Basis huidverzorging: Wat je nodig hebt voor een effectieve routine

Wat is het minimum aantal potjes in je beauty-routine zodat het werkt? Lees over de basis en de belangrijkste verzorgingsstappen in het artikel!

Situatie: je wilt de kunst van huidverzorging onder de knie krijgen.

Jouw acties: je opent sociale media en daar zie je: “deze crème maakt de huid perfect”, “masker dat iedereen moet hebben”, “selectie van producten voor alle problemen”, je googelt — puur reclame, de ene tip spreekt de andere tegen, in winkels duizelt het je van het assortiment.

Je krijgt: een thuislaboratorium vol potjes waarvan je niet weet hoe je ze moet combineren, je experimenteert, gebruikt ze willekeurig en in het beste geval zie je geen resultaat, of (vaker) je huid raakt in shock en je denkt dat verzorging niets voor jou is.

Triest, maar niet kritisch. Uiteindelijk, als je dit artikel leest, ben je al een stap dichter bij verzorging die werkt.

Spoiler: je basis bestaat uit 5 potjes.

Ja, geen beauty-laboratorium voor al je geld, maar slechts vijf producten. Geen ingewikkeld meerstapsysteem, maar slechts drie stappen. De rest is optioneel, afhankelijk van je wensen en behoeften. Echter, een waarschuwing vooraf: te veel is helemaal niet goed (sorry, beauty-maniakken). Onthoud: je huid zal je niet dankbaar zijn voor een overdaad aan potjes en experimenten.

Drie basisstappen voor verzorging:

  1. Reinigen
  2. Hydrateren
  3. Bescherming tegen de zon

We bespreken elk aspect en aan het einde leggen we de puzzel en krijgen we een schema. Laten we beginnen!

Reinigen

Wat gebeurt er als je verzorging aanbrengt op een ongereinigde huid? In het minst ergste geval zal je geen resultaat zien van de verzorging. Waarschijnlijker is dat door ophoping van verschillende producten en verontreinigingen (talg, zweet en stof) je verstopte poriën, uitbarstingen, een doffe teint, schilfering en andere onaangename ervaringen krijgt. Voor de reinigingsstap heb je twee potjes nodig:

  1. Make-up remover (micellair water, hydrofiele olie/balsem)
  2. Reinigingsmiddel (gel, schuim, mousse)

Make-up remover gebruiken als er geen make-up is?

Ja, je moet een make-up remover gebruiken om de huid niet alleen te reinigen van make-up, maar ook van zonnebrandcrème en opgehoopte talg in de poriën. Belangrijk: gebruik make-up remover als eerste stap in je avondroutine (niet nodig in de ochtend).

Welk productformaat kiezen?

Simpel: test verschillende en kies de meest comfortabele voor jezelf.

Micellair water bevat kleine deeltjes (micellen) die vuil en vet aantrekken en zo de huid reinigen. Geschikt als je poriën geen diepe reiniging nodig hebben. Maar als je huid gevoelig is, kan het mechanische wrijven met een wattenschijfje onaangenaam zijn. Overweeg in dat geval hydrofiele producten. Belangrijk: micellair water altijd afspoelen met een reiniger (schuim/gel), zelfs als de fabrikant aangeeft dat het niet nodig is.

Hydrofiele olie of balsem werken volgens het principe “gelijken lossen gelijken op”. Ze dringen diep door in de poriën en reinigen ze grondiger. Geschikt voor alle huidtypes. Belangrijk: aanbrengen met droge handen op een droog gezicht.

Reinigers zijn de eerste stap in de ochtend en de tweede stap in de avondverzorging.

Ochtends reinigen we de huid van de restanten van de avondverzorging, en ‘s avonds wassen we de restanten van de eerste stap (make-up remover) af. Kies producten met een milde samenstelling, gericht op het comfort van de huid.

Vermijd:

  • Sulfaten (SLS, SLES)
  • Stearinezuur, Palmitinezuur, Myristinezuur in combinatie met Natriumhydroxide
  • Schuurmiddelen

Hydrateren Bij hydrateren denk je meestal aan een crème met een lichte textuur. Is het echt zo simpel? Nee. Hydrateren kan in brede zin worden onderverdeeld in twee stappen:

  • Vocht aanvoeren — dit doen onze toners, serums, essences
  • Vocht vasthouden en de barrière ondersteunen — dit is de taak van crèmes, lotions en emulsies Vloeibare texturen bevatten humectanten — stoffen die watermoleculen aantrekken, zowel uit de diepere huidlagen als uit de lucht. Dit zijn bekende vochtinbrengende middelen zoals:
  • Hyaluronzuur
  • Glycerine
  • Niacinamide
  • Panthenol
  • Ureum Crèmes en melkachtige texturen bevatten emolliënten die verzachten en de beschermende barrière ondersteunen:
  • Ceramiden
  • Squalaan
  • Plantaardige oliën
  • Lecithine
  • Cholesterol Kort gezegd, voor kwalitatieve hydratatie en herstel van de huid hebben we een combinatie van vloeibare en romige texturen nodig.

Hoe zit het met de toner stap?

Oh ja, de bewering dat het gebruik van een toner een noodzakelijk element van de routine is, bestaat nog steeds. Het belangrijkste argument hiervoor was altijd dat de pH van de huid moest worden genivelleerd na het wassen. Dit had zin toen de meeste reinigingsmiddelen een vrij agressieve samenstelling hadden. Maar nu zijn er veel milde reinigingsmiddelen met een neutrale pH voor elk budget — toners en tonics vervullen nu dezelfde functie als andere vloeibare producten (serums/emulsies/mists): ze leveren water aan de huid. Kies voor jezelf, combineer of niet, afhankelijk van je eigen gevoel en het comfort van je huid.

Zonbescherming — een investering in de gezondheid en jeugd van je huid

Een zeer belangrijke stap die vaak wordt genegeerd. Onthoud: zonnebescherming moet een verplicht onderdeel van je ochtendroutine zijn, het hele jaar door (zelfs bij regen/sneeuw, bewolkt weer). Uitleg: Zonnestralen zijn er in twee typen: UVA en UVB. UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor fotostraling en pigmentatie, dringen zelfs bij bewolkt weer door de wolken, dus ze zijn het hele jaar actief en daarom gevaarlijk. UVB-stralen, die invloed hebben op de vorming van bruining en verbranding, zijn minder actief bij bewolkt en koud weer. Het gebruik van SPF helpt voorkomen:

  • Verergering van dermatosen
  • Verhoogde talgproductie
  • Fotostraling
  • Verergering van couperose

Moderne zonnebeschermers zijn uiterst comfortabel in gebruik en fungeren naast zonnebescherming als volwaardige dagcrème. Ze bevatten vaak actieve ingrediënten, kalmerende componenten, biotica enz. Breng het laatste aan in je ochtendroutine na serums/toners. Natuurlijk, als je een zeer droge huid hebt, een beschadigde barrière en zonnebrandcrème je niet genoeg herstel biedt, kun je het bovenop je verzorgende crème aanbrengen. Belangrijk: om SPF bescherming te bieden, moet je het in voldoende hoeveelheden aanbrengen. Voldoende hoeveelheid is 2 ml (een halve theelepel of twee vingers) voor het gezicht en de hals. En dezelfde hoeveelheid voor elk ander blootgesteld gebied afzonderlijk.

Leg de puzzel: hoe jouw dagelijkse basisroutine eruit moet zien

Jouw basispotjes:

  1. Make-up remover (micellair water/hydrofiel product)
  2. Reinigingsmiddel (schuim/gel/mousse)
  3. Toner/serum/emulsie (vloeibare textuur)
  4. Verzorgende crème
  5. Zonnebrandcrème

Ochtend:

  1. Reinigingsmiddel (schuim/gel/mousse)
  2. Toner/serum/emulsie (vloeibare textuur)
  3. Zonnebrandcrème

Avond:

  1. Make-up remover (micellair water/hydrofiel product)
  2. Reinigingsmiddel (schuim/gel/mousse)
  3. Toner/serum/emulsie (vloeibare textuur)
  4. Favoriete verzorgende crème/lotion