10 міфів про акне: розвінчуємо популярні тези

«Проблема підлітків», «народиш — мине», «їж менше солодкого»: де міф, а де правда? Які фрази «диванних експертів» варто забути назавжди?

Довелося зіткнутися з акне? Припускаємо, що тобі знайоме відчуття шоку та стан пригніченості в момент, коли не знаєш, як повернути собі здорову шкіру і починаєш навмання дослухатися до випадкових «експертів» та інформації з інтернету. Звісно ж, деякі поради можуть бути слушними, однак багато є безглуздих та навіть шкідливих.

Отож, найпопулярніші міфи про акне? Летс гоу!

Міф №1. Акне — проблема підлітків

Акне — хронічне рецидивуюче захворювання сальної залози. Може проявитися у будь-якому віці внаслідок впливу різних чинників. Те, що у тебе не було висипань у 14 років, абсолютно не дає гарантії того, що вони не з’являться у 30.

О так, це ще та лотарея! Яка ж причина такої несправедливості? Генетика, звісно ж!

Міф №2. Причина акне — неправильне харчування

«Молочного не можна», «солодкого не можна», «жирного не можна».

Здогадуєшся куди це може тебе привести? Так — до розладу харчової поведінки!

Харчування — це важливо, як для тих, хто має акне, так і для тих, хто ні. Справді, певні види продуктів можуть бути тригером та впливати на перебіг запального процесу, однак не завжди та не у кожного. Однак ніколи харчування не є причиною акне.

Якщо ти помічаєш, що певний вид продуктів реально погіршує стан твоєї шкіри, тоді є сенс обмежити його споживання. 

Міф №3. Народиш — мине

Неймовірно, що у XXI столітті досі побутують твердження  про те, що вагітність може лікувати якісь хвороби у жінок. В цьому випадку, даний міф пов’язаний з тим, що перебудова гормонального фону справді може впливати на перебіг акне. А це означає, що воно може як зникнути, так і загостритися і навіть з’явитися, якщо його не було.

Міф №4. Висипання треба підсушувати спиртовмісними засобами

Мабуть, найлегший спосіб погіршити ситуацію — підсушувати запальні елементи, або ще гірше повністю протирати обличчя спиртовими настоянками, тоніками, та саморобними лосьйонами. Таким чином ти руйнуєш захисний бар’єр шкіри, висушуєш її, внаслідок чого себуму виділяється ще більше, відповідно — запальний процес починає прогресувати.

Насправді ж, шкірі з акне (як і будь-якій іншій) необхідне зволоження, відновлення та підтримка мікробіому. 

Міф №5. При акне треба вмиватися частіше

При акне треба вмиватися як і тоді, коли його нема: двічі на день(зранку і ввечері перед нанесенням подальшого догляду. При цьому засоби для вмивання мають бути м’якими, очищати ефективно та не викликати відчуття стягнутості. Зверни увагу на кислотні очисники — вони знижують високий pH жирної шкіри, що допомагає підтримувати мікробіом.

Частіше, ніж двічі на день вмивання приведе до порушення захисного бар’єра. А рідше — до накопичення себуму, забруднень, забитих пор, а відтак, до погіршення стану шкіри.

Міф №6. Декоративна косметика табу

Припускаємо, що цей міф зародився тоді, коли якісної косметики не було і вона справді негативно впливала на шкіру. Натомість тепер можна знайти круту безпечну декоративку, яка не забиває пори, не викликає висипань та подразнень і навіть може похвалитися певними доглядовими властивостями.

Однак пам’ятай, не залежно від того яка у тебе шкіра, чи є у тебе висипання, та настільки якісна твоя косметика — її завжди потрібно змивати спеціальними засобами першим етапом вечірньої рутини.

Міф №7. Акне свідчить про захворювання печінки/кишківника/підшлункової/серця

Акне свідчить про захворювання сальних залоз. Більше нічого. Часто буває так, що зміни мікробіому кишківника спричиняють порушення бар’єрної функції шкіри, що загострює перебіг запального процесу. Однак причиною акне це не є. Відтак, покращення роботи кишківника не вилікує акне, максимум — полегшить його перебіг.

Міф №8. Протизаплідні засоби лікують акне

Якщо у тебе гіперандрогенія, комбіновані оральні контрацептиви справді можуть вплинути на перебіг акне. Однак, це всього лиш побічна дія препарату, а не лікування. Тож з припиненням приймання протизаплідних акне повернеться.

Міф №9. Сонце покращує стан шкіри

Перший час прийому сонячних ванн справді може видатись наче стан шкіри покращується: вирівнюється тон, підсушуються висипання. Однак через деякий час ситуація значно погіршується. Сонячні промені руйнують захисний бар’єр шкіри, провокують зневоднення та подразнюють, тож кількість запальних елементів починає різко зростати. Саме тому захист від сонця — твій мастхев 365 днів на рік.

Міф №10. Акне може минути самостійно

Дуже поширений міф щодо підліткового акне. Та насправді, якщо вчасно не почати його лікування, ситуація загостриться і вивести його в ремісію буде значно складніше.