10 μύθοι για την ακμή: καταρρίπτουμε δημοφιλείς φράσεις

Πρόβλημα των εφήβων, θα περάσει όταν κάνεις παιδί, φάε λιγότερο γλυκό: πού είναι ο μύθος και πού η αλήθεια; Ποιες φράσεις των «καναπέδων ειδικών» πρέπει να ξεχάσεις για πάντα;

Έχεις αντιμετωπίσει την ακμή; Υποθέτουμε ότι γνωρίζεις το αίσθημα σοκ και κατάθλιψης όταν δεν ξέρεις πώς να ανακτήσεις την υγιή σου επιδερμίδα και αρχίζεις να ακούς τυχαία «ειδικούς» και πληροφορίες από το διαδίκτυο. Φυσικά, μερικές συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά πολλές είναι ανόητες και ακόμη και επιβλαβείς.

Ας δούμε τους πιο δημοφιλείς μύθους για την ακμή! Πάμε!

Μύθος №1: Η ακμή είναι πρόβλημα των εφήβων

Η ακμή είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια του σμηγματογόνου αδένα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων. Το ότι δεν είχες εξανθήματα στα 14 χρόνια δεν εγγυάται καθόλου ότι δεν θα εμφανιστούν στα 30. Ω ναι, είναι σαν λοταρία! Και ποιος είναι ο λόγος αυτής της αδικίας; Η γενετική, φυσικά!

Μύθος №2: Η αιτία της ακμής είναι η κακή διατροφή

«Δεν μπορείς να τρως γαλακτοκομικά», «δεν μπορείς να τρως γλυκά», «δεν μπορείς να τρως λιπαρά». Μαντεύεις πού μπορεί να σε οδηγήσει αυτό; Ναι — σε διατροφικές διαταραχές! Η διατροφή είναι σημαντική, τόσο για αυτούς που έχουν ακμή όσο και για αυτούς που δεν έχουν. Πράγματι, ορισμένα είδη τροφίμων μπορεί να είναι ενεργοποιητές και να επηρεάζουν την πορεία της φλεγμονώδους διαδικασίας, αλλά όχι πάντα και όχι σε όλους. Ωστόσο, η διατροφή ποτέ δεν είναι η αιτία της ακμής.

Αν παρατηρείς ότι ένας συγκεκριμένος τύπος τροφής επιδεινώνει πραγματικά την κατάσταση της επιδερμίδας σου, τότε έχει νόημα να περιορίσεις την κατανάλωσή του.

Θυμήσου: το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις στη διατροφή είναι να χωρίσεις τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά» και να κατηγορείς τον εαυτό σου για κάθε «καραμέλα».

Τέτοιες ενοχές μόνο αυξάνουν το άγχος και γίνονται πηγή στρες. Και το στρες, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ πιο ισχυρός ενεργοποιητής της φλεγμονώδους διαδικασίας από ένα κομμάτι τούρτας.
Στη διατροφή σου μπορεί να υπάρχει απολύτως οποιαδήποτε τροφή και αυτό είναι εντάξει. Η διατροφή είναι τρόπος ζωής, πρέπει να σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα. Πρέπει να προετοιμάζεις τη διατροφή σου με αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό σου, αναρωτώντας τον εαυτό σου: «Τι είναι καλύτερο για μένα;» και όχι με διαχωρισμούς σε «επιτρεπόμενα» και «απαγορευμένα».

Μύθος №3: Θα περάσει όταν κάνεις παιδί

Απίστευτο ότι στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες στις γυναίκες. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός ο μύθος σχετίζεται με το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ορμονικού υποβάθρου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την πορεία της ακμής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξαφανιστεί, να επιδεινωθεί ή ακόμα και να εμφανιστεί αν δεν υπήρχε προηγουμένως.

Μύθος №4: Τα εξανθήματα πρέπει να στεγνώνονται με προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να επιδεινώσεις την κατάσταση είναι να στεγνώσεις τα φλεγμονώδη στοιχεία, ή ακόμη χειρότερα να σκουπίσεις ολόκληρο το πρόσωπο με αλκοολούχα βάμματα, τονωτικά ή αυτοσχέδια λοσιόν. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεις το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας, την ξηραίνεις, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο σμήγμα και η φλεγμονώδης διαδικασία να προχωράει.

Στην πραγματικότητα, η επιδερμίδα με ακμή (όπως και κάθε άλλη) χρειάζεται ενυδάτωση, αποκατάσταση και υποστήριξη του μικροβιώματος.

Μύθος №5: Πρέπει να πλένεσαι πιο συχνά με ακμή

Πρέπει να πλένεσαι όπως και όταν δεν έχεις ακμή: δύο φορές την ημέρα (το πρωί και το βράδυ πριν από την εφαρμογή της περαιτέρω φροντίδας). Τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να είναι ήπια, να καθαρίζουν αποτελεσματικά και να μην προκαλούν αίσθημα σφιξίματος. Δώσε προσοχή στους καθαριστικούς παράγοντες με οξέα — μειώνουν το υψηλό pH της λιπαρής επιδερμίδας, βοηθώντας στη διατήρηση του μικροβιώματος.

Πιο συχνά από δύο φορές την ημέρα το πλύσιμο θα οδηγήσει σε διαταραχή του προστατευτικού φράγματος. Λιγότερο συχνά θα οδηγήσει σε συσσώρευση σμήγματος, ρύπων, φραγμένων πόρων και έτσι σε επιδείνωση της κατάστασης της επιδερμίδας.

Μύθος №6: Η διακοσμητική καλλυντική είναι ταμπού

Υποθέτουμε ότι αυτός ο μύθος γεννήθηκε όταν δεν υπήρχε ποιοτική καλλυντική και αυτή πραγματικά επηρέαζε αρνητικά την επιδερμίδα. Τώρα, όμως, μπορείς να βρεις εξαιρετική ασφαλή διακοσμητική καλλυντική που δεν φράζει τους πόρους, δεν προκαλεί εξανθήματα ή ερεθισμούς και μπορεί ακόμη και να έχει ορισμένες φροντίδες ιδιότητες.

Ωστόσο, θυμήσου, ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σου, αν έχεις εξανθήματα ή πόσο ποιοτική είναι η καλλυντική σου — πάντα πρέπει να την αφαιρείς με ειδικά προϊόντα ως το πρώτο βήμα της βραδινής ρουτίνας.

Μύθος №7: Η ακμή υποδηλώνει προβλήματα με το συκώτι/έντερα/πάγκρεας/καρδιά

Η ακμή υποδηλώνει προβλήματα με τους σμηγματογόνους αδένες. Τίποτα άλλο. Συχνά συμβαίνει ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλούν διαταραχή της φραγτικής λειτουργίας της επιδερμίδας, επιδεινώνοντας τη φλεγμονώδη διαδικασία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η αιτία της ακμής. Έτσι, η βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου δεν θα θεραπεύσει την ακμή, το πολύ θα διευκολύνει την πορεία της.

Μύθος №8: Τα αντισυλληπτικά θεραπεύουν την ακμή

Αν έχεις υπερανδρογονία, τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την πορεία της ακμής. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια παρενέργεια του φαρμάκου και όχι θεραπεία. Έτσι, με τη διακοπή της λήψης των αντισυλληπτικών, η ακμή θα επιστρέψει.

Μύθος №9: Ο ήλιος βελτιώνει την κατάσταση της επιδερμίδας

Τις πρώτες φορές που εκτίθεσαι στον ήλιο μπορεί να φαίνεται ότι η κατάσταση της επιδερμίδας βελτιώνεται: ο τόνος της εξισορροπείται και τα εξανθήματα στεγνώνουν. Ωστόσο, μετά από λίγο η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ηλιακές ακτίνες καταστρέφουν το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας, προκαλούν αφυδάτωση και ερεθισμούς, οπότε ο αριθμός των φλεγμονωδών στοιχείων αρχίζει να αυξάνεται δραστικά. Γι’ αυτό η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη 365 ημέρες το χρόνο.

Μύθος №10: Η ακμή μπορεί να περάσει μόνη της

Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος σχετικά με την εφηβική ακμή. Στην πραγματικότητα, αν δεν ξεκινήσεις έγκαιρα τη θεραπεία της, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να την επαναφέρεις σε ύφεση.