πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις του ήλιου είναι:

  • Φωτογήρανση: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) κάνει την επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της, να εμφανίζει ρυτίδες, κηλίδες και ξηρότητα.
  • Υπερμελάγχρωση: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) διεγείρει την παραγωγή μελανίνης στην επιδερμίδα, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων.
  • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος της επιδερμίδας: Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας, επιδεινώνοντας τα δερματολογικά προβλήματα.
  • Καρκίνος του δέρματος: Η βλάβη στο DNA που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων τύπων καρκίνου του δέρματος.

Ακόμα έχεις αμφιβολίες ότι η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη και όχι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο;

Γιατί χρειάζεσαι αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όχι μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές, αλλά και όταν βρέχει/χιονίζει, όταν είναι συννεφιασμένος ο καιρός: πάντα, όταν έχει φως.

Και να γιατί: υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) — UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA είναι οι πιο επικίνδυνες: προκαλούν φωτογήρανση, υπερμελάγχρωση και κυτταρικές αλλαγές. Οι ακτίνες UVA είναι ενεργές όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρού και μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και τα παράθυρα. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα και τα εγκαύματα. Είναι λιγότερο ενεργές όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

Οι ακτίνες UVA είναι ο αόρατος και πολύ επικίνδυνος εχθρός που αργά και αθόρυβα καταστρέφει την υγεία της επιδερμίδας σου. Το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις για την επιδερμίδα σου είναι να εντάξεις το αντηλιακό στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα σου.

Πώς να επιλέξεις αντηλιακή κρέμα: Χημικά και φυσικά φίλτρα

Χημικά φίλτρα

Αν προτιμάς ελαφριές υφές, φοράς μακιγιάζ και δεν έχεις τη δυνατότητα να ανανεώνεις την προστασία κάθε λίγες ώρες, η επιλογή σου είναι τα χημικά φίλτρα.

Πλεονεκτήματα: Οι κρέμες με χημικά φίλτρα συνήθως είναι άνετες για την επιδερμίδα, δεν επιβαρύνουν και δεν αφήνουν λευκά ίχνη.
Μειονεκτήματα: Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς σε ευαίσθητη και προβληματική επιδερμίδα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τις διακοπές.

Παραδείγματα χημικών αντηλιακών:

  • Missha All Around Safe Block Essence Sun SPF45/PA+++: Ελαφριά ουσία που προσφέρει αξιόπιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) ενώ ενυδατώνει την επιδερμίδα.
  • Dr. Ceuracle Cica Regen Vegan Sun Gel SPF50+/PA++++: Ανεπαίσθητη αντηλιακή κρέμα-τζελ με εκχύλισμα ασιατικής κενταύριας που καταπραΰνει εξαιρετικά την επιδερμίδα.
  • Beauty of Joseon Relief Sun Rice Probiotics SPF50+/PA++++: Αντηλιακή κρέμα με προβιοτικά και εκχύλισμα ρυζιού που ενυδατώνει εξαιρετικά και υποστηρίζει το μικροβίωμα της επιδερμίδας.

Φυσικά φίλτρα

Τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν σαν φράγμα, αντανακλώντας τις υπεριώδεις ακτίνες από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Είναι εύκολο να τα βρεις στη σύνθεση: Zinc oxide και Titanium Dioxide.

Πλεονεκτήματα: Κατάλληλα για ευαίσθητη επιδερμίδα, επιδερμίδα με ροδόχρου ακμή και φλεγμονές, για έγκυες και παιδιά. Είναι επίσης η βέλτιστη επιλογή για τις διακοπές στην παραλία.
Μειονεκτήματα: Χρειάζονται ανανέωση κάθε δύο ώρες και μπορεί να αφήνουν λευκά ίχνη.

Παραδείγματα φυσικών αντηλιακών:

  • Dr.Ceuracle 5α Control No Sebum Sun Lotion: Λοσιόν που ελέγχει την έκκριση σμήγματος, κατάλληλη για επιδερμίδα με τάση λιπαρότητας και ακμή.
  • Super Air Fit Mild Sunscreen Matte – SPF 50+/PA++++: Αντηλιακό με ματ αποτέλεσμα, ιδανικό για επιδερμίδα με τάση λιπαρότητας.
  • Village 11 Factory Daily Mineral Tinted Sun Lotion SPF 50+ PA++++: Σούπερ ελαφριά λοσιόν με χρωστική, που ισορροπεί τον τόνο της επιδερμίδας και μπορεί να αντικαταστήσει το foundation.

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά την αντηλιακή προστασία;

Για να λάβεις την απαραίτητη προστασία από τις ακτίνες UV, πρέπει να χρησιμοποιείς σωστά το αντηλιακό.

Θυμήσου την επαρκή ποσότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λίγο αντηλιακό, καθιστώντας το αναποτελεσματικό. Η επαρκής ποσότητα είναι 2 ml (μισό κουταλάκι του γλυκού ή δύο δάχτυλα) για το πρόσωπο και το λαιμό και κάθε άλλη ανοιχτή περιοχή ξεχωριστά.

Εφαρμόστε το εκ των προτέρων. Εφαρμόστε το αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.

Ανανέωση. Ανανέωσε την προστασία μετά το μπάνιο, την υπερβολική εφίδρωση ή το σκούπισμα με πετσέτα. Το αντηλιακό με φυσικά φίλτρα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες.

Μην ξεχνάς τις δύσκολες περιοχές. Τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού, η πάνω πλευρά των ποδιών και άλλες περιοχές εκτίθενται επίσης στον ήλιο και χρειάζονται προστασία.

Χρησιμοποιήστε επιπλέον μέσα προστασίας. Κλειστά ρούχα, καπέλα, καπέλα και γυαλιά ηλίου είναι επίσης προστασία από τις ακτίνες UV και δεν πρέπει να παραμελούνται.